Carport met rieten dak
Als je een carport met een authentieke en luxueuze uitstraling wil, denk dan eens aan een carport met rieten dak. Een carport met zo’n dak geeft behalve de carport zelf ook je woning een warme en natuurlijke uitstraling. Carports met rieten daken zijn er in allerlei soorten en maten. Lees verder voor de verschillende mogelijkheden.
Table of Contents
Waarom een carport met een rieten dak?
Veel mensen vinden het prachtig om een rieten dak te hebben. Met een rieten dak kies je voor een mix van elegantie en functionaliteit. Het oogt niet alleen prachtig, maar het is ook nuttig en zorgt voor een mooi contrast met de woning en de tuin.
Natuurlijk heb je in de eerste plaats een carport om je auto droog onder te stallen, maar waarom zou je deze niet meteen een prachtige uitstraling geven en kiezen voor een rieten dak?
Waar is een carport met een rieten dak van gemaakt?
Bij een carport draait het natuurlijk niet alleen om het (rieten) dak. Ook de constructie van de carport is van belang. De meeste mensen kiezen voor een constructie van hout. Een rieten dak oogt het mooist in combinatie met een houten carport.
Je kan ook voor een metalen constructie kiezen (aluminium, staal of smeedijzer), maar metaal heeft een veel strakkere en minder natuurlijke uitstraling en maakt het daarom minder geschikt om te combineren met een rieten dak bij een carport.
Welke houtsoorten passen goed bij een carport met rieten dak?
Voor een carport met een rieten dak kun je allerlei soorten hout gebruiken. Als je een goedkope houtsoort wilt, kom je uit bij geïmpregneerd vurenhout. De kwaliteit en de duurzaamheid van dit hout is niet heel hoog. Dit staat in contrast met de hoogwaardige kwaliteit van een rieten dak. Deze houtsoort wordt dus niet meteen aangeraden.
Goede en degelijke soorten hout die gebruikt worden voor een carport met rieten dak zijn lariks en Douglas. Deze houtsoorten zijn betaalbaar, gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Als je een nog mooiere en degelijkere houtsoort zoekt, kun je voor eikenhout gaan. Een andere optie is een carportvan padouk. Met deze tropische hardhoutsoort heb je een onverwoestbare carport.
Welke soorten rieten dak voor een carport zijn er?
In principe kun je twee soorten riet gebruiken om een dak voor een carport te maken: natuurlijk riet en kunstriet. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen:
Natuurlijk riet
Met natuurlijk riet bedoelen het riet dat we kennen van sloten en plassen. Riet dat groeit in gebieden met een gematigd klimaat, zoals Nederland en België, is heel geschikt om rieten daken van te maken en wordt daarom ook het meest gebruikt.
Voordat je riet kunt gebruiken als dakbedekking moet het een jaar oud zijn. Je kunt verschillende diktes riet gebruiken voor een carport met rieten dak. De voorkeur heeft een lange, rechte en dunne stengel van twee meter lang. Een dikkere stengel zorgt er echter voor dat een rieten dak beter ademt. Een rietdekker kan je informeren welke rietsoort het best op het dak van jouw carport past.
Kunstriet
In de meeste gevallen kiest men voor kunstriet als natuurlijk riet moeilijk toepasbaar is. Dit kan het geval zijn als de carport bijvoorbeeld voor een groot deel overschaduwd wordt door bomen, of als de hellingshoek van het dak erg laag is.
De kleur en structuur zijn vrijwel gelijk aan natuurlijk riet en daarbij is het bijzonder duurzaam en onderhoudsarm. Ondanks alle goede eigenschappen wordt kunstriet toch vooral gezien als een alternatief voor natuurlijk riet en is het niet de eerste keus om het dak van een carport mee te bedekken.
Hoe wordt een rieten dak op een carport geplaatst?
Er zijn twee manieren waarop een rieten dak geplaatst wordt: de traditionele open dakconstructie en de gesloten schroefdakconstructie:
De traditionele open dakconstructie
Al eeuwenlang worden rieten daken bedekt door middel van de open dakconstructie. In dit geval wordt het riet rechtstreeks op de panlatten gebonden. Hierdoor ontstaat er een goede luchtcirculatie tussen het riet. Dat komt het behoud ten goede.
Deze luchtcirculatie heeft echter ook nadelen. Als er brand uitbreekt, zal het vuur zich snel over het dak verspreiden. De premies voor de brandverzekering van een dergelijk dak is dan ook relatief hoog. Tevens geeft deze constructie weinig isolatie, al is dit voor een carport meestal niet heel belangrijk.
De gesloten of schroefdakconstructie
Vrij nieuw is de gesloten dakconstructie. In dit geval wordt het riet op een dichte ondergrond, zoals isolatieplaten, multiplex of underlayment aangebracht. Voordeel van deze methode is dat, in geval van brand, het vuur zich niet erg snel verspreidt.
