Carport voordelen

Een carport heeft heel veel voordelen. In dit artikel ontdek je welke dat allemaal zijn. Hieronder noemen we eerst algemene voordelen van een carport en daarna de voordelen per materiaalsoort.

Ontvang GRATIS offertes en advies

voordelen carports

Carport voordelen checklist

Benieuwd naar dé redenen om een carport aan te schaffen? Hieronder staan er 16 voor je opgesomd!

Je komt altijd droog in huis

Hoe hard het ook regent, als je de auto onder de carport parkeert, loop je altijd droog het huis in. Dit is vooral handig om de boodschappen naar binnen te brengen. Je woning wordt hierdoor trouwens ook weer minder vaak vies en nat.

De auto wordt minder snel vuil

Als je de auto in de open lucht parkeert, heb je al snel kans op straatvuil, vallende bladeren en uitwerpselen van vogels waar je wagen vies van wordt. Een van de voordelen van een carport is dat je hier een stuk minder last van hebt. Het scheelt je ook weer een flink aantal wasbeurten per jaar.

Bescherming tegen UV-straling

Zonnestralen bevatten schadelijke UV-straling. Dit kan de lak van de auto aantasten en ook het interieur zal sneller verkleuren. Met een carport heb je hier geen last meer van. Ook carports met een glazen of kunststof dak houden de UV-straling tegen.

Snelle en gemakkelijke plaatsing

Het plaatsen van een carport is relatief eenvoudig en kost weinig tijd. Vergelijk dit maar eens met de bouw van een stenen garage. Een goede vakman plaatst een carport binnen een dag. Dit scheelt ook nog eens behoorlijk in arbeidskosten.

Voor ieders budget

Of je nu een smalle of een grote portemonnee hebt, er is altijd wel een carport te vinden die bij je past. Een carport is er dus voor iedereen. Onze offertedienst kan je meerdere offertes sturen, zodat je zelf de prijs kan bepalen. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat een carport altijd goedkoper is dan een gemetselde garage.

Minder problemen in de winter

Onder een carport heb je veel minder last van de vorst. Hierdoor hoef je geen ruiten te krabben en sloten te ontdooien. Enkel bij strenge winters kan dit nog voorkomen.

Niet alleen voor de auto

Zoals de naam al zegt, is een carport bedoeld voor de stalling van een auto. Een boot, caravan of mobilhome kun je ook onder een carport stallen. Het is trouwens geen slecht idee om in dat geval voor een dubbele carport te kiezen.

Een carport neemt weinig ruimte in

Ook als je weinig ruimte bij de woning hebt, is een carport vaak wel te plaatsen. Een carport neemt namelijk een stuk minder ruimte in dan een garagebox. In de meeste gevallen heb je wel een oprit bij je woning en hoef je deze enkel te overkappen om een carport te creëren.

carport voordelen

Een carport is een meerwaarde voor de woning

Een degelijke en duurzame carport geldt als absolute meerwaarde voor het huis. Mocht je dus je woning willen verkopen, kun je hier weer financieel voordeel uithalen en verdien je de aanschafkosten deels terug.

Weinig onderhoud nodig

Een carport heeft zo goed als geen onderhoud nodig. Een carport van aluminium of hardhout heeft zelfs helemaal geen onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is de carport regelmatig (ongeveer twee keer per jaar) schoon te maken.

Minder kans op roest

Dankzij de open structuur van de carport vormt er ook minder condensatie op je wagen, waardoor het risico op roest verdwijnt.

Een hoge duurzaamheid

Van een carport kun je zeker een tiental jaren gebruik maken. Neem je een carport van aluminium? Deze gaat zeker 20 tot 25 jaar mee. Een carport van hardhout kan het vrijwel een leven lang volhouden. Met de duurzaamheid van carports zit het dus wel goed. Bij goed onderhoud kun je de duurzaamheid aanmerkelijk verlengen.

Je creëert extra ruimte

Je hoeft een carport niet alleen te gebruiken voor het stallen van de auto. Een voordeel van een carport is dat je bijvoorbeeld ook je was eronder kan laten drogen. Ook fietsen en brommers kun je prima onder de carport kwijt.

Carport plaatsen? Ontvang GRATIS offertes

Geen vergunning nodig

Als je een carport wilt bouwen, heb je in principe geen vergunning nodig. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan dient te voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan veertig vierkante meter aan bijgebouwen hebben.

Ook mag je carport niet hoger zijn dan vier meter. Op de site van Omgevingsloket Vlaanderen kun je hier meer informatie over vinden. Je hebt trouwens wel meldingsplicht.

Bron: Omgevingsloketvlaanderen.be

Garage als extra bergplaats

Veel mensen kiezen ervoor om voor hun bestaande garage een carport te plaatsen. Zo staat de auto altijd droog onder de carport en kun je de garage voor andere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld de stalling van een boot, caravan, mobilhome, fietsen of brommers. Ook het tuinmeubilair en gereedschap kun je er dan veel gemakkelijker kwijt.

