Sterkte en duurzaamheid van de carport
De sterkte en duurzaamheid van de carport hangt af van verschillende zaken. Verschillende materialen hebben verschillende sterktes en de keuze hiervan hangt ook een beetje af van het gebruik van je carport. Als je carport niets meer hoeft te zijn dan een overkapping om je auto onder te schuilen, hoeft je carport niet van topsterkte te zijn.
Wanneer je echter van plan bent om je carport voor meerdere doleinden te gebruiken (en liefst ook zo lang mogelijk laat meegaan) dan is dit artikel wellicht interessant voor jou.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Wat zorgt voor de sterkte van een carport?
Zoals we hierboven al zeiden, zijn materialen erg belangrijk.
Hout, aluminium, PVC, … Vreemd genoeg zijn ze allemaal vrijwel even sterk. Echter kan je met bepaalde materialen een eenvoudigere constructie maken die ook meteen een pak sterker is. Zo kan je aluminium bijvoorbeeld aan elkaar lassen, wat meteen voor een erg sterk frame zorgt. Bij een houten carport moet je meer steunbalken gebruiken.
Het allerbelangrijkste blijft wellicht wel de verankering. En daarover willen we het in dit artikel toch wel wat uitgebreider hebben.
Carports die niet verankerd zijn, zijn niet stabiel. En niet stabiele carports geven vroeg of laat problemen.
Carports zijn vrij zware constructies. Als ze op geen enkele manier worden verankerd kunnen ze echter nog steeds worden opgetild door sterke windhozen. Deze komen zelden voor in België, maar zelden betekent niet nooit…
Daarom is het belangrijk om je carport op een of andere manier vast te leggen.
De meest eenvoudige manier is waarschijnlijk om je carport aan een muur vast te hangen. Dat kan door de constructie in de muur vast te schroeven. Ook met een staaldraad die aan de gevel gespannen wordt kan de klus worden geklaard.
Voor losstaande carports is het mooier en beter om voor een betonnen verankering te kiezen. Let daarbij wel op dat dit onomkeerbaar is.