Eiken carport

Eiken carport

Zoek je een mooie, degelijke carport die je woning een authentieke uitstraling geeft? Denk dan eens aan een carport van eikenhout. Dat is weer eens iets anders dan een traditionele houten carport. In dit artikel lees je alles over een eikenhouten carport. We bespreken de voor- en nadelen, de soorten en maten, de aanbieders en de prijzen.

Vraag gratis offerte aan voor een eiken carport

Wat is een eikenhouten carport?

Een carport kan van verschillende materialen gemaakt zijn, maar de meest gebruikte zijn hout en metaal. Als je een houten carport neemt, is deze meestal gemaakt van vuren of grenen hout (al dan niet geïmpregneerd). In principe is een carport een soort van afdak voor je auto bestaande uit steunpalen en een dak. Deze constructie wordt aan de gevel van het huis of aan de garage vastgemaakt en zo kun je de ruimte eronder benutten om de auto te stallen. Natuurlijk kun je ook je caravan of boot onder een carport kwijt.

Waarom een eiken carport?

eikenhouten carportHet doel van een carport is in eerste instantie bescherming bieden. De carport zorgt ervoor dat je auto beschermd is tegen de meeste weersinvloeden. Je auto staat bijvoorbeeld meestal vorstvrij onder de carport als het vriest. In de herfst heb je ook minder last van vallend blad en op hele hete dagen beschermt de carport je auto tegen de zon. Uiteraard geldt dit voor alle soorten carports, maar eikenhouten carports bieden net iets meer. Een eikenhouten carport is bijvoorbeeld luxueuzer, authentieker en duurzamer dan carports van vuren of grenen. Er zijn verschillende soorten eikenhout. Een eikenhouten carport wordt meestal gemaakt van Frans eiken. Deze eikensoort is een van de hardste soorten eiken en is donker van kleur.

Wat zijn de voordelen van een eikenhouten carport?

Eikenhout is een tijdloos materiaal en past daarom bij ieder type huis. Een eikenhouten carport heeft een robuuste en rustieke uitstraling. Ook de mooie nerfstructuur van eikenhout draagt bij aan uitstraling van de eiken carport. Het grote voordeel van eiken is dat het sterk en hard is. Daarnaast is het gemakkelijk te bewerken en af te werken. Als je dus een eikenhouten carport koopt, weet je zeker dat je een degelijke en goede carport koopt. Een carport van eikenhout is ook bijzonder duurzaam, want eikenhouten is ook zeer slijtvast. Zeker als je eikenhout goed onderhoudt, kan een eikenhouten carport tientallen jaren meegaan.

Carport plaatsen? Ontvang offertes

Nadelen van een carport van eikenhout

Waar voordelen zijn, worden ook nadelen genoemd. Dat is nu eenmaal zo en als potentiële koper is het een kwestie van de voor- en de nadelen goed tegen elkaar afwegen. Een nadeel van eikenhout buiten gebruiken is dat eikenhout looizuur bevat. Dit looizuur kan in combinatie met vocht zwarte vlekken veroorzaken. Een ander nadeel van eikenhout is dat het relatief duur is in vergelijking met andere gangbare houtsoorten. Eikenhout wordt steeds schaarser en dit zorgt ervoor dat de prijs omhoog gaat.

Hoe komt de prijs van een eikenhouten carport tot stand?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een eikenhouten carport beïnvloeden. Eén daarvan is de houtsoort zelf: eikenhout behoort nu eenmaal tot de duurdere houtsoorten. Een andere factor is de grootte van de carport. Hoe groter de carport is, hoe meer materialen je nodig bent en hoe hoger de prijs uitvalt. Ook het materiaal waarvan het dak is gemaakt, speelt een rol in de totstandkoming van de prijs. Voor een paar simpele golfplaten ben je heel wat minder kwijt dan een dak van polycarbonaat of glas. We kunnen dan ook concluderen dat het een kwestie is van persoonlijke smaak en het beschikbare budget om de uiteindelijke prijs te bepalen.

Ontvang prijs op maat

 Wat kost een carport van eikenhout?

carport eikenhoutHet is lastig om een vaste prijs te noemen voor een eikenhouten carport. Daarvoor zijn er simpelweg te veel factoren van invloed op de prijs. We houden het in dit geval dus bij richtprijzen (exclusief plaatsing). Daarbij moeten we ook vermelden dat de hier genoemde prijzen af kunnen wijken van de actuele prijzen.

Om tot een goed vergelijk te komen, gaan we uit van een carport met een standaardafmeting. Dit is een afmeting van: drie meter breed, zes meter diep en twee en half meter hoog. Een carport van eikenhout van genoemde afmetingen met een houten dak kost dan ongeveer tweeduizend euro. Vervolgens stijgt de prijs als de afmetingen van de carport groter worden. Ook als je voor een dak kiest van een ander materiaal (glas of polycarbonaat) verhoogt dit de aanschafprijs. De prijs is dan afhankelijk van smaak en budget en deze kan oplopen tot zeker drie- of vierduizend euro en meer.

