Metalen carport
Dankzij een metalen carport wordt jouw auto of motor beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Daardoor voorkom je beschadigingen en hoef je tijdens de winter geen ramen te krabben.
In dit artikel lees je onder andere wat de voor- en nadelen van metaal zijn, welk dak je kunt kiezen en wat zo’n carport zal kosten.
Table of Contents
Wat is een metalen carport?
Een carport bestaat uit twee delen: de draagconstructie en het dak. De carport kan vrijstaand gebouwd worden, of aan het huis of de garage vast. Zowel de draagconstructie als het dak kunnen van diverse materialen gemaakt worden.
Voorheen was hout de meest populaire keuze. De laatste jaren zijn aluminium carports sterk in opkomst. Een goedkoper alternatief daarvoor is metaal. Met een metalen carport naast je huis geef je het geheel een robuuste en moderne uitstraling.
Metalen carport met berging
Zoals hierboven beschreven worden carports vooral vrijstaand of aan het huis vast gebouwd. Een andere optie is om een metalen carport met berging te laten bouwen. Deze berging kan de vorm van een tuinhuisje of een blokhut hebben. Je kunt de metalen carport op maat laten maken. De extra ruimte kan dan aan de zijkant, aan de achterkant of als U-vorm gebouwd worden.
Het voordeel van een carport met berging is dat je geen rondslingerende spullen meer naast de auto tegenkomt. Hiermee voorkom je dat je struikelt of dat er krassen op de auto ontstaan. Je kunt nu al je tuingereedschap of buitenspeelgoed veilig en droog opbergen.
Wat zijn de voordelen van een metalen carport?
- Metaal is een sterk materiaal dat lang meegaat. Op die manier kan de carport wel tegen een stootje. Bovendien heeft metaal voldoende draagkracht om een zwaarder dak met isolatie te ondersteunen.
- Ondanks de stevigheid is metaal wel licht van gewicht. Een carport van metaal is daardoor eenvoudig te bouwen. IJzer heeft als voordeel dat het niet rot, geen insecten aantrekt en dat er geen schimmel op kan ontstaan. Je kunt metaal eenvoudig overschilderen als je het eens een ander kleurtje wilt geven.
- Het bouwen van een metalen carport is ook nog eens goedkoper dan een garage en neemt minder plek in. Metaal is net zo stevig als een moderne carport van aluminium, maar heeft een lager kostenplaatje.
Lees zeker ook dit artikel: Voordelen van carports.
Wat zijn de nadelen van een metalen carport?
Een nadeel van metaal is dat het gaat roesten en daardoor regelmatig geverfd of ingesmeerd moet worden. Ook is metaal niet het goedkoopste materiaal om een carport van te laten bouwen. Een houten carport is bijvoorbeeld voordeliger.
Dit artikel is ook interessant: Nadelen van carports.
Metalen carport onderhouden
Als je wilt voorkomen dat je het ijzer telkens opnieuw moet schilderen, zou je een poedercoating op de metalen en aluminium carports kunnen aanbrengen. Dit is een kleine investering die de levensduur van de carport verlengt.
Poedercoating is in talloze kleuren verkrijgbaar. Je kunt metalen en aluminium carports met poedercoating eenvoudig schoonmaken met een zachte doek en een pH-neutraal schoonmaakmiddel.
Het dak van een metalen carport
Als we spreken over een metalen carport, hebben we het meestal over de draagconstructie. Het dak hoeft niet per se van metaal te zijn. Het voordeel van metalen dakplaten is dat ze de constructie nog steviger maken. Helaas laten metalen dakplaten geen zonlicht door, waardoor het vooral in de winter erg donker is onder de carport.
Ga je toch liever voor een ander materiaal op het dak? Denk dan eens aan polycarbonaat of glas. Beiden zijn duurder dan metaal, maar zorgen wel voor veel lichtinval. Ze geven je carport een stijlvolle uitstraling.
Extra’s voor je carport
Je kunt ervoor kiezen om verlichting in het dak van de carport te laten aanbrengen. De meerprijs daarvan hangt af van het soort verlichting. Een ander extraatje is het isoleren van de carport. Daarbij moet je wel rekenen op zo’n 3500 euro aan toegevoegde kosten.
Kun je een metalen carport zelf maken?
Als je kosten wilt besparen, is het een goed idee om de metalen carport zelf te maken. Je bestelt de constructie dan als bouwpakket bij een leverancier en zet het geheel eigenhandig in elkaar. Er wordt bij de bouwpakketten meestal een montagehandleiding meegeleverd waarin alles stap voor stap staat uitgelegd.
