Condens onder een carport
Als je vaak condens onder een carport hebt, kan dat erg vervelend zijn. De condens drupt van het dak af en komt op alles wat zich onder de carport bevindt terecht met alle vervelende gevolgen van dien.
De carport zelf is ook niet gebaat bij veel condens, dit kan voor behoorlijk wat extra onderhoud zorgen. Hoe condens onder een carport ontstaat en wat je er het beste aan kunt doen, lees je in dit artikel.
Table of Contents
Wat is een carport?
De meeste mensen weten wel wat een carport is: een soort afdak waar je je auto onder kunt stallen. Een carport zorgt ervoor dat je auto beschermd is tegen de meeste weersinvloeden en ook tegen vallend blad. Als je geen garage hebt, of niet de mogelijkheid hebt om de auto in de garage te stallen, is een carport een prima alternatief.
Hoe ontstaat condens onder een carport?
Afhankelijk van de temperatuur neemt lucht een bepaalde hoeveelheid waterdamp op. Op het moment dat de lucht verzadigd is (het dauwpunt), zet de lucht waterdamp om in water: dit noemen we condensatie.
Condens ontstaat altijd op het koudste oppervlak van een ruimte. In geval van een carport zal dit vrijwel altijd het dak van de carport zijn. Bij koude lucht zal je eerder last hebben van condensatie dan bij warme lucht, omdat koude lucht minder waterdamp op kan nemen. De condensatie zal op koude (winter) dagen dus groter zijn dan op warmere (zomer) dagen.
Wat zijn de gevolgen van condens onder een carport?
Condensatie zorgt voor vochtgerelateerde problemen. Wat deze problemen zijn, is afhankelijk van het materiaal waar de carport van gebouwd is.
- Als je een houten carport hebt, kan er bijvoorbeeld schimmelvorming en rotting optreden en bij een metalen carport kan roest ontstaan.
- Als je een glazen dak hebt, of een dak van polycarbonaat, kunnen de kitranden loslaten.
Dit betekent dat je vaker onderhoud aan de carport moet plegen dan dat je eigenlijk zou willen.
Hoe kun je condens onder een carport voorkomen?
Condensatie onder een carport helemaal voorkomen, zal waarschijnlijk niet lukken, maar je kunt condensatie wel een heel stuk terugdringen. Dit doe je door het dak van de carport te isoleren.
Er zijn verschillende manieren om een carport te isoleren, afhankelijk van het materiaal waar het dak van gemaakt is. De meest voorkomende materialen zijn:
We leggen per soort materiaal uit hoe dit het beste te isoleren is.
Condens onder een carport van hout of metaal
Een carport van hout of metaal kun je het beste isoleren met behulp van isolatieplaten. De zogenaamde ‘omgekeerd- dak- methode’ is een veel gebruikte methode om een carport van hout of metaal te isoleren. Bij deze methode komen op de bestaande dakbedekking isolatieplaten te liggen.
Hier worden vrijwel altijd XPS- platen voor gebruikt. Op deze isolatielaag wordt bijvoorbeeld grind gelegd om te voorkomen dat de platen wegwaaien.
Condens onder een carport van polycarbonaat
Polycarbonaat is een harde, doorzichtige kunststof. Net als met gewoon glas, kun je ook dubbelwandig polycarbonaat kopen, omdat:
- Het een hogere isolatiewaarde heeft.
- Drie dubbelwandig polycarbonaat dat nog weer beter isoleert.
- Een lage isolerende waarde, maar met meerwandige polycarbonaatplaten kun je condens onder een carport voor een heel groot gedeelte terugdringen.
Condens onder een carport van glas
Condens onder het glazen dak van een carport kun je het beste tegengaan door de keuze van het glas. Het klassieke dubbelglas heeft voor een carport weinig isolatiewaarde. Je zult op zijn minst moeten kiezen voor hoogrendementsglas. Een andere mogelijkheid is de zogenaamde vierseizoensbeglazing.
Deze beglazing bestaat uit dubbel gelaagd glas en isoleert uitstekend. Daarbij laat deze beglazing ook in de koudere maanden van het jaar het zonlicht uitstekend door, zodat je je niet altijd onder een donkere carport bevindt.
Carport laten isoleren?
Wil je je carport graag wat beter laten isoleren? Lees dan zeker ook ons artikel over carport isoleren.
Een offerteaanvraag voor een carport, of om je carport te isoleren, kan je ook altijd via onderstaand formulier aanvragen. Offertes zijn volledig vrijblijvend en kosteloos.