Wil je liever exacte prijzen? Vraag dan gratis prijsoffertes aan bij verschillende vakmannen. Dat kan via deze pagina.

 Zelf een eikenhouten carport plaatsen of laten doen?

Als je een eikenhouten carport zelf wilt plaatsen, moet je er rekening mee houden dat dit geen eenvoudige klus is. Bij het bouwen van een carport komt een stukje vakmanschap om de hoek kijken en niet iedereen bezit dit. Er zijn ook zelfbouwpakketten voor eikenhouten carports op de markt, waar je als handige klusser al snel mee uit de voeten kunt. Als je overal vanaf wilt zijn, kun je het beste het plaatsen in zijn geheel overlaten aan de vakman. Voordeel is ook dat je op hem terug kunt vallen bij eventuele gebreken. Je kunt besparen op de kosten door de werkzaamheden die je zelf kunt doen niet uit te besteden. In overleg met de vakman is dit zeker mogelijk. Het plaatsen van een eikenhouten carport is per aannemer verschillend, maar je kunt zeker uitgaan van een bedrag rond de duizend euro.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoe kies je de beste aanbieder?

Er zijn verschillende aanbieders van eikenhout carports. Daarom kun je het beste een offerte laten maken door meerdere (bij voorkeur drie) leveranciers. Het vergelijken van offertes loont. Je kunt snel een paar honderd euro besparen. Het is trouwens verstandig om niet direct voor de goedkoopste aanbieder te gaan, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en het aangebodene. Een offerte is altijd gratis en je zit nergens aan vast.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een carport van eikenhout?

eikenhouten carportIn Vlaanderen is het aanvragen van een vergunning voor het bouwen van een carport in principe niet nodig, maar je hebt wel meldingsplicht. De meldingsplicht geldt als:

  • De functie van de woning niet veranderd wordt.
  • De carport niet hoger wordt dan vier meter gemeten vanaf de grond.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (twee meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).
  • De carport tegen een aanpalend gebouw gebouwd wordt, mag deze tot op de perceelgrens r eiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van de                 carport mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en slechts te melden. Het is echter wel zo dat iedere gemeente ook weer zijn eigen regels en voorwaarden heeft. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

Meer info over vergunningen vind je trouwens ook hier.

Ontvang meerdere offertes van vakmannen

Duurzaamheidsklasse van eikenhout

Er zijn tientallen soorten eikenhout, en niet al dit hout is geschikt om carports uit te vervaardigen. Vooraleer het hout wordt gebruikt voor een eiken carport wordt eerst een strikte controle uitgevoerd.
Zieke bomen of bomen waar schimmels, houtrot of beestjes in zitten worden al meteen links gezet. Alleen de hoogste kwaliteit hout kan worden gebruikt voor een carport.

Iedere eik heeft ook zijn eigen duurzaamheidsklasse. Dit is eigenlijk het belangrijkste om de kwaliteit te bepalen.
Om de duurzaamheidsklasse van een houtsoort te bepalen, wordt die in een bepaalde klasse of niveau gestopt. Deze niveau’s gaan van 1 tot 5. Het laagste nummertje staat voor het duurzaamste hout (1), hoe dichter naar de vijf neigend, hoe slechter de kwaliteit van het hout.
Eikenhout ligt, afhankelijk van de soort, tussen twee en drie. Alleen tropische, hardhouten bomen zoals afzelia, meranti en bankirai doen het beter.

Een carport uit eik wordt in onze contreien meestal vervaardigd uit Europese eik.
Als je houdt van een donkere kleur, dan is dit de beste keus. Als je iets lichter wilt kan je ook kiezen voor Amerikaanse eik. Voor een nog lichtere houtkleur kies je dan weer het best voor Japans eikenhout.

carport eik

Eigenlijk zijn er twee soorten Amerikaanse eiken. Naast de gewone Amerikaanse eik, is er ook nog een rode variant. Het hout hiervan is licht rood gekleurd, maar is wel van minderwaardige kwaliteit vergeleken met de andere eiken. Daardoor wordt het eigenlijk nooit gebruikt bij bijgebouwen.
Wil je toch graag een kleurtje aan je eikenhouten carport geven? Denk dan na om de overkapping te schilderen, lakken, vernissen of beitsen.
Bepaalde behandelingen om het hout te versterken (injecteren, impregneren, of een chemisch bad) zorgen naast een verbeterde duurzaamheid ook voor een ander kleurtje.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere types en soorten eiken, maar voor eiken carports is de keuze beperkt tot bovenstaande houtsoorten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?

2. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?

3. Welk type carport wenst u?

4. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.