Carport voor een caravan of mobilhome / camper

In dit artikel bekijken we de mogelijkheden die er zijn om een caravan te stallen onder een eigen carport voor een caravan. Wat is er handiger dan tussen twee vakanties in je caravan of mobilhome/camper even stallen op je eigen oprit. Het is helemaal handig als dit ook nog kan onder je eigen carport.

Ontvang GRATIS offertes en advies

carport voor caravan

Waarom een carport voor een caravan?

Wat is een carport?

Bijna iedereen weet wel wat een carport is. Een carport is een constructie die bestaat uit steunpalen, liggers en een dak. Hieronder kun je, zoals de naam al zegt, je auto stallen.

Op deze manier is de auto altijd beschermd tegen neerslag en vallend blad. De zijkanten kunnen eventueel voorzien zijn van een wand. In dit geval is de auto nog beter beschermd tegen weersinvloeden (bijvoorbeeld vorst).

Eigenschap

Eenzelfde soort constructie kun je ook maken voor een caravan of mobilhome. Aangezien deze groter en breder zijn dan de gemiddelde auto moet een carport voor een camper ook groter zijn qua afmetingen. Ook de dakconstructie kan worden aangepast aan de afmetingen van je caravan (hierover lees je hier meer).

Het verschil tussen een carport voor een auto of voor een caravan

Bekijk hieronder het tabel voor de juiste afmetingen van je carport. Afhankelijk van de grootte van de mobilhome of caravan zal de carport wellicht nog groter gemaakt kunnen worden.

Zelf zo’n overkapping ontwerpen en bouwen is een mogelijkheid. Het is echter ook mogelijk om complete bouwpakketten van een carport te kopen. Deze zijn vaak goedkoper in aanschaf, maar je zit dan wel vast aan vaste maten.

soort carportafmetingen diepteafmetingen breedteafmetingen hoogte
auto3 meter diep2 – 3 meter2 meter
caravan5 meter diep3 meter3 meter

Ontvang gratis advies op maat

Bouwmaterialen

Een carport voor een caravan kan van verschillende materialen gemaakt zijn. We zetten ze hieronder even op een rijtje: klik op de volgende link.

Een carport van hout

Een populair en veel gekozen materiaal voor een carport is hout.

Voordeel

Het voordeel van hout is dat het relatief goedkoop in aanschaf is. Daarbij het is gemakkelijk te verwerken en het heeft een tijdloze en warme uitstraling die vrijwel bij ieder type huis past.

Het is tegenwoordig namelijk mode om de carport zoveel mogelijk bij het huis te laten passen. De carport moet als het ware opgaan in de woning en dat kun je met hout heel goed realiseren.

Nadeel

Een nadeel van hout is dat het minder duurzaam is dan bijvoorbeeld metaal. Ook heeft hout relatief meer onderhoud nodig.

carport hout

Een carport van aluminium

Aluminium is een licht, maar toch sterk materiaal.

Voordeel

Het grote voordeel van aluminium is dat het niet roest en daarom zeer duurzaam is en nauwelijks onderhoud nodig heeft. Ook is aluminium eenvoudig te bewerken en het geeft een mooie, strakke uitstraling.

Bij nieuwe, moderne huizen lijkt een aluminium carport erg mooi door de strakke lijnen. Het is wel zo dat aluminium bewerkelijker is , omdat het aan elkaar gelast moet worden, waar je met hout kunt volstaan met schroeven.

Nadeel

Het grote nadeel van aluminium is dat het behoorlijk duur is in aanschaf.

carport alu

Een carport van metaal

Het belangrijkste voordeel van metaal is dat het een degelijk en stevig materiaal is. Een metalen carport kan wel een stootje hebben en daarbij heeft de constructie van een metalen carport een grote draagkracht.

Als je een carport uit metaal koopt, heb je een hele stevige constructie die eenvoudig is op te bouwen of (later) eventueel te verlengen. Ook voor veel onderhoud hoef je niet bang te zijn: ijzer rot niet en trekt geen schimmel of insecten aan.

Daarbij is materiaal ook zeer duurzaam. Als je een metalen carport goed onderhoudt en af en toe van een verfje voorziet, gaat deze erg lang mee. Qua aanschafprijs zit de prijs tussen die van een houten en een aluminium carport in (in vergelijking met eenzelfde type overkapping).

carport metaal

Het dak van een carport voor een caravan of mobilhome

Je kunt kiezen voor een dicht dak of een doorzichtig dak. Als je voor een dicht dak gaat dan is deze meestal gemaakt van houten of van metalen platen.

Dicht dak

Een dicht dak is in het algemeen goedkoper dan een doorzichtig dak. Als je kiest voor een doorzichtig dak dan is deze gemaakt van glas of polycarbonaat (een kunststof).

Voordeel

  • Een mooie en stijlvolle uitstraling geeft.
  • Het is erg handig voor een carport voor een caravan om een zadeldak of een enigszins gebogen dak te nemen.

Plat dak

In vergelijking met een plat dak heb je hiervoor immers minder hoge steunpalen nodig. Dit scheelt in materiaalkosten, maar het geeft ook een (veel) mooiere uitstraling. Hier hangt natuurlijk ook wel een ander (hoger) prijskaartje aan vast.

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een carport is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om een dergelijke overkapping eigenhandig te plaatsen.

Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een carport op de juiste manier te plaatsen. Daarbij moet je ook over de nodige materialen en gereedschappen beschikken. Zonder hulp lukt het ook al bijna niet.

Vakman inschakkelen

Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de carport goed geplaatst wordt en je kunt op hem terugvallen bij eventuele gebreken. Met een vakman valt meestal ook wel te onderhandelen over de prijs. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Ben je benieuwd naar wat een carport plaatsen jou zou kosten? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan via onze offertedienst op deze pagina.

carport plaatsen

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een carport voor een caravan / mobilhome?

In Vlaanderen is het aanvragen van een vergunning voor het bouwen van een carport in principe niet nodig, maar je hebt wel meldingsplicht. De meldingsplicht geldt als:

  • De functie van de woning niet veranderd wordt.
  • De carport niet hoger wordt dan vier meter gemeten vanaf de grond.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (twee meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).
  • De carport tegen een aanpalend gebouw gebouwd wordt, mag deze tot op de perceelgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van de carport mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en slechts te melden.

Het is echter wel zo dat iedere gemeente ook weer zijn eigen regels en voorwaarden heeft. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

Carport installeren? Ontvang gratis offertes

Wil je een carport voor een caravan of mobilhome installeren? Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen in je buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.