Dit is echter nog niet zo’n eenvoudige klus. We raden je dus aan om dit alleen te doen als je veel (ver)bouwervaring hebt en over de juiste vakkennis beschikt om de carport op de juiste wijze te plaatsen.
Het fijne van het inhuren van een vakman of -vrouw is dat de carport zeker weten goed geplaatst wordt. Je kunt dit zien als een kleine en eenmalige investering waar je lang profijt van zult hebben. Een bijkomend voordeel is dat je dan ook altijd op een later moment op hem of haar kunt terugvallen bij eventuele gebreken.
Vergunning nodig?
In principe heb je in Vlaanderen geen vergunning nodig om een carport te laten bouwen. Wel bestaat er zoiets als meldingsplicht. Deze plicht geldt als:
1. De functie van de woning niet aangepast wordt.
2. De carport hooguit vier meter vanaf de grond meet.
3. De carport gebouwd wordt binnen de perceelgrenzen, dat houdt in drie meter per zijkant en twee meter aan de achterkant.
4. De carport tegen een aanpalend gebouw gezet wordt: dan mag de carport tot op de perceelgrens gebouwd worden, zolang de bestaande scheidingsmuur maar niet aangepast wordt. De diepte van de carport mag de bouwdiepte van het aangrenzende gebouw niet overschrijden.
Bijna alle standaard carports voldoen wel aan deze voorwaarden. Het is dus niet waarschijnlijk dat je in jouw geval een vergunning moet aanvragen. Toch heeft iedere gemeente zijn eigen voorwaarden, dus het is altijd een goed idee om contact op te nemen met de gemeente om zeker te weten dat je aan de regels voldoet.
Hoe komt de prijs van een metalen carport tot stand?
De beste manier om te weten te komen wat een metalen carport gaat kosten, is door bij verschillende leveranciers een kosteloze offerte op te vragen. Een prijsopgave komt doorgaans zonder aankoopverplichting.
Om de prijs van een carport te weten te komen, moet je eerst weten aan welke karakteristieken de overkapping dient te voldoen. Daarin spelen verschillende factoren mee.
Natuurlijk zijn de afmetingen bepalend voor het kostenplaatje. Een dubbele carport is uiteraard duurder dan een enkele.
Ook het materiaal van de constructie en van het dak speelt mee. Er zit ook een prijsverschil tussen een metalen carport met een plat dak of bijvoorbeeld een zadeldak. Verder moet je er rekening mee houden dat extra’s zoals verlichting een meerprijs hebben.
Bedenk je ook of je de carport zelf wilt plaatsen of dat je het werk door een expert wilt laten uitvoeren. Uiteraard betaal je in dat geval extra voor de mankracht en eventueel ook voorrijkosten.
Om je toch al een idee van de prijs van een metalen carport te geven, laten we je hier enkele voorbeelden zien. Het gaat hierbij om richtprijzen. De uiteindelijke prijs kan daarvan afwijken.
Voorbeeld van metalen carport prijzen
Om een goede indicatie te geven van het uiteindelijke prijskaartje, gaan we uit van een gemiddelde carport met standaard afmetingen. Zo’n carport is ongeveer 3,5 meter breed en 7 meter lang. Er past slechts een auto onder. De hoogte van een gemiddelde carport is zo’n 2,2 meter. Uiteraard kan een metalen carport op maat gemaakt worden.
Volgende tabel geeft je een indicatie van de prijzen:
Soort carport | Prijs |
---|---|
Standaard metalen carport | 2.600 euro |
Metalen carport met polycarbonaat dak | 4.000 euro |
Bijkomende installatiekosten | 800-1.000 euro |
Een metalen carport met standaard afmetingen verkrijg je al vanaf 2.600 euro. In dit geval gaat het om een carport die aan de woning is vast gebouwd. Een vrijstaande carport heeft een meerprijs van enkele honderden euro’s.
In ons voorbeeld gaan we uit van een metalen carport met plat dak dat eveneens van metaal gemaakt is. Zou je liever voor bijvoorbeeld polycarbonaat kiezen, dan kan de prijs oplopen tot wel 4.000 euro. Vergeet ook niet de bijkomende installatiekosten die tussen de 800 en 1.000 euro bedragen, en eventuele extra’s die je aan de carport wilt laten toevoegen.
Wil je weten of jij ook op deze metalen carport prijzen uit zou komen? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan bij een specialist en maak duidelijk welke karakteristieken jij graag zou willen terugzien. De leverancier zal je van een op maat gemaakte prijsopgave voorzien.
Wie is de beste aanbieder?
Er zijn veel verschillende aanbieders van ijzeren carports op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar.
Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.