Carport met plexiglas: doorzichtig dak als alternatief voor glas

Carport uit plexiglas

Als je graag veel licht hebt in je carport, is een carport met plexiglas de beste keuze. Een kunststof carport is namelijk veel sterker, lichter, goedkoper en gemakkelijker te vervangen dan een carport van echt glas. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die een carport van plexiglas je te bieden heeft.

Ontvang GRATIS offertes en advies

carport plexiglas

Wat is een carport van plexiglas?

Een carport is een overkapping aan de gevel van je huis die je kunt gebruiken om je auto onder te stallen. Voordelen hiervan zijn onder andere dat je altijd droog van je auto het huis inloopt, dat je niet zo snel hoeft te krabben in de winter en de lak van je auto langer mooi blijft.

Als we het hebben over een carport van plexiglas, dan bedoelen we dat het dak van de carport hiervan gemaakt is. De constructie en de staanders waar het dak op rust zijn gemaakt van een ander materiaal. Dit is meestal hout of aluminium.

Welke soorten kunststof zijn er?

Er zijn verschillende soorten kunststof waar een carport met een doorzichtig dak van gemaakt kan zijn. We noemden al plexiglas, maar ook polycarbonaat wordt veel gebruikt. Hieronder volgt een korte toelichting van deze materialen:

 • Plexiglas, pvc

In principe behoren plexiglas en pvc tot de zogenaamde acrylaten. Pvc en plexiglas zijn merknamen van acrylaten die inmiddels al zo ingeburgerd zijn dat we ze zijn gaan zien als materiaalnamen (vergelijk: Luxaflex, gyproc, …). Plexiglas is een veel gebruikt materiaal in allerlei toepassingen en is al jaren (sinds 1936) op de markt.

 • Polycarbonaat

Polycarbonaat is eveneens een kunststof en is in de huidige variant op de markt sinds 1970. Het grote voordeel van polycarbonaat, in vergelijking met plexiglas, is dat het een stuk sterker is dan plexiglas en daarmee ook een heel stuk duurzamer.

Daarnaast is het hittebestendig (pvc is dat niet). Het nadeel van polycarbonaat is dat het duurder is dan pvc, maar daar staat weer tegenover dat het langer meegaat.

plexiglas carport

De voordelen van een carport van plexiglas.

Een carport van kunststof biedt veel voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Plexiglas is een sterk materiaal: Een carport van pvc is drie keer en polycarbonaat zelfs 250 keer sterker dan eentje met een dak van glas. Een carport van polycarbonaat kan dan ook zeker tegen een stootje.
 • Kunststof is een relatief goedkoop materiaal. Plexiglas is het goedkoopst in aanschaf en polycarbonaat is iets duurder, maar altijd nog goedkoper dan glas.
 • Polycarbonaat en plexiglas zijn licht van gewicht en gemakkelijk te bewerken. Voor een goede vakman zal het plaatsen van een kunststof carport weinig problemen opleveren.
 • Een carport van kunststof heeft een hele goede lichtinval. Glas heeft de beste lichtinval (100%), maar polycarbonaat en pvc hebben altijd nog een lichtinval van tachtig tot negentig procent.
 • Schadelijke UV-straling wordt door plexiglas tegenhouden, waardoor je auto en ook jijzelf goed beschermt bent tegen het zonlicht onder de carport. Dit helpt om de lak van de auto langer goed te houden.
 • Aan een carport van plexiglas heb je nagenoeg geen onderhoud. Het enige wat je moet doen is deze regelmatig schoonmaken.

Ontvang gratis offertes

De nadelen van een carport van plexiglas.

Natuurlijk heeft een carport van kunststof ook nadelen, maar dit zijn er gelukkig niet zoveel. Om een goede afweging te kunnen maken als je een carport wilt kopen, is het van belang dat je de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt. Daarom noemen we hier ook de nadelen.

 • Kunststof is gevoelig voor krassen en deze zie je vrij snel. Als er bijvoorbeeld takken op het dak waaien, is de kans op krassen groot.
 • De lichtinval van plexiglas is 80 tot 90 procent van de lichtinval dat glas biedt. Als je echt optimale lichtinval wilt, is alleen een carport van glas toereikend.
 • Mossen en algen hechten zich snel aan kunststof. Je hebt weinig onderhoud aan plexiglas, maar regelmatig schoonmaken moet wel.
carport met plexiglas

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Het is eigenlijk niet mogelijk om een exacte prijs te geven van een carport van plexiglas. Daarvoor heb je te maken met te veel verschillende factoren. Eén van de belangrijkste factoren is de oppervlakte. Hoe groter de afmetingen van de carport zijn, hoe duurder het wordt.

Een andere belangrijke factor is het materiaal. Een carport van polycarbonaat is duurder dan een van plexiglas. Ook het uurloon van degene de carport plaatst, is een belangrijke factor.

De verschillende vakmannen hanteren ook weer verschillende plaatsingskosten. Bij de plaatsingskosten worden trouwens ook de materiaal- en de vervoerskosten gerekend.

Vind vakmannen in de buurt

Wat kost een carport van plexiglas?

De prijzen van kunststof carports lopen van uiteen van 500 tot 5.000 euro. Voor 500 euro heb je eigenlijk niet echt veel bijzonders en voor 5.000 euro heb je een super de luxe uitvoering.

Uitgaand van een standaard carport van 3 bij 5 of 6 meter met een aluminium constructie moet je rekenen op een prijs rond de 2.000 euro. Daarbij kan een carport van plexiglas iets goedkoper uitvallen (omdat het een goedkoper materiaal is) en die van polycarbonaat iets duurder, omdat het een duurder materiaal is.

Deze prijs is inclusief btw, maar exclusief plaatsing. Het is ook een richtprijs, de actuele prijs kan anders liggen.

carport doorzichtig glas plexiglas

Zelf een carport van plexiglas plaatsen of laten doen?

Zelf een carport plaatsen heeft als voordeel dat je kunt besparen op de plaatsingskosten. Als je een handige klusser bent en beschikt over veel tijd, dan zal het geen probleem zijn om deze zelf te plaatsen.

Het plaatsen van een carport is echter een nauwkeurig karwei dat nog wel eens onderschat wordt. Daarom kun je beter de hulp van een vakman inschakelen. Hij of zij heeft de nodige kennis en ervaring op dit gebied en je krijgt ook garantie.

Zo kun je bij eventuele gebreken altijd op hem terugvallen. Maak daarom eens de afweging of je carport zelf gaat plaatsen of dat je dit laat doen door de vakman. Misschien bespaart het je geld, maar weegt dit niet op tegen de moeite die je moet doen.

Bovendien is het vergelijken van offertes gratis als je het via onze website doet. Dus… Als je het niet probeert zal je het nooit weten!

carport plexiglas doorzichtig dak

Carport van plexiglas: leg verschillende offertes naast elkaar

Hoe je het ook draait of keert, de aanschaf van een carport is een behoorlijke investering. Ga daarom niet bij de eerste de beste leverancier langs, maar laat offertes maken bij meerdere bedrijven. Je zult zien dat er nogal wat verschillen zijn tussen de diverse offertes.

Vergelijk deze met elkaar en ga voor die offerte waarvan jij denkt dat het de beste verhouding heeft tussen prijs en kwaliteit. Op die manier kun je veel euro’s op de aanschaf van een carport besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?

2. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?

3. Welk type carport wenst u?

4. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.