Carport uit polycarbonaat: mogelijkheden, info, prijs en gratis offertes

Ben je op zoek naar een betaalbare carport met een moderne uitstraling? Denk dan eens aan een carport van polycarbonaat. Deze carports zijn degelijk en duurzaam en zullen je auto beschermen tegen alle weersomstandigheden.

Daarbij kun je met een kunststof carport ook nog eens profiteren van een goede lichtinval. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die een carport van polycarbonaat je te bieden heeft. We gaan het onder andere hebben over de voor- en nadelen en kosten.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is een carport van polycarbonaat?

Een carport is niets anders dan een overkapping die je auto beschermt tegen de weersomstandigheden. Deze overkapping heeft geen zijwanden en kan zowel tegen een gevel van de woning gebouwd worden als losstaand zijn.

Met een polycarbonaat overkapping bedoelen we dat alleen het dak hiervan gemaakt is. De constructie van de carport is gemaakt van een ander materiaal. Meestal wordt hier hout of aluminium voor gebruikt.

carport polycarbonaat

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is een doorzichtige kunststof dat vele toepassingen kent. Zo wordt het onder andere gebruikt bij de productie van helmen, mobiele telefoons en drinkflessen, maar ook bij reclameborden en bushokjes. Het materiaal is bijzonder stevig en erg hard. Het heeft als groot voordeel dat het bestand is tegen hoge temperaturen.

Bij een carport wordt polycarbonaat, in de vorm van grote doorzichtige platen, toegepast als dak. Polycarbonaat is ook wel bekend onder de merknamen Lexan en Makrolon.

Vraag advies op maat

Soorten polycarbonaat

Er zijn verschillende soorten polycarbonaat verkrijgbaar. In de meeste gevallen kiest men voor massieve platen. Deze kun je het beste vergelijken met een stevige glasplaat, maar dan van helder kunststof gemaakt.

Kanaalplaten

Het is echter ook mogelijk om zogenaamde ‘kanaalplaten’ van polycarbonaat te nemen. Deze platen bestaan uit een soort van buizen (kanalen) en dit zorgt voor meer stevigheid. Het nadeel van kanaalplaten is dat ze niet doorzichtig zijn en dat je dus veel minder lichtinval hebt.

Golfplaten

Dan is er ook nog de mogelijkheid om golfplaten te nemen van polycarbonaat, maar deze worden bij een carport weinig toegepast. Alhoewel je ze wel vaak ziet terugkomen bij carports die zelf in elkaar werden gezet.

carport-polycarbonaat

Verschil polycarbonaat en pvc

Er zijn veel mensen die denken dat polycarbonaat en pvc hetzelfde is. Er zijn inderdaad overeenkomsten tussen beide. Polycarbonaat en pvc zijn namelijk beide transparante kunststoffen waar je een dak voor een carport van kunt maken.

Een pvc carport zal echter minder duurzaam zijn dan een carport van polycarbonaat, omdat pvc minder sterk is dan polycarbonaat.

Daarmee is ook de kans op scheuren en barsten in pvc groter. Ook is pvc minder goed bestand tegen hoge temperaturen en zal het bij brand gaan druipen. Daarentegen is pvc weer goedkoper dan polycarbonaat en het is altijd nog drie keer sterker dan glas.

Carport van polycarbonaat: de voordelen

Een carport van polycarbonaat heeft veel voordelen. We noemen hieronder de belangrijkste.
Wil je de algemene voordelen van carports weten? Lees dan ook dit artikel.

Sterk van materiaal

 • Polycarbonaat is een bijzonder sterk, stevig en ook een hard materiaal. Het is bijvoorbeeld 250 keer sterker dan glas. Er zal dan ook niet snel een scheur of een barst in polycarbonaat komen als er bijvoorbeeld een tak op het dak van de carport valt.
 • Behalve een sterk materiaal is polycarbonaat ook licht van gewicht. Het weegt de helft minder dan glas. Dit maakt het gemakkelijk om te verwerken.

Functie temperatuur

 • Als één van de weinige kunststoffen is polycarbonaat bestand tegen hoge temperaturen. Je hoeft dus niet bang te zijn over oververhitting als de zon fel op de carport schijnt.
 • Polycarbonaat is brandvertragend. We hopen het niet, maar mocht er brand uitbreken dan zal polycarbonaat geen vlam vatten en ook niet gaan druipen.
 • Platen van polycarbonaat zijn bestendig tegen UV-straling. Hierdoor is de lak van je auto beter beschermd tegen de zon. Ook voor het interieur is dit beter: dit zal minder snel verkleuren.

