Carport zelf maken

Als je op deze pagina bent belandt denk je hoogstwaarschijnlijk van jezelf dat je handig genoeg bent om een carport zelf te maken. Via onderstaand stappenplan vertellen we je hoe je dit doet.

Bedenk wel dat een carport zelf maken niet altijd voordeliger is: werken met bestaande doe-het-zelf pakketten komt in vele gevallen goedkoper uit én is daarbovenop ook nog een pak makkelijker.

Ontvang GRATIS offertes en advies

carport hellend

Stappenplan: Licht hellende carport zelf maken

Vooraleer je begint:

 • Plan alles van bij het begin minutieus uit. Meet alles op zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Vraag aan een vriend of kennis om je te helpen bij bepaalde klussen. Veel is alleen doenbaar, maar sommige zaken moet je met twee doen.
 • Moet je alles wel zelf doen? Een doe-het-zelf pakket kost niet noodzakelijk meer dan alles zelf voor de carport op maat te zagen en snijden.

Benodigdheden

 • 3 houten palen 4×4, 300 cm
 • 2 houten palen 4×4
 • 8 4×4 houten stutbalken van 65,5 cm
 • 12 2×4 houten spanten van 311 cm
 • 8 tong en groef multiplex platen blywood van 2 cm dikte en 12.5 x 25 cm
 • 23,25 m² dakleer
 • 23,25 m² asfalt shingles
 • 2 2,5×15 houten afwerkplaten van 320 cm

Stap 1: balken plaatsen

Carport zelf maken stappenplan

De eerste stap van dit moedige project is om de balken te plaatsen. Zoals de afbeelding hierboven zie je dat je de 4×4 palen in beton moet gieten. Dit doe je nadat je de afmetingen van de carport hebt uitgetekend. Doe dit heel nauwkeurig.

Als je er zeker van bent dat de afmetingen goed zitten en de palen geplaatst kunnen worden, doe je dat door 8 cm diepe gaten te maken met een diameter van ongeveer 30 centimeter. Die gaten vul je dan op met beton. Zorg ervoor dat de palen mooi recht staan in de betonnen poeren.

TIP: Maak gebruik van koord en houtoverschotjes om je carport af te te tekenen. Zorg ervoor dat de hoeken perfect 90 graden zijn en de diagonalen dezelfde afmetingen hebben.

Stap 2: buitenste steunbalken

carport zelf maken

Nu de steunpalen gezet zijn, kan je aan de slag met de twee buitenste steunbalken. Heb je nagekeken dat de steunpalen perfect horizontaal lopen? Dan kan je aan de slag. Maak gaten en vul deze op met 14 cm sledebouten.

Zorg ervoor dat alles mooi op elkaar staat (horizontaal, 90 graden, …) vooraleer je de schroeven en bouten vastdraait.

Stap 3: stutbalken zetten

Carport zelf maken stap 3

Om het skelet te versterken en de constructie te versterken wordt aangeraden om stutbalken te gebruiken. Zaag de stutbalken af op 45° en boor voorboorgaten voor waar de stutbalken zouden komen te staan. Is alles in orde? Boor ze dan vast met dikke, gegalvaniseerde schroeven.

Stap 4: draagbalken voor dak monteren

carport zelf maken stap 4

Nu is het tijd om de draagbalken voor het dak te monteren. Zaag beide uiteinden van de draagbalken af op 10° en plaats ze tussen de twee draagbalken die je zonet hebt geplaatst.

Boor voorboorgaten en test alles uit. Ziet alles er goed uit? Boor ze vast met gegalvaniseerde schroeven.
Zorg er voor dat je de draagbalken gelijk over het dak verspreid!

Stap 5: multiplex plaatsen

Carport zelf maken stap 5

Zijn alle draagbalken goed geplaatst? Dan kan je starten met de multiplex aan te brengen. Begin aan de linker onderzijde van de carport en werk zo je weg naar de top. Zorg ervoor dat je zeker geen gaten tussen de multiplex laat. Schroef vast op de draagbalken.

Stap 6: dakleer spannen

Carport zelf maken stap 6

Eens alle multiplex goed is aangebracht, kan je beginnen met daar het dakleer over te spannen. Zorg ervoor dat er een beetje dakleer over de multiplex hangt, zodat je ze nog kan vastnieten. Daarna kan je nog shingles als dakbedekking aanbrengen. Begin aan het laagste punt van het dak en werk zo naar boven.

Stap 7: afwerking

Alles is klaar, nu alleen nog de afwerking. Gebruik een houten afwerkplaat om het geniete dakleer weg te stoppen en eventuee elektriciteitsbekabeling weg te werken. Aangezien het gaat om een licht hellende overkapping is een dakgoot niet nodig.

Vraag advies op maat

Doe-het-zelf of doe-het-zelf pakket?

Een carport helemaal zelf maken is niet altijd goedkoper dan een standaard doe-het-zelf pakket. Doordat deze pakketten op grote schaal kunnen worden geproduceerd zijn er veel minder productiekosten en liggen de prijzen daardoor aanzienlijk lager dan als je zelf alle materialen zou moeten gaan voorzien. Online kan je een carport al aanschaffen vanaf €495.

Nog een andere reden om voor een doe-het-zelf pakket te kiezen is dat er heel wat keuzemogelijkheden zijn, ook in andere materialen dan hout. Vergeet niet dat foutjes bij een carport zelf plaatsen catastrofaal zijn voor de verdere afwerking van je carport. Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.