Carport verlichting
Carport verlichting zorgt niet enkel voor veiligheid, maar ook voor een mooie uitstraling. Aangezien de oprit al overdekt is en het hier in de avond dus extra donker is, ben je afhankelijk van kunstlicht. Het is dan wel zo fijn als er een lampje aanwezig is. Carport verlichting plaatsen is dus geen overbodige luxe, maar juist enorm handig.
Table of Contents
Voordelen van carport verlichting
Nog niet geheel overtuigd om carport verlichting te (laten) plaatsen? Hieronder hebben we een aantal voordelen op een rijtje gezet.
In het donker makkelijk parkeren
Ten eerste is het fijn om verlichting te hebben als je de auto parkeert onder de carport. Dit is zeker ’s avonds en in de wintermaanden (wanneer het vroeg donker is) het geval. Met goede verlichting zie je duidelijk waar je de auto neer moet zetten en bots je niet tegen een paaltje of andere voorwerpen aan.
Mooi uitzicht
Het zorgt daarnaast ook voor een fraai aangezicht. Qua ontwerp, soort lampjes en kleur licht valt er veel te kiezen. Carport verlichting met LED lampjes geeft je huis direct een designer look.
Veiligheid
Een carport verlichting met sensor reageert op bewegingen. De lampjes gaan dus automatisch aan als je met de auto aan komt rijden, maar je schrikt er ook dieven mee af.
Waar let je op bij carport verlichting plaatsen?
Carport verlichting plaatsen is gelukkig niet moeilijk. Wel moet je rekening houden met een aantal zaken. Welke dit zijn, lees je hieronder.
Locatie: Waar moet je carport verlichting plaatsen?
Er moet strategisch nagedacht worden over de locatie van de lampjes, zodat de gehele carport zo goed mogelijk verlicht wordt. Misschien denk je dat je met een aantal lampjes aan het plafond wel klaar bent, maar eigenlijk is dat niet voldoende.
Als je bijvoorbeeld de kofferbak of motorkap van je auto open hebt, dan moet het licht namelijk niet alleen van boven, maar ook van de zijkanten schijnen. Idealiter plaats je dus niet alleen lichtbronnen aan het plafond van je carport, maar ook aan de voorzijde en twee zijkanten.
IP-waarde voor carportverlichting: minimaal IP24
De carport behoort tot de buitenruimte en daarom dien je verlichting te gebruiken die daar ook geschikt voor is. Zo moeten de lampjes (spat)waterdicht zijn en een hogere beschermingsgraad ten opzichte van binnenverlichting hebben.
Deze wordt aangegeven met de letters IP, gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate de lichtbron stofvrij is. Het tweede cijfer geeft de mate van waterdichtheid aan. Voor carport verlichting is de opbouw van deze code minimaal IP24.
Het cijfer 2 geeft aan dat het bescherming biedt tegen aanraking met voorwerpen groter dan 1,25 centimeter. Het cijfer 4 geeft aan dat het bescherming biedt tegen spatwater vanuit iedere hoek.
Carport verlichting opbouw of inbouw lampjes?
Verder is het mogelijk om te kiezen voor carport verlichting opbouw of inbouw lampjes. Opbouw spotjes worden aan het plafond of de zijwand bevestigd en steken dus iets uit. Deze zijn eenvoudig zelf te installeren. Soms zijn carport verlichting opbouw spotjes ook draaibaar, waardoor je de richting van het licht kunt bepalen.
Inbouw lampjes zitten daarentegen in het plafond of de zijwanden geïntegreerd en geven dus een strakkere en gestroomlijnde look.
Carport verlichting zelf plaatsen: Zo doe je dat!
Carport verlichting zelf plaatsen is niet moeilijk en prima zelf te doen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanpakt.
Stap 1: Voorbereiding
De eerste stap is natuurlijk een goede voorbereiding. Zorg dat je het juiste gereedschap hebt zoals een boor, hechttang en een spanningszoeker. Zorg daarnaast ook voor veiligheidskleding zoals schoenen met rubberen zolen.
Ook is het heel belangrijk dat je de stroom uitschakelt voordat je begint met klussen. Met de spanningszoeker kun je controleren of de stroom er ook echt af ligt.
Stap 2: Bepaal waar de lichtbronnen moeten komen
De tweede stap is het bepalen waar de lichtbronnen precies moeten komen. Zoals we al eerder zeiden, is één spotje aan het plafond vaak niet voldoende als je in het donker ook goed zicht wilt hebben.
Plaats dus minimaal één (maar het liefst meerdere) LED lampjes aan het plafond en vergeet ook zeker de zijkanten en voorkant niet!
Stap 3: Bekabeling regelen
Lampjes branden niet vanzelf, dus je moet ergens elektriciteit vandaan halen. Dit doe je door een gat in de buitenmuur van je huis te boren en elektriciteitskabels voor de verlichting naar buiten te trekken. Idealiter boor je dit gat net boven de fundering, ongeveer ter hoogte van de dorpel.
Gebruik een hostalietbuis op de plek waar de kabels vanuit de grond naar boven komen of van boven de grond ingaan, zodat de kabels extra goed beschermd worden tegen beschadigingen.
Daarnaast is het van belang dat je van binnen naar buiten boort. Begin dus buiten en houd het klein: het gaatje hoeft maar 1 centimeter in doorsnede te zijn.
Meestal kan er vanuit de garage of keuken stroom worden getrokken, maar als het mogelijk is, kun je het beste direct uit de meterkast een kabel trekken. De reden hiervoor is dat er bij sluiting (door bijvoorbeeld vocht) de oorzaak makkelijker te achterhalen is.
