Carport uit aluminium

Met een carport uit aluminium heb je geen last van winterse hagelbuien en hoef je geen uren te krabben wanneer het ’s nachts heeft gevroren. Dankzij een carport blijft de lak van je auto langer mooi en wordt de auto minder snel vuil.

Carports zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Voorheen werd vaak gebruik gemaakt van hout. De laatste jaren wint de carport van aluminium echter aan populariteit. In dit artikel gaan we verder in op het plaatsen van een aluminium carport en de voor- en nadelen van dit materiaal.

Carport plaatsen? Ontvang GRATIS offertes

aluminium carport

Wat is een carport uit aluminium?

Een carport plaats je in eerste instantie om je auto te beschermen. In principe is een carport niets meer of minder dan een aluminium overkapping op twee of meerdere staanders. Er zijn verschillende plaatsingsmogelijkheden voor een carport. Een carport kan gemaakt worden van diverse materialen.

Populaire materialen zijn onder andere smeedijzer, hout en metaal. Een andere optie is aluminium. Doorgaans heeft een structuur van aluminium een gepoedercoate afwerking.

 • Aluminium is een duurzaam materiaal.
 • Is het lichter dan bijvoorbeeld staal
 • Roest minder snel.

Mogelijkheden plaatsen van een aluminium carport

Tegen de gevel

Eén van de voordelen van het plaatsen van de carport tegen de gevel, is dat je altijd droog naar binnen komt. Je hoeft namelijk niet door de regen vanuit je auto naar de voordeur te lopen.

Vrijstaand

Bij een vrijstaande carport heb je extra veel bewegingsruimte.

Dubbel gebruik

Als je van plan bent om meerdere auto’s of bijvoorbeeld een mobilhome/caravan of motor naast je auto te stallen, kun je een dubbele carport van aluminium laten bouwen.

Op de perceelgrens

Als je een carport laat bouwen op de grens van jouw grond, kan je er eenvoudig een wand in maken die tevens als schutting kan dienen.

Ontvang gratis offertes

Dak van een aluminium carport

Bij de bouw van een carport heb je de keuze uit diverse dakvormen. De goedkoopste en meest populaire optie is het platte dak. Ligt jouw voorkeur bij bijvoorbeeld een koepeldak, een zadeldak of een puntdak, dan gaat de prijs automatisch omhoog. Kies de dakconstructie die het beste bij de stijl van jouw huis past.

Materiaal voor dak van aluminium carport

In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, is het dak van een moderne carport van aluminium niet van aluminium gemaakt. Dat zou namelijk een wel erg zware constructie worden en bovendien een smak geld kosten. Alleen de structuur van het dak is gemaakt van aluminium.

Het dak wat op deze constructie wordt geplaatst kan uit diverse materialen vervaardigd worden:

Polycarbonaat
Een dak van polycarbonaat geeft de carport een chique uitstraling met optimale lichtinval. Er wordt meestal voor polycarbonaat gekozen bij gebogen daken en zadeldaken.

Glas
Een carport van aluminium met glas kan een warmte werende werking hebben. Daardoor blijft je auto heerlijk koel tijdens zomerse dagen. Zonwerend glas houdt naast de temperatuur ook het zonlicht tegen en creëert een mooie schaduwplek voor jouw auto.

Dakleer of EPDM
Als je kiest voor een carport van aluminium met plat dak, wordt daar doorgaans gebruik gemaakt van een dakbedekking van dakleer of EPDM. EPDM is een folie dat zeer goede bescherming tegen regen en hagel biedt.

Kunststof dakplaten
Het voordeel van een kunststof dakplaten is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van doorzichtig plastic, waardoor veel licht onder de carport ontstaat.

Dakpannen
Bij een carport met een hellend dak, wordt meestal gebruik gemaakt van dakpannen als dakbedekking. Wil jij wel de uitstraling van dakpannen maar niet zoveel gewicht? Tegenwoordig kun je dan ook kiezen voor dakshingles. Dakpannen zorgen voor een knusse en huiselijke look.

alu-carport

Voordelen van een aluminium carport

Een carport op zichzelf biedt al veel voordelen, maar aluminium carports hebben ook nog specifieke voordelen. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

 • Aluminium heeft een strakke en moderne uitstraling. Bij moderne huizen past een carport van aluminium dan ook uitstekend. Dat wil overigens niet zeggen dat een dergelijke carport helemaal niet bij een klassieke woning zou passen.
 • Met aluminium heb je nauwelijks onderhoudskosten. Hout moet bijvoorbeeld regelmatig geschilderd worden, terwijl je aluminium alleen maar hoeft schoon te maken.
 • Aluminium is een duurzaam materiaal. Je carport van aluminium gaat dan ook gemakkelijk dertig jaar mee.
 • Het is een licht en zeer sterk materiaal. Een aluminium carport kan gemakkelijk een (zware) storm doorstaan. Ook zal aluminium geen scheuren of barsten vertonen.
 • Aluminium kan eenvoudig bewerkt worden zonder dat de kwaliteit vermindert. Je hebt dus heel veel designmogelijkheden. Of je nu bol of rechthoekig wilt, er is veel mogelijk.

Nadelen van een aluminium carport

Als je overweegt om een aluminium carport aan te schaffen, is het verstandig om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen, want alleen dan kom je tot een goede beslissing. Een carport van aluminium heeft gelukkig weinig nadelen, maar we noemen hier toch een paar.

 • Een aluminium carport is relatief duur in aanschaf, in ieder geval behoorlijk duurder dan een houten carport. Aangezien een aluminium carport erg lang meegaat, verdien je de aanschafkosten op den duur wel weer terug. Je moet echter wel het geld hebben om de investering te kunnen doen.
 • Aluminium carports zijn er niet in heel veel kleuren. In de meeste gevallen ben je beperkt tot grijstinten.

Hoe moet je een aluminium carport onderhouden?

Eén van de voordelen van een aluminium overkapping is dat dit materiaal relatief weinig onderhoud vergt. Je kunt de structuur eenvoudig reinigen met een zachte schoonmaakdoek en een pH-neutraal schoonmaakmiddel.

Verwijder hardnekkig vuil eventueel met een hogedrukspuit, of met een autoshampoo die verdund is met lauwwarm water.

Carport van aluminium zelf plaatsen?

Sommige leveranciers leveren je de aluminium carport als zelfbouw pakket. Je hoeft dan geen eigen constructie te bedenken, maar gaat zelf aan de slag met behulp van de handleiding en de juiste gereedschappen.

Dit werkt natuurlijk kostenbesparend, want je hoeft niet te betalen voor de verplaatsing en de tijd van de monteur. Anderzijds ben je wel zelf aansprakelijk voor als er iets misloopt.

Dit blijft natuurlijk je eigen keuze. Zie je de aluminium carport zelfbouw niet zo zitten en krijg je liever hulp, schakel dan een vakman in. Via onze gratis offertedienst krijg je binnen de week meerdere offertes toegestuurd zonder enige aankoopverlichting.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Op maat gemaakte carport van aluminium

Niet iedere oprit of tuin is geschikt voor de kant en klare carports die je bij verschillende leveranciers kunt bestellen. Als de plek waarop je jouw carport wilt bouwen niet aan de standaard afmetingen voldoet, kun je een carport op maat laten ontwerpen. In dit geval voldoet dus ook een vooraf gemaakt gebruiksaanwijzing niet.

Het is hierbij aangeraden om een professional te contacteren. Via deze pagina kan je in contact komen met een professional die je kan vertellen wat de mogelijkheden en bijbehorende kosten zijn.

carport-aluminium

Vergunning nodig voor carport van aluminium?

Doorgaans is het niet nodig om bij de gemeente een vergunning aan te vragen als je een aluminium carport wilt laten plaatsen. Eventueel kun je wel te maken krijgen met de zogeheten meldingsplicht. Vraag dit bij twijfel zeker even na bij de gemeente waaronder jouw woonplaats valt.

Overigens kan een professional of leverancier je hier meestal ook meer duidelijkheid over geven en is hij op de hoogte van de regels in jouw regio. Bovendien kunnen zij zelfs helpen bij het aanvragen van een vergunning, mocht dat nodig zijn, of in jouw plaats de meldingsplicht uitvoeren.

Wanneer is de meldingsplicht voldoende?

Meestal is volgens de algemene regels het melden van de aanbouw bij de gemeente voldoende in de volgende gevallen:

 • De functie van de woning wordt niet gewijzigd.
 • Aanbouw is niet hoger dan vier meter. Deze afstand wordt vanaf de grond gemeten.
 • De aanbouw blijft minstens drie meter van de perceelgrenzen in de tuin naast het huis.
 • Carport blijft minstens twee meter van de perceelgrenzen in de tuin achter het huis.
 • Aanbouw wordt niet tegen een aanpalend gebouw geplaatst. Indien de bestaande scheidingsmuur onaangepast blijft, mag de carport tot op de perceelgrenzen reiken.
 • De aluminium carport mag niet over de bouwdiepte van een aanpalend gebouw heen gaan.

Vraag advies op maat

Waar moet je op letten bij kopen van carport uit aluminium?

Heb je na het lezen van dit artikel besloten een carport van aluminium te kopen? Houd dan rekening met de volgende zaken:

 • Beslis van tevoren of je voor een enkele of een dubbele carport van aluminium wil gaan. Als je ook je mobilhome of caravan onder de carport kwijt wil kunnen, dien je immers een hogere structuur te laten bouwen.
 • Bepaal of je de carport als bouwpakket wilt ontvangen, of dat je liever de hulp van een vakman inschakelt voor het plaatsen van de carport.
 • Bekijk welke garantie bij de carport van jouw keuze hoort. Als je de carport door een professional laat plaatsen, geniet je doorgaans automatisch van een garantie of van een regelmatige controle op gebreken.
carport aluminium kopen

Wat maakt de prijs van een aluminium carport?

Om de prijs van een carport uit aluminium te bepalen, dien je rekening te houden met talloze factoren. We noemen hier enkele voorbeelden:

1. Formaat

Eén van de belangrijkste zaken die meespelen is het formaat van de carport. Een gemiddelde carport meet ongeveer drie bij zes meter. Natuurlijk gaat de prijs omhoog als je voor een grotere carport kiest.

2. Materiaal

Ook het gebruikte materiaal drukt een stempel op de kosten. Zo is een aluminium carport met PVC beter geprijsd dan een carport bedekt met glas.

3. Type

Daarnaast speelt het type carport mee. Een vrijstaande carport heeft per definitie een grotere structuur nodig en kost dus vanzelfsprekend meer dan een carport die aan de gevel gebouwd wordt. Nog goedkoper wordt het als de carport tussen twee huizen in gebouwd wordt. Er is dan tenslotte minder materiaal en minder tijd nodig om de carport te plaatsen.

4. Extra snufjes

Bedenk van tevoren ook welke extraatjes jij in je carport wil terugzien. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het dak van zonnepanelen te voorzien, om verlichting met sensor in het dak te bouwen of om een dakraam in de carport te plaatsen.

5. Hulp van een expert

Kies je ervoor om een expert te laten afkomen om de carport op te bouwen? Houd dan rekening met de bijkomende plaatsingskosten: uurloon, btw, verplaatsingskosten, materiaalkosten, …

Gemiddeld duurt het plaatsen van een aluminium carport ongeveer een dag. Vraag van tevoren een gratis prijsofferte aan om exact te weten wat de kost van een carport bij jou wordt.

aluminium carports

Richtprijs van een moderne carport uit aluminium

Zoals je bij bovenstaande vraag misschien al hebt gelezen, is het moeilijk om een richtprijs te geven voor een carport uit aluminium. De carport uit aluminium prijzen lopen sterk uiteen. Dat is in principe mogelijk voor slechts zeshonderd euro tot wel zesduizend euro.

Als we uitgaan van een stevige carport van aluminium met plat dak van hoogwaardige kwaliteit, met gemiddelde afmetingen, dan beginnen prijzen van carports uit aluminium rond de 2500 euro.

Kies je daar bovenop nog bijvoorbeeld voor een gebogen dak van polycarbonaat, dakpannen of een carport van aluminium met glas? Dan kan de prijs snel oplopen tot wel 3500 euro.

Vergeet daar niet de montagekosten bij op te tellen. Alles bij elkaar kom je voor deze redelijk eenvoudige carport toch al tot een prijs tussen de 2500 en 4000 euro, inclusief btw.

Nogmaals, het gaat in bovenstaande voorbeelden om een schatting. Wij bij Carportinfo.be kunnen ten slotte onmogelijk weten aan welke eisen jouw carport moet voldoen en waar je de carport zou willen plaatsen. Als je toch een exacte prijs wilt weten, doe je dus beter beroep op een vakman. Dat kan via onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Exacte prijs van een aluminium carport?

Wil jij echt weten waar je aan toe bent en een exacte prijs voor ogen hebben? Vraag dan via deze pagina een gratis offerte op die volledig is aangepast aan jouw situatie en wensen. Vul het formulier in met zoveel mogelijk details over de door jou gewenste carport en klik vervolgens op “offertes aanvragen”.

Je ontvangt dan zo snel mogelijk van ons diverse offertes van professionals. Het aanvragen van een offerte voor een carport van aluminium is uiteraard volledig kosteloos en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.