Daarbij geeft een gesloten dakconstructie een hogere isolatiewaarde en hoef je ook een lagere premie te betalen voor een brandverzekering. Voor carports met rieten daken lijkt deze constructie daarom de beste oplossing.
Voordelen van een carport met een rieten dak
We hebben al verteld dat een carport met een rieten dak een hele mooie uitstraling geeft. Een rieten dak heeft echter nog veel meer voordelen:
- Een rieten dak is een relatief lichte constructie.
- Een rieten dak heeft een goede isolerende werking.
- Een rieten dak is een natuurproduct en volledig recyclebaar.
- Een rieten dak heeft een hoge duurzaamheid.
Nadelen van een carport met een rieten dak
- Het brandgevaar is groter ten opzichte van daken van ander materiaal.
- Een rieten dak heeft relatief veel onderhoud nodig.
- Een rieten dak brengt hogere kosten met zich mee (aanschaf, onderhoud en verzekering) dan een dak van bijvoorbeeld dakleer of dakpannen.
Hoe lang gaat een carport met een rieten dak mee?
De duurzaamheid van een carport met een rieten dak is ook afhankelijk van de constructie, maar die laten we in dit artikel even buiten beschouwing. We beperken ons tot het rieten dak van de carport. Hoe lang een rieten dak meegaat, is afhankelijk van een aantal factoren.
- De hellingshoek: de duurzaamheid is het hoogst bij een hellingshoek van 45 graden. Bij deze hoekhelling kan het water het beste en snelste van het dak aflopen en ontstaat er minder mos- en schimmelvorming. Bij daken met een hellingshoek van minder dan dertig graden wordt het gebruik van kunstriet aangeraden.
- De omgeving: als er veel bomen in de omgeving van de carport staan, zal door de schaduw en druppelende bladeren het rieten dak minder snel drogen. Bij optimale omstandigheden en het dak regelmatig op tijd onderhouden wordt (minimaal een keer in de vijf jaar), mag je er vanuit gaan dat een carport met rieten dak zeker 25 jaar meegaat. Afhankelijk van de omstandigheden kan een dak tot 30, heel soms 40, jaar meegaan.
Welk onderhoud heeft een carport met rieten dak nodig?
Net als bij andere daken geldt ook voor een rieten dak dat hoe meer en beter het onderhoud is, hoe langer het dak meegaat. Met een rieten dak zit je sowieso altijd aan onderhoud vast. We zullen hieronder opnoemen welk onderhoud er (minimaal een keer per vijf jaar) gepleegd moet worden.
- Verwijderen van algen. Dit doet een dakdekker met bestrijdingsmiddelen. Tevens kun je het rieten dak inspuiten met een middel dat algen weert.
- Verwijderen van mossen. Mossen brengen geen ernstige schade aan het rieten dak aan, maar het doet je carport er minder mooi uitzien. Ook vogels zitten graag tussen het gras, wat tot beschadiging kan leiden. Mos kan met de hand van het dak geplukt worden.
- Het riet laten kammen. Dit houdt in dat er een klein laagje van het riet wordt afgesneden, zodat het rieten dak er weer als nieuw uitziet. Men doet dit meestal als een dak slecht of niet onderhouden is.
Wat kost een rieten dak voor een carport?
Bij een rieten dak wordt de prijs per vierkante meter berekend, inclusief arbeidskosten. De prijs voor het bedekken met riet is echter wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- De afmeting van de carport.
- Het type riet dat gebruikt wordt.
- Moet de bestaande dakbedekking verwijderd worden of komt er een geheel nieuw dak?
De richtprijs voor een nieuw rieten dak op een carport ligt tussen de 75 en 110 euro per vierkante meter. Voor een dak met een oppervlakte van honderd vierkante meter moet je dus ongeveer tienduizend euro betalen. Hier komt de prijs van nokvorsten nog overheen. Deze kosten negentig tot 110 euro per strekkende meter.
Opmerking: de prijzen die hier genoemd worden, zijn inclusief btw. Ook gaat het hier om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Voor een exacte prijs kan je altijd een gratis prijsofferte aanvragen.
Vergelijken loont
Er zijn verschillende aanbieders van rieten daken voor carports. Daarom kun je het beste een offerte laten maken door meerdere leveranciers. Dit kan makkelijk via het formulier hieronder. Het vergelijken van offertes loont en je kunt dan ook al snel een flink bedrag besparen.
Het is trouwens verstandig om niet direct voor de goedkoopste aanbieder te gaan, maar goed naar de verhouding tussen prijs en het aangeboden werk te kijken. Een offerte aanvragen via deze website is altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting.