Dakbedekking bij een carport

De dakbedekking bij een carport is belangrijk. Meestal wordt de dakbedekking meteen gekozen bij de aanschaf van een carport. Logisch, want het dak maakt deel uit van je carport en moet goed afgestemd zijn op de stijl ervan.

Het dak van de carport geeft immers de vereiste bescherming voor de voorwerpen (en de auto) die geplaatst zijn onder dit bijgebouw. Je wenst uiteraard ook een bepaalde lichtinval, maar hoeveel? En wil je dat over het hele oppervlak of slechts door een aantal dakramen?

Aan de andere kant wil je de lichtinval ook enigszins beperken omdat de temperatuur onder de carport weer te hoog oploopt. Er zijn diverse lichtdoorlatende materialen te koop, waardoor je de lichtinval zelf kan kiezen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

dakbedekking carport

Waar moet je op letten bij de dakbedekking?

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking zijn er eigenlijk twee zaken die erg belangrijk zijn. Dat zijn het gewicht en het totaaloppervlak van het dak. Carports zijn niet echt geschikt om veel gewicht te dragen, daar zijn ze ook niet voor bedoeld.

In principe is de enige dakbelasting de neerslag in de vorm van regenwater, sneeuw of hagel. Staat jouw carport in een gebied waar veel bomen zijn, dan kan er ook nog extra gewicht zijn van bladeren die blijven liggen.

Vraag advies op maat

Regenwater afvoeren

Wil je graag het regenwater opvangen en hergebruiken voor het bewateren van de planten in jouw tuin? Dat is zeker mogelijk! De enige vereiste is dat je je dak daar dan op afstemt en met een kleine hellingsgraad werkt.

Een hellingsgraad moet eigenlijk altijd aanwezig zijn bij een dak. Hierdoor kan het regenwater goed afgevoerd worden en dit voorkomt dan weer dat het water wat zou blijven staan en na verloop van tijd groene aanslag gaat vormen.

De specifieke hellingsgraad die vereist is, bedraagt 2 procent. Dit is in de meeste gevallen niet mogelijk, omdat het oppervlak van een dakbedekking nooit zo groot is. Een hellingsgraad van 1 procent voldoet dan ook, maar dat is wel het minimum.

Het regenwater dat je eventueel wilt opvangen, kan door een watertank te plaatsen die in verbinding staat met de afvoerbuis. Een watertank kan boven- of ondergronds geplaatst worden.

regenafvoer dakbedekking carport

Soorten dakbedekking

Aangezien carports meestal van hout of aluminium zijn gemaakt, is het verstandig om met lichte materialen te werken wat de dakbedekking betreft. Jouw uiteindelijke keus voor het dak van de carport kan beïnvloed worden door factoren als: duurzaamheid, prijs, levensduur, uiterlijk en lichtinval.

Kunststof golfplaten bijvoorbeeld zijn licht en makkelijk te installeren. De levensduur is echter beperkt.

Er is tegenwoordig ook dakbedekking voor carports die als groendak functioneert. De dakbedekking kan dan gebruikt worden als daktuin. Dit geeft een heel mooi uiterlijk als je van boven af op het dak kijkt van de carport.

Uiteraard moet je hier wel goed de draagkracht van de carport in de gaten houden en ramen inbouwen om lichtinval te hebben onder de carport (of met open zijkanten werken). Een groendak kan een gewicht hebben tussen de 70 en 80 kilo per vierkante meter.

Er zijn maar liefst 15 soorten dakbedekking voor een carport, deze zijn onderverdeeld over vijf materiaalsoorten. Elk materiaal heeft weer zijn voor- en nadelen. De verschillen vind je in de prijs, uitvoering, onderhoud en de levensduur. Kom je er niet uit omdat er zo veel keus is? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een deskundig advies!

Carport plaatsen? Ontvang offertes

dakbedekking carport dakplaten

1. Damwandplaten

Damwandplaten zijn stalen of PVC dakplaten met een profiel. Dit profiel geeft stabiliteit en een stijlvolle uitstraling. De sterkte van de dakbedekking is afhankelijk van dit profiel. Stalen damwandplaten hebben een roestwerende coating, op lange termijn is er wel onderhoud nodig.

