Carport aan huis

Een carport aan huis is een mooie toevoeging aan een woning. Je auto staat er droog onder en daarnaast neemt het ook minder ruimte in dan een echte garage.

Ben je enthousiast geworden? Gelukkig is zo’n carport aan huis van degelijke kwaliteit niet moeilijk te plaatsen. In dit artikel lees je wat er allemaal mogelijk is en waar je zoal rekening mee moet houden!

Ontvang GRATIS offertes en advies

Voordelen van een carport aan huis

Eerst zetten we de voordelen van een carport aan huis voor je op een rijtje.

Voordeel 1: Droge afdak

Het eerste voordeel van een carport aan huis is natuurlijk dat je auto droog onder een complete overkapping staat. De wagen wordt minder gauw vuil door uitwerpselen, gevallen bladeren en regen en dus hoef je hem minder vaak schoon te maken.

Ook heb je minder kans op roestvorming. Daarnaast is het gedeelte bij je voordeur ook overdekt en dat is wel handig als je bijvoorbeeld naar je huissleutels zoekt terwijl het regent…

carport aan huis

Voordeel 2: Bescherming tegen de zon en vorst

Een carport biedt:

  • Bescherming tegen de zon. Uv-stralen kunnen de lak namelijk verkleuren als de auto voor lange aaneengesloten periodes onder de felle zon staat.
  • Biedt een carport ook de nodige schaduw tijdens hete zomers. Je kunt dan sneller instappen en wegrijden, zonder dat je de auto eerst met de airco moet koelen tot het een aangename temperatuur heeft.
  • In de winter geldt trouwens hetzelfde: onder een carport heeft de auto minder gauw last van vorst en hoef je dus minder ijs te krabben.

Voordeel 3: Neemt weinig ruimte in

Een carport neemt minder ruimte in dan een garage, maar biedt toch de mogelijkheid om je auto overdekt voor je huis te parkeren.

Voordeel 4: Het hoeft niet duur te zijn

Een carport aan huis bevestigen hoeft echt niet duur te zijn. Je kunt namelijk nog best geld besparen als je op bepaalde aspecten let (hierover later meer).

Tegelijkertijd verhoogt een carport ook mogelijk de waarde van je woning, mocht je ooit besluiten om je huis in de verkoop te doen. Voor toekomstige kopers is een huis met aangebouwde carport namelijk vaak interessanter dan een huis zonder.

kosten carport

Zijn er ook nadelen aan een carport aan huis?

Om een compleet en eerlijk plaatje te schetsen, bespreken we hieronder ook de nadelen. Zo kun je beter een overweging maken of het in jouw geval ook een waardevolle toevoeging aan je woning is.

Nadeel 1: Carport is een onverwarmde ruimte

Het grootste verschil tussen een garagebox en een carport is dat een carport niet geheel afgesloten is van de buitenruimte. Je auto staat wel beschut tegen de regen, maar verder is het niet bepaald warm als je onder de carport staat.

Nadeel 2: Niet multifunctioneel

Vergeleken met een garage is een carport aan de huis niet zo multifunctioneel. Eén van de ontbrekende functionaliteiten is bijvoorbeeld dat je een carport niet kunt gebruiken om je gereedschap in te stallen of als een soort hobbyruimte gebruiken. Wel kan je er een berging aan bouwen, maar dat kost natuurlijk meer.

Ontvang advies op maat

polycarbonaat carport kunststof

Welke materialen zijn er mogelijk voor een carport?

Verschillende materialen zijn mogelijk. We bespreken hier de populairste soorten, van duur naar goedkoop.

Staal

Een stalen carport aan je gevel is in de meeste gevallen het duurst. Qua prijs moet je denken vanaf € 3.000, maar dan heb je ook een zeer duurzame en stevige optie. Een stalen carport is een carport van fantastische kwaliteit.. Aan onderhoud hoef je bijna niet te denken en het blijft lang mooi.

Staal is enorm sterk en is daarnaast ook roestvrij. Gezien de uitstraling past dit materiaal perfect bij een moderne carport aan huis.

