Carport uit PVC
Onder een carport staat je auto droog en wordt tegelijk beschermd tegen de weersomstandigheden. Je hoeft nooit meer ijs te krabben in de winter en je komt altijd droog in huis met de boodschappen. Een carport is een stuk betaalbaarder dan een garage.
Steeds meer mensen kiezen daarom ook voor een carport. Deze kan van verschillende materialen gemaakt zijn, waaronder PVC. Wil jij ook een carport van PVC? In dit artikel ontdek je welke mogelijkheden deze te bieden heeft.
Benieuwd naar alternatieven? Lees dan ook het artikel over carports uit plexiglas of carports uit polycarbonaat.
Table of Contents
Wat is een carport van PVC?
Een carport bestaat uit een aantal steunpalen (minimaal twee), liggers en een dak.
Je kunt een carport het beste zien als een overkapping waar je je auto onder kunt stallen, zodat deze geen last heeft van de weersomstandigheden.
Een overkapping die aan een gevel van de woning is gemonteerd noem je een aanbouwcarport. Daarnaast zijn er ook losstaande carports. Carports hebben in principe geen zijwanden.
Als we het hebben over een carport van PVC dan bedoelen we dat alleen het dak hiervan gemaakt is. Het materiaal is namelijk niet geschikt om een hele carport van te bouwen. De constructie is dan ook gemaakt van ander materiaal en in de meeste gevallen wordt hier hout of aluminium voor gebruikt.
Wat is PVC?
De afkorting PVC staat voor Polyvinylchloride en dit materiaal werd al halverwege de 19 eeuw gefabriceerd. De eerste toepassingen van PVC kwamen op in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het mooie aan PVC is dat je het bijna overal voor kan gebruiken. Het is namelijk een goedkoop product en erg gemakkelijk te bewerken. Daarbij is het erg slijtvast, bijzonder sterk en daardoor ook zeer duurzaam.
Je kan PVC ook heel goed hergebruiken, dus het is niet raar dat deze kunststof op grote schaal wordt toegepast. PVC wordt onder andere verwerkt in auto’s (dashboards), vloeren, buizen, reclameborden en dus ook in de daken van carports.
Het verschil tussen PVC en polycarbonaat
Bij veel consumenten is het verschil tussen PVC en polycarbonaat niet helemaal duidelijk. Men denkt vaak dat dit hetzelfde materiaal is en dat het niet uitmaakt of je een carport van polycarbonaat neemt of één van pvc.
Toch zijn er wel degelijk verschillen.
PVC is bijvoorbeeld (veel) goedkoper in aanschaf dan polycarbonaat. Daar komt bij dat PVC lichter van gewicht is. Beide materialen zijn overigens gemakkelijk te bewerken en te onderhouden. Dus je kunt zowel polycarbonaat als pvc gebruiken voor het dak van de carport.
Bij een carport van plexiglas wordt dat verschil nog onduidelijker. Maar eigenlijk kunnen we daarbij stellen dat het bij deze benaming gewoon gaat om een kunststof carport, waaronder PVC dus ook valt.
Een carport van PVC: de voordelen
Een kunststof carport heeft heel veel voordelen. De belangrijkste noemen we hieronder:
- PVC is licht van gewicht. Dit maakt de bouw van een carport van PVC dan ook een stuk gemakkelijker. De constructie heeft daarom geen extra versteviging nodig.
- PVC is een (relatief) goedkoop product. Dit maakt de aanschaf van een carport van PVC dan ook zeer betaalbaar. Lees zeker ook: Prijs van een carport.
- Kies je voor de heldere uitvoering van PVC? Dan profiteer je van de inval van het zonlicht en hoef je minder vaak de verlichting van de carport te gebruiken.
- Zonlicht bevat UV-straling. Dit is schadelijk voor mensen, maar ook voor de lak en het interieur van je auto. PVC houdt deze UV-straling tegen en hierdoor zal de lak en het interieur minder snel verkleuren.
- PVC is een gemakkelijk product om te verwerken en te hanteren. Meestal is een carport binnen een dag geplaatst, mits je natuurlijk kiest voor een goede vakman. Via onze gratis offertedienst komt er gegarandeerd een professional bij je langs.
- PVC is een sterk en stevig materiaal. Het is bijvoorbeeld drie keer sterker dan een carport van glas. Daarmee weet je dat een kunststof carport echt wel tegen een stootje kan. Je zult niet snel last hebben van scheuren of barsten.
- Een carport van PVC is zeer zeker duurzaam te noemen. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je na een paar jaar weer een nieuwe aan moet schaffen. Als je deze goed onderhoudt, kan hij gemakkelijk tien jaar of meer mee.