Stap 4: Bedrading strippen en aansluiten op de zekering
Als het gaatje eenmaal geboord is, moet je de kabel ontdoen van de rubberen isolatie. Vervolgens sluit je de koperen draadjes aan op een lege zekering. Daarna mag de kabel door het gaatje naar buiten toe getrokken worden. Vergeet trouwens niet de bekabeling te isoleren, want anders kan er (regen)water doorheen komen.
Stap 5: Carport aansluiten aan de bekabeling
De bekabeling moet nu aangesloten worden op de carport. De bekabeling mag niet zomaar “bloot” komen te liggen, dus je kunt het beste de bekabeling ondergronds trekken, zodat het uit het zicht is. Dit is geen makkelijke klus, dus neem hier uitgebreid de tijd voor.
Het is daarnaast ook belangrijk dat je weet wat er onder de grond zit. Je moet namelijk een kuil van minstens 50 centimeter diep graven om hier een metalen buis in te leggen, waar de bekabeling doorheen moet.
Het is dan uiteraard niet de bedoeling dat je leidingen of andere openbare bekabeling kapotmaakt. Vraag dus eventueel grondplannen aan bij de gemeente om dit zeker te weten.
Stap 6: Inbouwdozen
Nu wordt het tijd om elektrische aansluitpunten oftewel inbouwdozen te plaatsen. Doe dit bij voorkeur op een plek waar je met de bekabeling eenvoudig bij kan en waar de kabels ook kunnen draaien. Waarschijnlijk heb je meerdere lichtjes die stroom nodig hebben, dus moet je ook een aansluitdoos oftewel een aftakdoos aansluiten die waterdicht is.
Veel mensen plaatsen het net onder de dakrand, dus kijk of dit bij jou ook mogelijk is. De inbouwdozen moeten verder eveneens waterdicht zijn. Als je geen carport verlichting met sensor hebt, dan moet je ook niet vergeten om een (of meerdere) lichtschakelaar te installeren zodat je de lampjes zelf aan en uit kunt doen.
Stap 7: Kabels trekken naar de inbouwdozen
De bekabeling die van binnen naar buiten en ondergronds getrokken hebt, moeten naar de aansluitdoos leiden. De kabels zet je vast met een speciale hechttang, maar voorzichtigheid is geboden!
De buitenkant van de bekabeling mag namelijk niet beschadigd worden door deze tang. Vanaf de aansluitdoos moeten de kabels vervolgens naar de juiste inbouwdozen geleid worden en met elkaar verbonden worden.
Stap 8: Carport verlichting LED spotjes installeren
De laatste stap is om de carport verlichting spotjes op de bekabeling aan te sluiten. Vergeet ze niet af te dekken met een afdekplaatje, zodat de lampjes goed beschermd worden.
Waar koop je carport verlichting?
Online winkels zoals Bol.com zijn een goede plek om carport lichtbronnen goedkoop en snel in huis te halen. De keuze is erg groot en vanwege de concurrentie met andere (online)winkels koop je hier verlichting voor een scherpe prijs.
Koop carport verlichting dus online om geld te besparen. Om je een beetje op weg te helpen, zetten we hieronder een aantal opties die je eenvoudig online kunt bestellen.
Set dimbare LED inbouw spots
Deze LED inbouwspotjes van het merk Hamulight zijn dimbaar en verkrijgbaar in verschillende formaten – van 33 mm tot 50 mm in diameter. De lampjes zijn waterdicht en te bedienen met een LED draaidimmer. Het is dus mogelijk om de lichtsterkte te bepalen en bijvoorbeeld bij schemering een zacht licht te creëren onder je carport.
Set kantelbare opbouw spots
Is het niet mogelijk om inbouw spots te installeren? Dan is deze set met 10 opbouw spots van het merk Quana een goed idee. De armaturen zijn stijlvol afgewerkt met zwart of wit aluminium en zijn kantelbaar, dus het is mogelijk om ze in meerdere richtingen te draaien. De lichtbron ligt verdiept in de armatuur en dit zorgt voor een lage verblinding.
Philips Hue Outdoor Amarant Verstraler
Wil je een bijzondere carport verlichting hebben? Neem deze Philips Hue Outdoor Amarant Verstraler dan zeker in overweging. Deze lamp is namelijk in 16 miljoen (!) kleuren te installeren en daarnaast kun je ook kiezen uit koel of warm licht.
Ook is hij dimbaar en kun je middels een app op je smartphone een timer instellen. Verder werkt hij ook met een sensor, waardoor het licht automatisch aangaat als je de carport nadert.
Houd er rekening mee dat je hem alleen als carport verlichting kunt gebruiken als je ook de Philips Hue Bridge hebt. Deze vormt het “brein” van het verlichtingssysteem. Je gebruikt het dus om bijvoorbeeld de timer of de kleur licht in te stellen.
Aan een professional overlaten? Dat kan ook!
Heb je toch geen zin of tijd om zelf carport verlichting te plaatsen? Dan is het uiteraard ook mogelijk om dit aan een expert over te laten.
Vraag offertes aan bij verschillende professionals om erachter te komen hoeveel dit precies kost in jouw situatie. Via deze website is dit gewoon gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Mocht je het bijvoorbeeld toch te prijzig vinden, dan kun je altijd nog besluiten om het bovenstaande stappenplan te volgen om geld te besparen.
En heb je bijvoorbeeld al carport verlichting LED spotjes gekocht, maar wil het installeren toch niet helemaal lukken? Dan is het bij sommige experts ook mogelijk om de door jou gekochte spotjes te laten plaatsen. Je hoeft dan vanzelfsprekend minder materiaalkosten te betalen, waardoor je goedkoper uit bent.
Informeer dus zeker eens naar de mogelijkheden als je gratis offertes aanvraagt!