Aluminium

Een carport aan huis van aluminium lijkt qua stijl veel op staal, alleen met het verschil dat aluminium lichter is. Verder roest aluminium niet en blijft het dus ook lang mooi.

Aluminium is vaak iets goedkoper dan staal: reken een vanaf-prijs van € 2.800.

Kunststof

Een kunststof carport aan de gevel is een stuk goedkoper dan staal of aluminium, maar vergt ook weinig onderhoud. Het voordeel van kunststof is dat het in allerlei kleuren en stijlen te verkrijgen is. Met dit materiaal krijg je dus bijvoorbeeld niet alleen een moderne carport aan huis, maar een minimalistische of stoere stijl is ook zeker mogelijk.

Qua prijs moet je bij een carport van kunststof ongeveer denken aan € 2.500.

Hout

Ook een houten carport aan de muur is populair en daarnaast budgetvriendelijk. Het past zeer goed bij een landelijke of klassieke woning.

De prijs is afhankelijk van de houtsoort: een goedkope optie is geïmpregneerd Noord-Europees vurenhout (€ 1.800), maar eikenhout of Lariks Douglas hout (€ 2.300) zijn al iets prijziger.

Hout vraagt alleen wel meer onderhoud: je moet het laten schuren, lakken, oliën of beitsen om het materiaal mooi te houden en om houtrot te voorkomen. Ook let je maar beter op bepaalde keurmerken om er zeker van te zijn dat het materiaal afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Nog geen dakbedekking gekocht? Spaar geld uit door meerdere prijsvoorstellen te vergelijken via de knop hieronder:

Ontvang GRATIS offertes

carport oost vlaanderen

Dak materiaal carport

Er bestaan meerdere overkappingen. De constructie en het dak kunnen uit hetzelfde materiaal bestaan, maar het is ook mogelijk om een ander materiaal voor het dak te kiezen.

Doorzichtige glazen of kunststof dak

Wil je zoveel mogelijk daglicht onder je carport? Dan is het mogelijk om te kiezen voor een doorzichtige glazen of kunststof dak. Een glazen of kunststof dak kan een prachtige overkapping zijn.

Kunststof is goedkoper dan glas, maar extra opties zoals gehard veiligheidsglas of zonwerend glas kosten uiteraard ook extra geld. Een transparant dak geeft een ruimtelijk gevoel en dat is zeker een voordeel als je een kleine oprit hebt.

Riet

Heb je een houten carport aan huis en woon je in een landelijke woning? Dan is het een optie om het dak met riet te vullen. Als het bij de uitstraling van je huis past is een rieten dak een erg mooie overkapping.

Het voordeel van riet is dat het een natuurlijk materiaal is en het een warme uitstraling geeft. Ook is het relatief licht en heeft het een isolerende werking.

Dakpannen

Wil je de carport in dezelfde stijl als je huis hebben, zodat het een gestroomlijnd geheel wordt? Dan kun je ook voor dezelfde soort dakpannen als je woning kiezen. Het voordeel van dezelfde soort nieuwe dakplaten of dakpannen is dat het een klassieke uitstraling geeft, wat werkelijk prachtig is.

Zonnepanelen

Wil je je huis flink verduurzamen? Kies dan voor zonnepanelen op je carports overkappingen. Het is misschien een investering, maar uiteindelijk betalen zonnepanelen zich terug. Dit is zeker een aanrader als je een laadpaal voor een elektrische of hybride auto hebt. De opgewekte zonne-energie kan dan direct voor je auto gebruikt worden.

Het combineren van materialen kost in de meeste gevallen wel extra geld, aangezien de leverancier bij verschillende plekken het materiaal in moet kopen en op maat moet laten maken, zodat alles netjes op elkaar past.

Hoeveel geld je precies kwijt bent, is moeilijk te zeggen. We raden aan om offertes aan te vragen van jouw favoriete materiaalcombinatie. Deze offertes zijn altijd vrijblijvend en gratis en bieden een duidelijk beeld van het kostenplaatje!

mobilhome carport aluminium

Heb ik voor een carport aan huis een vergunning nodig?

Nee, voor een carport aan huis is een vergunning niet nodig in de meeste gevallen. Wel geldt er een meldingsplicht. Verder moet de carport volgens de wet aan een aantal eisen voldoen.

