Fundering carport
Met de jaarlijkse grondverzakking in ons land, is een sterke stabiele fundering bij een carport onmisbaar. Naast de weersinvloeden zoals wind en regen, is ook het totaalgewicht van het carport een drukkracht die continue op de fundering wordt belast. Denk daarbij aan het gewicht van de palen, het dak, de dwarsliggers, de dakpanelen, deze onderdelen samen kunnen tot een aanzienlijk zwaar totaalgewicht komen.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Table of Contents
Wie bouwt de fundering van een carport?
Zoals bij elke klus in en rondom het huis, kan je jezelf ook in dit geval de vraag stellen: ga ik het zelf doen of laat ik het doen? Het zelf plaatsen van de fundering bij een carport kan een kostenbesparing geven. Het vereist wel enig technisch inzicht en is een specialistisch werk. Een vlakke en stabiele ondergrond is een vereiste om een stevig verankerd carport te bouwen.
Ben je niet helemaal zeker of dit karwei wel in jouw bekwaamheid ligt? Dan kan je beter gelijk de vakman inhuren. Die weet exact waar hij op moet letten en welke zaken echt van belang zijn voor de fundering van een carport.
Stappenplan voor de fundering van een carport
De fundatie kan op verschillende manieren gemaakt worden. Er kan gebruik worden gemaakt van betonpoeren of je kunt beton storten in een bekisting.
Betonpoeren
Een betonpoer is een zogenaamd prefab product, het is een kant en klaar product waar je een enorme tijdwinst mee kan behalen. Het gebruik van betonpoeren is een vrij eenvoudige manier voor de fundering van een carport.
De betonpoer wordt in de grond geplaatst, op de betonpoer komt vervolgend een paaldrager en daarop wordt uiteindelijk de houten staander van het carport op bevestigd.
De paaldrager is niets meer dan een vierkante stalen plaat waar in het midden een moer op zit met op elke hoek een gat. Elk gat dient om de staander van het carport te kunnen vast zetten.
Vaak zit er op het betonpoer al een draadeind. De moer op de paaldrager kan dan zo worden vastgeschroefd. De paaldrager is dus het koppelstuk tussen de betonpoer en de houten staander van de carport.
Het is verstandig om eerst de houten staander horizontaal op de paaldrager vast te schroeven, de vier schroeven te bevestigen door de vier gaten en als laatste stap dit in z’n geheel verticaal op het draadeind te schroeven van de betonpoer. Dat werkt een stuk makkelijker dan dit later te doen als al het beton uitgehard is.
De afmetingen van de betonpoeren en paaldragers kan jij zelf berekenen of het laten uitrekenen door een vakman. Steeds meer huiseigenaren klussen graag zelf vanwege de kostenbesparing en de voldoening die het eindresultaat geeft na een dag klussen.
De bedrijven waarmee wij samenwerken maken meestal gebruikt van betonpoeren. Het is handiger, wordt sneller geplaatst en kost jou bijgevolg ook een pak minder aan plaatsingskosten. Vraag hier gratis offertes aan.
Hoe plaats je een betonpoer
Wil jij de fundering bij een carport bouwen op betonpoeren? Dan kan je als volgt te werk gaan:
1.Graaf een gat wat diep genoeg is om de betonpoer in te passen, rekening houdend dat de betonpoer wel iets boven de grond moet blijven uitsteken. Dit voorkomt dat de houten staander in water komt te staan en verlengt de levensduur. Hoeveel deze moet uitsteken, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie bij de bouw en het type betonpoer. Laat je hier in adviseren bij de aankoop. Je kunt ook nog een funderingstegel plaatsen onder de betonpoer.
2.Plaats de betonpoer in het midden van dit gat en odersteun deze zodat hij niet omvalt, vult het gat met water en voeg het snelcement toe.
3.Meng het mengsel goed zodat ingesloten lucht kan ontsnappen.
4.Zet de betonpoer in de juiste positie, controleer het na 2 minuten en corrigeer dit indien nodig.
5.Na 15 minuten zal het snelcement hard genoeg zijn.
6.Schroef nu de houten staander op het draadeind van de betonpoer.
Beton storten in een bekisting
Wil je geen gebruik maken van betonpoeren, dan kan je een fundering maken door middel van een bekisting waarin beton wordt gestort. Je gaat dan als volgt te werk:
1.Begin met het graven van een sleuf die minimaal 25 centimeter breed is en zeker 35 centimeter diep. Denk daarbij ook aan de bestrating die rondom de fundatie is of nog gaat komen, de fundering moet altijd dieper liggen dan deze bestrating.
2.Plaats nu aan de randen van de sleuf een houten bekisting. Zorg dat de randen recht zijn voor een goede aansluiting.
3.De bekisting kan je ook nog ondersteunen met paaltjes.
4.Stort het beton nu in de sleuf.
5.Op de hoeken van het beton kan je de funderingsankers bevestigen. Daar komen later de startprofielen op.
6.Geef gericht wat slagen met een rubberen hamer op de bekisting, zo kan lucht ontsnappen.
7.Ga nu met een spaan de fundering glad strijken. Zorg dat de fundering waterpas is en laat het een paar dagen goed uitharden.
8.Na volledige uitharding kan je de bekisting verwijderen.
Het is ook mogelijk dat je niet een sleuf graaft over de hele lengte, maar alleen gaten graaft op de locatie van de houten staanders. De procedure voor het storten van deze gaten is gelijk aan die wordt beschreven bij een sleuf.
Vergelijk prijzen carport
Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van experts. Vergelijk prijzen en vind de beste optie. We brengen je ook in contact met verschillende vakmannen in de buurt.