Afmetingen van een carport

Een carport is om meerdere redenen handig, maar dan moeten de afmetingen van de carport uiteraard wel kloppen. Is de carport immers te klein, dan wordt het heel lastig om je auto eronder te parkeren. Daarom lees je in dit artikel enkele tips voor het correct afmeten en leggen we daarnaast ook uit in welke gevallen je een vergunning nodig hebt.

Ontvang GRATIS offertes en advies

afmetingen carport

Vuistregel minimale afmetingen carport

Meten is weten, of je nu van plan bent om een kant-en-klaar bouwpakket aan te schaffen of zelf een carport te maken. Niet alleen de gebruikte materialen zijn belangrijk om op te meten, maar de auto zelf ook. Natuurlijk zijn de afmetingen van een carport voor 1 wagen kleiner dan wanneer je 2 of meer auto’s hebt. Hieronder lees je een aantal tips voor de correcte afmetingen van je carport.

Oppervlakte: lengte x breedte van een carport

Als vuistregel heb je voor één personenwagen van gemiddelde grootte een minimale oppervlakte van 3,6 x 7,2 meter nodig. Wil je de afmetingen voor een carport met 2 wagens? Dan heb je een oppervlakte van 7,2 x 7,2 nodig.

Het is ook belangrijk dat de afmetingen van een carport rekening houden met de vraag of de auto nog voldoende ruimte heeft om de deuren aan beide kanten open te slaan. Idealiter sta je dan nog steeds overdekt naast de auto.

Hoogte van een carport

Als minimale hoogte van een carport moet je ruim boven je eigen lichaamslengte zitten, want het is natuurlijk belangrijk dat je volledig kunt staan onder een carport. Gelukkig mag de hoogte van een carport zonder vergunning maximaal 3,5 meter zijn, gemeten vanaf het hoogste punt.

Tussen een hoogte van 3,5 en 4 meter geldt er een meldplicht bij de gemeente. Over vergunningen en meldplichten lees je verder in dit artikel meer, maar onder een carport van 3,5 tot 4 meter kun je dus in ieder geval comfortabel en zonder problemen staan.

Ook voor normale personenauto’s is een hoogte van 3,5 tot 4 meter ruim voldoende, aangezien deze wagens kleiner zijn dan de genoemde hoogtes. De bovenstaande standaard afmetingen voor een carport zijn gemiddeldes om je een beter beeld te geven.

Echter is en blijft het heel belangrijk dat je zelf absoluut zeker weet hoe groot jouw auto is. Tegenwoordig is het namelijk steeds normaler om grote auto’s te kopen, dus dan heb je uiteraard ook een grotere carport oppervlakte nodig.

Ook de afmetingen van een carport met een berging moeten groot genoeg zijn. In deze ruimte wil je bijvoorbeeld fietsen, meubilair of andere spullen kwijt die veel plek innemen. Het is dan wel fijn dat je deze allemaal netjes weg kunt zetten, zonder dat je veel moet passen en meten.

Vind de juiste vakman in jouw regio

hoogte carport

Ideale afmetingen van jouw carport volgens professionals

Vind je het ingewikkeld om de afmetingen van een carport zelf op te meten en wil je dit liever overlaten aan iemand die daar veel verstand van heeft? Dan is het uiteraard ook mogelijk om dit te laten doen door een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in het installeren van carports.

De expert komt dan persoonlijk bij jouw huis langs om alles op te meten en rekent dan precies uit wat de ideale afmetingen voor jouw carport zijn.

Offertes aanvragen en prijzen vergelijken

Als je een professioneel bedrijf inschakelt om achter de ideale afmetingen van een carport te komen, dan is het ook handig om meteen een offerte aan te vragen. De vakmannen rekenen namelijk precies uit hoeveel materiaal er nodig is aan de hand van de afmetingen van de carport.

Via onze website is het ook mogelijk om bij meerdere offertediensten een prijsindicatie aan te vragen. Bedrijven gebruiken namelijk niet allemaal hetzelfde materiaal waardoor de inkoopprijzen ook zullen verschillen. Ook is het uurtarief voor het installeren van de carport niet overal hetzelfde.

Als je dus absoluut de beste deal wilt, dan is het slim om meerdere offertes bij verschillende bedrijven aan te vragen!

Ontvang je prijs op maat

Afmetingen zijn ook belangrijk voor vergunning carports!

Als je een nieuwe woning bouwt, dan krijg je te maken met allerlei vergunningen. Dit geldt soms ook voor het bouwen van een carport. Hieronder lees je er meer over.

Wat zijn de maximale afmetingen voor een carport zonder vergunning?

Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te weten dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen vrijstaande en bijgebouwde carports. Voor beide types gelden namelijk iets andere afmetingen voor de carport.

carport meten

Afmetingen carport zonder vergunning: aangebouwd

Voor een bijgebouwde carport heb je sinds 1 december 2010 meestal geen vergunning meer nodig en is een melding bij de gemeente reeds voldoende. Hieronder lees je de eisen waar de afmetingen van de carport aan moet voldoen om onder de vergunning uit te komen en waar dus slechts een melding voldoende is.