  1. Ten eerste mag je gehele woning niet meer dan 40 m² aan bijgebouwen hebben.
  2. Daarnaast mag de carport zelf niet hoger dan vier meter zijn.
  3. Ook moet de carport op de perceelsgrens minimaal drie meter van elkaar zitten. Zit het bijgebouw aan de achterkant van je woning?
  4. Dan moet de carport op de perceelsgrens minstens twee meter van elkaar verwijderd zijn.

Hoe zit het met de fundering?

Als je een carport aan de muur bevestigt, dan moet er ook een gedeelte aan de grond vast zitten. Het gebruik van betonpoeren is de meest gebruikelijke manier om de fundering te realiseren.

Betonpoeren zijn geschikt voor alle carportmaterialen en koop je kant-en-klaar. Ze zijn makkelijk en snel te installeren en zorgen voor een stevige fundering onder een carport. Je bevestigt met een koppelstuk de carport aan dit beton vast.

Meer lees je hier: Fundering bij carports.

terrasoverkapping aanbouw

Carport aan huis en de kosten: hoeveel moet ik budgetteren?

Zoals je in dit artikel leest, zijn er veel opties mogelijk als je voor een carport aan huis kiest. Een gemiddelde prijs benoemen is daardoor erg lastig, omdat iedereen wel weer andere wensen heeft.

Inzicht prijs

Naast de materiaalsoort spelen de afmetingen ook een rol bij een carport aan huis en de kosten. Wil je graag meer inzicht in de prijs? Dan is het absoluut aan te raden om offertes bij verschillende leveranciers in jouw regio aan te vragen. Er bestaat veel concurrentie onderling en iedereen probeert jou te verleiden met scherpe prijzen. Leg deze offertes op een rijtje en zo kom je vanzelf tot een gemiddelde prijs.

Offertes

Offertes zijn ook handig als je bijvoorbeeld nog twijfelt tussen een carport aan huis van aluminium of staal (of een combinatie van beide materialen!). De leverancier kan in een handig overzicht de prijzen van verschillende materialen naast elkaar leggen, zodat je in een oogopslag ziet welke opties binnen je budget passen.

stalen carport

Is een doe-het-zelf carport dan niet goedkoper?

Ben je handig met klussen, kan je goed overweg met een duidelijke montagehandleiding en wil je zelf aan de slag met een carport aan de muur? Dan kun je uiteraard ook een doe-het-zelf pakket aanschaffen. Dit is in de meeste gevallen goedkoper dan de klus overlaten aan een professional.

Wel moeten we benadrukken dat een doe-het-zelf ook echt alleen aan te raden is als je veel kluservaring hebt en weet wat je doet. Er is een duidelijke handleiding, maar er komt veel bij kijken en het is veel werk om een carport aan de muur secuur en waterpas te monteren.

Doe-het-zelf bouwpakketten met een duidelijke montagehandleiding koop je fysiek bij doe-het-zelf zaken, maar kan je ook online laten bezorgen. Het voordeel van online bestellen is dat het vaak goedkoper is en ze bij je thuis het product netjes afleveren. Hieronder enkele voorbeelden:

Kom je er zelf toch niet uit, dan is het nog altijd mogelijk om een expert te vragen of hij de carport voor je wil monteren. Staar je overigens niet blind op de prijs alleen, want het voordeel van een carport aan huis montage uitbesteden aan een professional is dat er vaak een garantie bij zit. Zo kan je bij eventuele defecten terecht bij degene waar je de carport besteld hebt.

Mocht er bijvoorbeeld onverhoopt iets kapot gaan of aan reparatie toe zijn, dan kun je de expert altijd bellen en vragen of de werkzaamheden nog binnen de garantievoorwaarden vallen. Het is dan een hele geruststelling dat het meteen netjes voor je opgelost wordt. Vraag dus zeker naar deze garantievoorwaarden als je een offerte aanvraagt!

Voor de meest scherpe prijs kan het handig zijn meerdere offertes aan te vragen. Dit kan gratis en makkelijk via het formulier hieronder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.