2. PVC golfplaten

Golfplaten worden veel toegepast als snelle oplossing voor het leggen van een dak. De PVC golfplaten voldoen aan de hoge kwaliteitseisen voor lichtinval en brandveiligheid. De PVC dakbedekking voor een carport is er als licht doorlatend en niet licht doorlatend.

De PVC platen kan je kopen als damwandprofiel of golfprofiel, wat overigens voor de kwaliteit niets uit maakt. PVC kost rond de 55 euro per vierkante meter en heeft een levensduur van circa 25 jaar.

3. Dakshingles

Dakshingles lijken heel veel op dakpannen, maar zijn veel lichter in gewicht. Bij tuinhuisjes zie je dit type dakbedekking heel vaak toegepast worden. De meest gebruikte kleuren zijn grijs, zwart, groen en rood.

Dakshingles zijn dus licht in gewicht en daarom goed geschikt voor kleine constructies. Dakshingles geven een carport een stijlvolle uitstraling. Dakshingles kosten rond de 45 euro per vierkante meter en hebben een levensduur van circa 25 jaar.

dakshingles carport

4. EDPM dakbedekking

Een veel toegepaste dakbedekking voor een carport is EPDM. Dit dakrubber wordt in één vaste laag aangebracht, hierdoor ontstaat een strakke naadloze daklaag. Hierdoor is de kans op lekkage vele malen kleiner dan bijvoorbeeld bij dakshingles, omdat water niet tussen naden kan gaan zitten. EDPM heeft een hele lange levensduur.

Op een EPDM dak is een groendak trouwens ook eenvoudig aan te leggen. EPDM kost rond de 50 euro per vierkante meter en heeft een levensduur van circa 40 jaar. Wil je een groendak op de EPDM laag, dan kost dat rond de 55 euro per vierkante meter en heeft dat een levensduur van circa 60 jaar.

5. Polycarbonaat

Polycarbonaat wordt erg veel toegepast als dakbedekking bij een carport. het is een kunststof met een uitstekende hardheid en transparantie.

Dit materiaal is maar liefst 250 keer sterker dan glas. Hierdoor wordt dit materiaal dan ook erg veel gebruikt bij terrasoverkappingen en carports. Polycarbonaat dakplaten zijn te koop als helder of opaal.

Heldere platen hebben weinig lichtverlies en een licht transmissie van circa 80%. Een matte opalen dakbedekking is meer zonwerend en niet doorzichtig. Daardoor komt er slechts 50% van het licht door.

dakbedekking carport zonnepanelen

Carport met zonnepanelen

Groene stroom is belangrijker dan ooit. Waarom zou je niet meteen het dakoppervlak van jouw carport gebruiken om zonne-energie op te wekken? Een geschikte plek vinden voor zonnepanelen op of rondom jouw huis kan soms best lastig zijn.

Een carport met zonnepanelen is dan het perfecte alternatief. Zo’n moderne en duurzame carport met zonnepanelen, is uiteraard een perfecte plek voor een hybride of elektrische auto. Zo kan de opgewekte zonne-energie meteen de auto instromen. De natuur zal je dankbaar zijn!

De zonnepanelen kan je plaatsen op een bestaande carport of je je kan kiezen voor ingewerkte zonnepanelen. Dan zie je niet dat er fotovoltaïsche panelen op het dak liggen, aangezien zij in de dakbedekking zitten verwerkt. Dit kost wel meer.

dakbedekking carport gras groen

Originele dakbedekking van carport

Vind je de bovenstaande types dakbedekking maar niets? Ga dan voor een originelere aanpak! Maak extra nuttig gebruik van het dak van de carport door er potgrond op te storten en vervolgens je eigen ‘carport tuin’ te maken. Groentes en fruit, of een prachtige bloementuin. Het kan allemaal!

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.