Maximale oppervlakte
De carport mag de maximale oppervlakte van 40 m² hebben. Heb je al reeds aanwezige bijgebouwen? Dan moet je de oppervlaktes van deze ook meetellen en mag je in totaal niet boven de 40 m² komen.

Maximale hoogte
Zonder vergunning zijn de standaard afmetingen van een carport qua hoogte 4 meter.

Woonfunctie en woonunits
De woonfunctie van je huis blijft onveranderd en ook het aantal woonunits blijft hetzelfde.

Afstand naar perceelgrens
Aan de zijkant van het huis moet er tussen de carport en de perceelgrens een afstand van minstens 3 meter zitten. In de achtertuin moet er een afstand van 2 meter worden gehanteerd tussen de carport en de perceelgrens.

Scheidingsmuur
Zit er een scheidingsmuur op de perceelgrens? Dan mag de carport hier tegenaan worden gebouwd, mits de scheidingsmuur intact blijft. Het is dus verboden om deze scheidingsmuur bijvoorbeeld te verplaatsen of te vergroten.

Bouwdiepte
Qua bouwdiepte mag de aangebouwde carport de diepte van aangrenzende gebouwen niet overschrijden.

carport vergunning

Afmetingen carport zonder vergunning: vrijstaand

Bij een vrijstaande carport heb je ook niet altijd een vergunning nodig. Je hebt geen vergunning nodig als je vrijstaande carport aan de volgende eisen voldoet:

Maximale oppervlakte
Ook bij vergunningsvrije vrijstaande carports geldt de voorwaarde dat er niet meer dan 40 m² aan bijgebouwen in totaal op jouw grond staat.

Maximale hoogte
De maximale hoogte is wel iets kleiner dan bij bijgebouwde carports, namelijk 3,5 meter.

Afstand tussen woning en carport
De vrijstaande carport mag op een afstand van maximaal 30 meter van de woning worden gebouwd.

Afstand naar perceelgrens
In de zijtuin moet een afstand van minimaal 3 meter zitten tussen de vrijstaande carport en de perceelgrens. In de achtertuin geldt er een afstand van minstens 1 meter.

Scheidingsmuur
Voor het geval er een scheidingsmuur op de perceelgrens zit, gelden er dezelfde regels als bij een aangebouwde carport. Deze mag er dus tegenaan gebouwd worden, maar de scheidingsmuur zelf moet ongewijzigd blijven.

afmeting overkapping

Conclusie: vanaf welke afmetingen vergunning nodig?

Normaal gezien is een carport minder hoog dan 3 meter. Wil je toch nog hoger gaan? Dan kan je kiezen voor een carport met zadelzak. Je hebt een vergunning nodig vanaf de carport hoger is dan 3 meter.

Vrijstaande carports waar je wél een vergunning voor nodig hebt

En dan zijn er ook nog vrijstaande carports die wél een vergunning vereisen. De voorwaarden lees je hieronder:

Ruimtelijk kwetsbaar

Heb je reeds bestaande vrijstaande bijgebouwen die zich op een ruimtelijk kwetsbaar gebied bevinden? Dan heb je altijd een vergunning en toestemming van de gemeente nodig om een carport te bouwen.

Overige punten
Als je vrijstaande carport tegenstrijdig is met één of meer van de volgende punten, dan moet er ook altijd eerst een vergunning worden aangevraagd:

  1. Het BPA (Bijzonder Plan van Aanleg), het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) of een verkavelingsvergunning;
  2. Bepalingen en besluiten van de lokale stedenbouw in het gewest, de provincie of de gemeente;
  3. Voorwaarden in het domein van stedenbouwkundige vergunningen die reeds vastgelegd zijn;
  4. Wet- en regelgeving die betrekking hebben op: wegenbouw, spoorwegen, waterwegen, het burgerlijk wetboek en de natuur.

Vraag gratis offertes

vrijstaande carport afmeten

Waar mag je nooit een vrijstaande carport bouwen?

Woon je vlakbij het water? Dan moet je in sommige gevallen uitkijken met het bouwen van een vrijstaande carport. Zo mag je nooit een vrijstaande carport bouwen op een oeverzone die als een afgebakend gebied wordt gezien.

Ook op bestaande erfdienstbaarheidszones die langs grachten met een algemeen belang staan, mogen geen vrijstaande carports komen. Verder mag je op de bovenste rand van het beloop van waterlopen op een strook van 5 meter breed ook geen carports plaatsen.

Bij het aanvragen van een offerte staat het je altijd vrij om te informeren of je wel of geen vergunning nodig hebt voor jouw gewenste carport. Carportbedrijven hebben namelijk al veel kennis en ervaring met de precieze afmetingen van een carport en kunnen je per offerte vertellen of je een vergunning of meldingsplicht hebt.

Carport installeren? Ontvang gratis offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes van vakmannen in je buurt. Vergelijk prijzen en vind de carport die bij je past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.