Kenmerken

 • Je kunt in polycarbonaat zagen, schroeven, boren en frezen zonder dat er barsten of scheuren in ontstaan. Ook dit vergemakkelijkt de verwerking van het materiaal als je er een carport van gaat bouwen.
 • Polycarbonaat geeft je carport een moderne en strakke uitstraling. Dit is zeker het geval als je dit materiaal gebruikt in combinatie met een aluminium constructie.
 • Een carport van polycarbonaat heeft weinig onderhoud nodig. In principe is regelmatig schoonmaken van het dak voldoende.

Ontvang gratis offertes

Carport polycarbonaat: de nadelen

Als je kiest voor een kunststof carport dan weet je dat je ook te maken krijgt met nadelen. Het is belangrijk om voor de aanschaf van de carport de voor- en de nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Het zijn er gelukkig niet zoveel, maar voor de volledigheid geven we hieronder ook de nadelen.

Stevigheid en kenmerken

 • Polycarbonaat is niet geheel krasvrij. Mochten er zware takken op de carport vallen of je laat zelf per ongeluk iets vallen op het dak als je deze schoonmaakt dan is er een kans dat er krassen ontstaan.
 • Polycarbonaat heeft geen lichtinval van 100 procent, zoals bij glas. De lichtinval van polycarbonaat is ongeveer 80 procent. Hoe dikker de laag polycarbonaat is, hoe minder de lichtinval zal zijn. Op zich is 80 procent nog steeds ruim voldoende voor een carport, waar lichtinval minder belangrijk is dan bijvoorbeeld bij een terrasoverkapping.
 • De bestendigheid tegen UV-straling van polycarbonaat zal in de loop der jaren afnemen.

Onderhoud

 • Mos en algen mogen zich graag hechten aan kunststof. Ook kan vuiligheid zorgen voor zwarte strepen. Als je vervuiling niet op tijd schoonmaakt, kan deze zich aan polycarbonaat gaan hechten.
 • Polycarbonaat gaat kraken als het warm wordt. Dit wordt echter meer als hinderlijk ervaren dan als nadelig.

Lees ook dit: Mogelijke nadelen van carports.

Verschillende kleuren

Polycarbonaat is in principe transparant, maar is voor carports ook verkrijgbaar in verschillende kleurnuances. Standaard wordt polycarbonaat geleverd als helder, dit is vergelijkbaar met helder glas.

Je kunt ook kiezen voor tinten als: opaal, grijs of brons. Een carport met een kleurtint is vrijwel altijd duurder dan een carport met een helder polycarbonaat dak, maar de uitstraling van de carport vindt men in regel een stuk mooier en luxueuzer.

polycarbonaat carport

Prijsbepalende factoren van polycarbonaat

Het is heel erg moeilijk om van een kunststof carport de exacte prijs te geven. De reden hiervoor is dat er een behoorlijk aantal factoren van invloed op de prijs is.

Oppvervlaktes

Neem bijvoorbeeld de grootte van de carport. Een carport van een behoorlijke grote oppervlakte of een dubbele carport is gewoon duurder dan een kleiner exemplaar. Een ander aspect dat van invloed is op de prijs, zijn de plaatsingskosten. Aanbieders rekenen hiervoor verschillende prijzen, waardoor er altijd prijsverschil zal ontstaan tussen de ene en de andere aanbieder.

Materiaal

Dan is het materiaal van de constructie ook bepalend voor de prijs. Je hebt bijvoorbeeld goedkope en duurdere houtsoorten en aluminium heeft weer een andere prijs dan hout.

Ook maakt het in prijs uit of je een aanbouwcarport neemt of een vrijstaande carport.

Algemene prijsinfo over carports lees je hier.

Carport polycarbonaat: prijs

In wezen zijn carports van polycarbonaat er in de meest uiteenlopende prijzen. Je kunt ze al kopen vanaf 1000 euro en ze zijn ook verkrijgbaar in een veelvoud hiervan.

Standaard carport

Een standaard carport heeft afmetingen van ongeveer 350 bij 500 cm (18 vierkante meter). Een dergelijke carport van aluminium met een dak van helder polycarbonaat kost om en nabij € 2.500. Dan heb je een degelijk exemplaar waar je tientallen jaren mee vooruit kan.

Dubbele carport

Een dubbele carport van hetzelfde materiaal zal ongeveer € 4.000 kosten. Daarnaast kun je ook kiezen voor een andere kleurtint of een gebogen vorm in plaats van een vlakke vorm. Dan kunnen de prijzen oplopen tot € 8.000 of meer.

Ontvang prijs op maat

Let op:

De hier genoemde prijzen zijn inclusief btw, maar exclusief de plaatsingskosten. We hebben het hier over richtprijzen dus de actuele prijzen kunnen anders liggen. Wil je een exacte prijs weten van een carport van polycarbonaat? Neem dan contact op met onze offertedienst. Verschillende aanbieders zullen je, geheel vrijblijvend en gratis, offertes sturen voor jouw project.

Zelf plaatsen of laten doen?