- Een mooie, degelijke en duurzame carport is een meerwaarde voor de woning. Dit maakt de woning geschikter om te verkopen met een meerwaarde
Een carport van PVC: de nadelen
Je wilt natuurlijk ook weten of een carport van PVC ook nadelen heeft. Door de voor- en de nadelen goed tegen elkaar af te wegen, kun je namelijk tot een goede keuze komen. Gelukkig heeft een carport van PVC weinig nadelen.
- Ondanks dat PVC erg hard is, is de toplaag zacht. Hierdoor kan het gebeuren dat er krassen op het materiaal komen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er takken op het dak van de carport vallen. Geheel krasvrij is PVC dus niet, maar dit is op zich geen al te groot probleem.
- PVC is gevoelig voor mossen, algen en ander vuil. Deze hechten zich snel aan het materiaal en daarom moet je PVC regelmatig reinigen.
- PVC is niet bestand tegen (hele) hoge temperaturen. Natuurlijk hopen we van niet, maar mocht er brand uitbreken dan kan PVC gaan druipen. Op warme dagen zal PVC een beetje uitzetten en dit gaat gepaard met een krakend geluid. Dit is niet echt een nadeel, maar gewoon een eigenschap van het materiaal.
- Na verloop van tijd trekt de weekmaker gedeeltelijk uit de PVC. Hierdoor wordt het materiaal wat stugger. Ook wordt de UV-straling dan minder goed tegengehouden. De eerste jaren zal je hier gelukkig geen last van hebben.
Hoe wordt de prijs bepaald?
Exacte prijzen van een kunststof carport kunnen we hier niet geven. Materiaalkeuze, de oppervlakte van de carport en de werkwijze van verschillende aannemers zijn hierin namelijk heel bepalend.
Een carport van PVC kopen en laten plaatsen, is vrijwel altijd een kwestie van maatwerk. Als je een exacte prijs wilt weten, is het aan te raden om meerdere offertes op te laten stellen. Onze offertedienst kan je daar heel goed bij helpen en bovendien is deze service volledig gratis en vrijblijvend.
Wat we wel kunnen doen, zijn gemiddelde prijzen geven. Zo heb je in ieder geval een richtlijn aan welke kosten je je ongeveer mag verwachten bij het kopen van een kunststof carport.
Kostprijs carport van PVC
Erg belangrijk voor de prijs van een kunststof carport is het materiaal waar de constructie van gemaakt is. Daarom maken we qua prijsopgave hier het onderscheid tussen een aluminium en een houten constructie. Daarnaast gaan we uit van de gemiddelde oppervlakte van een carport. Een standaard carport is ongeveer 350 bij 500 centimeter en de oppervlakte is dan 18 vierkante meter. Alle prijzen die we noemen, zijn inclusief btw en exclusief plaatsing.
Carport van pvc met houten constructie
Wil je een simpele houten carport? Geen probleem, want deze koop je al voor 500 tot 1000 euro. Kwalitatief scoort deze carport niet heel hoog, dus kun je beter voor een beter exemplaar gaan. Douglashout is heel geschikt voor het maken van een carport, omdat dit hout zeer betaalbaar en erg duurzaam is.
Een carport van PVC en Douglashout kost in aanvang ongeveer 1500 tot 2000 euro. Wil je een echte onverwoestbare carport dan kun je ook één van hardhout nemen. Hiervoor moet je wel stevig in de buidel tasten. De prijzen hiervan beginnen bij 3000 euro. Eigenlijk is een dak van PVC ook minder geschikt voor een carport van hardhout, omdat de duurzaamheid van PVC minder is dan hardhout.
Vraag een gratis offerte aan bij onze offertedienst voor exacte prijzen.
Carport van pvc met een aluminium constructie
Het grote voordeel van een aluminium carport is dat dit materiaal niet roest en daardoor erg lang meegaat. Reken hierbij gerust op een levensduur van 20 tot 25 jaar. Daarbij is aluminium een licht materiaal en toch oersterk. Ideaal dus om een carport van te bouwen.
Een gewone standaard carport met een dak van pvc kost om en nabij 2000 euro. Dan heb je een degelijke carport zonder al te veel extra’s. Luxueuzere uitvoeringen zijn vanzelfsprekend ook weer duurder.
Je kunt ook aluminium carports kopen van 3000 euro en meer. Het is daarom ook verstandig om rekening te houden met je persoonlijke wensen en je budget bij de aanschaf van een aluminium carport.
Vraag een gratis offerte aan bij onze offertedienst voor exacte prijzen.