Betere isolatie van de woning

Als je de carport aan de gevel van de woning bouwt, zorgt deze door zijn isolerende werking voor extra isolatie van het huis. Daarbij zijn ook de kozijnen en deur(en) van de woning die onder de carport zitten beter beschermd tegen de weersinvloeden. Dat scheelt weer onderhoud.

voordeel carport

Carport voordelen per materiaal

Het is van belang om te weten van welk materiaal jouw carport gemaakt moet zijn. Iedere materiaalsoort heeft namelijk weer zijn eigen specifieke kenmerken. Daarom geven we hieronder ook de voordelen van een carport per materiaalsoort.

Voordelen carport van aluminium

Aluminium wordt een steeds populairder materiaal als men kiest voor een carport. Hieronder noemen we de voordelen van een carport van aluminium op.

 • Aluminium is een licht en toch heel sterk materiaal. Hierdoor is het bijzonder geschikt om een carport van te maken.
 • Het is gemakkelijk te bewerken. Hierdoor is het plaatsen van een aluminium carport, voor een goede vakman, een redelijk eenvoudig karwei.
 • Met een aluminium carport creëer je een strakke en moderne uitstraling. Vooral bij nieuwe, moderne huizen komt deze zeer goed tot uiting.
 • Aluminium is uitstekend recycleerbaar. Met een carport van aluminium belast je het milieu dus niet extra.
 • Een carport van aluminium is bijzonder duurzaam. Reken er maar op dat deze zeker 20 tot 25 jaar meegaat.

Voordelen carport van hout

Meer dan de helft van de mensen die een overkapping wil voor de auto, kiest voor een houten carport. Dit geeft al aan dat hout veel voordelen heeft. We zetten de voordelen van een houten carport hieronder voor je op een rijtje.

 • Hout is gemakkelijk te bewerken en daardoor vormt de plaatsing van een houten carport nauwelijks een probleem.
 • Het is een relatief goedkoop materiaal. Je koopt al een houten carport voor enkele honderden euro’s.
 • Met hout creëer je een natuurlijke en warme uitstraling. Vooral in een landelijke omgeving past een houten carport heel goed, maar in principe past deze bij iedere woning.
 • Als je een carport neemt van Douglashout of (tropisch) hardhout heb je nauwelijks tot geen onderhoud. Daarbij zijn deze carports ook nog eens zeer duurzaam.
voordelen carports hout

Voordelen carport van kunststof

Met een carport van kunststof bedoelen we eveneens dat het dak van kunststof is gemaakt en niet de hele overkapping. Je kunt dit het beste zien als stevige en doorzichtige kunststof platen die op de steunpalen rusten en aan de liggers zijn bevestigd. De voordelen van een kunststof carport zijn:

 • Kunststof is een licht materiaal, maar toch heel sterk. Zo is pvc drie keer sterker dan glas en polycarbonaat zelfs 250 keer. Je hoeft niet bang te zijn voor scheuren of barsten mocht er een tak of iets dergelijks op het dak vallen.
 • Pvc en polycarbonaat zijn relatief goedkoop in aanschaf. Als een glazen carport qua budget toch iets te duur voor je wordt, is een kunststof carport een prima alternatief.
 • Qua uitstraling doet een kunststof carport zeker niet onder voor een glazen exemplaar. Vooral de combinatie met een aluminium constructie geeft een prachtige ‘look’.
 • Pvc en polycarbonaat zijn brandvertragende materialen. Het materiaal vliegt niet in brand, maar zorgt ervoor dat brand zich niet verder uit kan breiden.
 • Het is gemakkelijk te bewerken. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk in boren, zagen of frezen. Dit vergemakkelijkt de plaatsing van de kunststof carport.
 • Evenals glas houdt ook kunststof UV-straling tegen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je auto sneller verkleurt of de lak dof wordt.

Vergelijk GRATIS carports

voordelen carports glas

Voordelen carport van glas

Als we het hebben over een glazen carport dan bedoelen we dat het dak gemaakt is van glas. Een carport helemaal van glas maken, is onmogelijk. Ook een carport van glas heeft een aantal voordelen:

 • Met glas heb je een lichtinval van 100 procent. Je hoeft de verlichting onder een carport dus veel minder te gebruiken.
 • Glas krast niet. Mocht er dus bijvoorbeeld een tak op de carport vallen dan hoef je niet bang te zijn voor krassen. De meeste glazen carports zijn gemaakt van gehard glas, dus ook de kans op sterren en barsten is erg klein.
 • Het is eenvoudig schoon te houden. In principe maak je een glazen carport op dezelfde wijze schoon als de ramen van je woning.
 • Glas geeft een carport een prachtige en luxueuze uitstraling. Een carport met een glazen dak is zeker een meerwaarde voor de woning.
 • Een glazen carport is erg sterk. Dergelijke carports kunnen met gemak een sneeuwlaag van een meter dragen.
 • Het dak van een glazen carport kan tegen UV-straling. Deze straling zit in zonnestralen en kan de lak van de auto en het interieur sneller laten verkleuren.

Carport installeren? Ontvang gratis offertes!

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd dat een carport installeren een goed idee is? Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van experts in je buurt. Vergelijk prijzen en vind de beste carport.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.