Stap 1

Het lijkt zo aantrekkelijk: je carport zelf plaatsen. Zo bespaar je je namelijk de plaatsingskosten. Toch is het verstandiger om dit niet te doen. Voor het zelf plaatsen van een carport heb je ten eerste voldoende tijd, hulp en gereedschap nodig.

Stap 2

Ten tweede moet je ook beschikken over de nodige kennis en vaardigheden. Zelfs als je een handige klusser bent, is dit een lastig karwei. Hiervoor kun je beter de hulp van een vakman inroepen. Deze beschikt over de juiste kennis, ervaring en vakmanschap om een carport snel en goed te plaatsen.

De kosten hiervan worden meestal per vierkante meter berekend. Voor een standaard carport van 18 vierkante meter ben je gemiddeld € 800 tot 1.000 kwijt.

Op maat gemaakt of prefab?

Neem je een op maat gemaakte kunststof overkapping dan kun je deze helemaal naar eigen wensen laten maken. Je zult dan nooit tegen het probleem aanlopen dat deze te groot of te klein is. Het is eveneens mogelijk om een carport bouwpakket te kopen. Je hebt dan te maken met vaste afmetingen en uitvoeringen.

Prefab

In dat geval moet je zorgen dat jouw situatie geschikt is voor het plaatsen van de carport. Ook krijg je een model waar er vele van gemaakt zijn en geen uniek exemplaar. Het voordeel van prefab carports is dat ze, gemiddeld genomen, goedkoper zijn dan op maat gemaakte.

Op maat?

Als je een op maat gemaakte carport koopt, heeft de leverancier meer tijd nodig om deze te fabriceren, maar het resultaat is er dan ook naar.

Voor beide soorten carports kan je beroep doen op onze offertedienst. Laat je gegevens achter en wij brengen je in contact met vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je alvast op vervoerskosten!

Vind de juiste vakman in jouw regio

Vergunning nodig voor carports?

Voor het bouwen van een polycarbonaat overkapping heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Als je voldoet aan een aantal voorwaarden heb je ook geen meldingsplicht. De belangrijkste voorwaarden voor vrijstelling van meldingsplicht zijn:

 • Je mag niet meer dan veertig vierkante meter aan bijgebouwen (terrasoverkapping, schuurtje enzovoort) hebben. Heb je dergelijke bijgebouwen dan moet je de oppervlakte daarvan meetellen met die van de nieuw te bouwen carport.
 • Een aanbouwcarport mag niet hoger zijn dan vier meter en een losstaande carport niet hoger dan 3,5 meter.
 • De carport moet gebouwd worden binnen een straal van dertig meter van de woning.
 • Je moet met het bouwen van de carport een meter uit de perceelgrens blijven van de achtertuin en drie meter uit de perceelgrens van de zijtuin.

Bron: www.omgevingsloketvlaanderen.be

Er zijn nog meer aanvullende voorwaarden en deze kun je nalezen op de website van Omgevingsloket Vlaanderen. Daarbij kan het ook zijn dat jouw woongemeente nog strengere regels hanteert. Het beste kun je dit even navragen in de gemeente waar je woont. Ook kun je op sommige gemeentesites een zogenaamde ‘vergunningscheck’ doen.

Meestal zijn de vakmensen uit de regio ook heel goed op de hoogte van de lokale regelgeving. Ze kunnen voor jou ook een eventuele vergunningsaanvraag doen.

polycarbonaat-carport

Onderhoud carport polycarbonaat

Wil je de levensduur van een polycarbonaat overkapping verlengen? Dan is goed onderhoud heel belangrijk.

Het enige wat je moet doen aan onderhoud is de carport regelmatig schoonmaken. Met regelmatig bedoelen we in ieder geval twee keer per jaar, waarbij het de voorkeur heeft om dit in het voorjaar en in het najaar te doen.

Materiaal onderhoud

Schoonmaken doe je met een sopje van lauw water en milde zeep. Gebruik voor het schoonmaken een zachte doek of spons en geen schuurmiddelen. Ook bijtende stoffen als chloor of zoutzuur mag je niet gebruiken voor de schoonmaak. Dit kan tot onherstelbare schade leiden.

Groene aanslag verwijder je met een speciaal groene aanslag verwijderingsmiddel.

Carport plaatsen? Ontvang offertes

Doe je voordeel door offertes te vergelijken

De aanschaf van een carport van polycarbonaat is een forse investering. Daarom is het belangrijk dat je niet te veel hiervoor betaalt. Je kunt dan ook een financieel voordeel behalen door bij meerdere aanbieders een offerte op te laten stellen. Iedere leverancier zal namelijk weer met een andere aanbieding komen en deze kun je dan goed met elkaar vergelijken. Zo heb je de keuze om voor de offerte te kiezen met de beste prijs- kwaliteitsverhouding.

Je voordeel kan hierbij oplopen tot wel dertig of veertig procent.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.