Zelf plaatsen of de vakman laten komen?
Het bouwen van een standaard carport duurt ongeveer één of twee dagen. Een vakman rekent hiervoor een bedrag tussen 45 en 55 euro per vierkante meter. Een standaard carport heeft een oppervlakte van 18 vierkante meter, dus de totale kosten hiervan zullen 800 tot 1000 euro bedragen.
Wil je deze kosten besparen? Dan kun je proberen om je carport zelf te plaatsen. Het is echter een klus waarbij je moet beschikken over voldoende kennis, ervaring en vakmanschap. Daarbij moet je natuurlijk ook beschikken over het juiste gereedschap en voldoende tijd. Als je geen specialist bent op het gebied van carports plaatsen, raden wij dan ook aan om dit beter over te laten aan de vakman.
Dan weet je zeker dat de carport op een juiste manier geplaatst wordt en bovendien krijg je garantie op de plaatsing.
Bouwpakket of op maat gemaakt?
Je kunt ook altijd een kunststof carport als bouwpakket kopen.
Deze carports hebben vaste maten en allemaal hetzelfde ontwerp. Ze zijn vaak goedkoper in aanschaf, omdat ze op grote schaal worden geproduceerd.
Er zit een handleiding bij om deze carports zelf te kunnen plaatsen, maar indien je dat niet ziet zitten kan de vakman dat ook wel voor je doen.
Anderzijds kun je ook kiezen voor een op maat gemaakte carport. Deze wordt bij je thuis opgemeten en vervolgens helemaal naar jouw eigen wensen gemaakt. Je beschikt dan echt over een uniek exemplaar dat altijd past bij de woning. In de regel zijn deze carports iets duurder dan een bouwpakket, maar je krijgt er wel een overkapping voor in de plaats die niemand anders heeft.
Onderhoud van een carport van PVC
Het liefst heeft iedereen een onderhoudsvrije carport.
Helaas, de meeste dromen zijn bedrog, want een carport zonder onderhoud bestaat gewoon niet.
Het is wel zo dat je aan een kunststof carport erg weinig onderhoud hebt. Het gaat er vooral om dat je deze regelmatig schoonmaakt.
Omdat vuil zich gemakkelijk aan PVC hecht, moet je dit snel en grondig verwijderen. Schoonmaken kun je gemakkelijk met een sopje van lauw water en een milde zeep (groene zeep is nog altijd heel geschikt).
Gebruik vooral geen agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen (chloor, ammoniak), want deze kunnen de toplaag van PVC aantasten. Maak om deze reden ook altijd gebruik van zachte doeken of sponzen en geen schuursponsjes of iets dergelijks.
Heb je een bouwvergunning nodig?
Voor de bouw van een carport hoef je geen bouwvergunning aan te vragen. Ook heb je in principe geen meldingsplicht, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- Je mag niet meer dan veertig vierkante meter oppervlakte aan bijgebouwen hebben. Schuurtjes, garages, terrasoverkappingen tellen hier allemaal mee. Kijk dus eerst hoeveel oppervlakte je al hebt volgebouwd met bijgebouwen en kijk dan of er genoeg overblijft.
- Een carport die aan de gevel gemonteerd wordt, mag niet hoger zijn dan vier meter. Een losstaande carport mag niet hoger zijn dan 3,5 meter.
- De carport moet gebouwd worden binnen een straal van dertig meter van de woning.
- Aan de zijkant van het perceel moet je drie meter van de perceelgrens blijven en aan de achterkant één meter.
Bron: www.omgevingsloketvlaanderen.be
Er zijn nog meer aanvullende voorwaarden, maar het wordt te veel om deze hier allemaal op te gaan noemen. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt.
Regelgeving verandert vaak, dus het is een goed idee om alles na te kijken op de website van Omgevingsloket Vlaanderen.
Daarnaast kan het heel goed zijn dat jouw woongemeente nog andere (strengere) regels hanteert. Op veel websites van gemeentes kun je hiervoor een vergunningscheck doen, maar je kunt natuurlijk ook even persoonlijk informeren bij je gemeente.
Gratis en vrijblijvende offertes
Ben jij van plan om je auto in het vervolg droog te stallen onder een kunststof carport? Dan is het aan te raden om offertes te laten maken bij meerdere aanbieders.
Een offerte laten maken via deze website is helemaal gratis en vrijblijvend. Door deze naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht in de totstandkoming van de prijzen. Zo maak je altijd de keuze voor de aanbieder met de beste prijs- kwaliteits- verhouding.
Wist je dat je op deze manier wel dertig tot veertig procent kunt besparen op de aanschaf van een carport van pvc?