Als je een carport wilt met een authentieke en luxueuze uitstraling denk dan eens aan een carport met een rieten dak. Een carport met zo’n dak geeft behalve de carport zelf, ook je woning een warme en natuurlijke uitstraling. Carports met rieten daken zijn er trouwens in allerlei soorten en maten. Welke dat zijn, en nog veel meer, kun je lezen in dit artikel.

carport rieten dak

Waarom een carport met een rieten dak?

Veel mensen vinden het prachtig om een rieten dak te hebben. Het oogt niet alleen prachtig, maar het is ook functioneel en zorgt voor een mooi contrast met de woning en de tuin. Natuurlijk heb je in de eerste plaats een carport om je auto droog onder te stallen, maar waarom zou je deze niet meteen een prachtige uitstraling geven en kiezen voor een rieten dak?

Waar is een carport met een rieten dak van gemaakt?

Bij een carport draait het natuurlijk niet alleen om het (rieten) dak. Ook de andere onderdelen van de carport zijn van belang. De meeste mensen kiezen voor een constructie van hout. Een rieten dak oogt simpelweg het mooist in combinatie met een houten carport. Natuurlijk kun je ook een metalen constructie kiezen (aluminium, staal of smeedijzer), maar metaal heeft een veel strakkere en minder natuurlijke uitstraling en maakt het daarom minder geschikt om te combineren met een rieten dak bij een carport.

Welke houtsoorten passen goed bij een carport met rieten dak?

Voor een carport met een rieten dak kun je allerlei soorten hout gebruiken. Als je een goedkope houtsoort wilt, kom je uit bij geïmpregneerd vurenhout. De kwaliteit en de duurzaamheid van dit hout is niet heel hoog en het is eigenlijk zonde om deze te combineren met een, kwalitatief veel hoogwaardiger, rieten dak. Goede en degelijke soorten hout die gebruikt worden voor een carport met rieten dak zijn lariks en Douglas. Deze houtsoorten zijn betaalbaar, gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Als je een nog mooiere en degelijkere houtsoort zoekt, kun je voor eikenhout gaan en met een carport gemaakt van padouk (tropische hardhoutsoort) heb je een onverwoestbare carport.

rieten dak carport

Welke soorten rieten dak voor een carport zijn er?

In principe kun je twee soorten riet gebruiken om een dak voor een carport van te maken: natuurlijk riet en kunstriet. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen die wie hieronder zullen bespreken:

 • Natuurlijk riet
  Met natuurlijk riet bedoelen het riet dat we allemaal kennen van sloten en plassen. Riet dat groeit in gebieden met een gematigd klimaat, zoals Nederland en België, is heel geschikt om rieten daken van te maken en wordt daarom ook het meest gebruikt. Voordat je riet kunt gebruiken als dakbedekking moet het een jaar oud zijn. Je kunt verschillende diktes riet gebruiken voor een carport met rieten dak. De voorkeur heeft een lange, rechte en dunne stengel van twee meter lengte. Een dikkere stengel zorgt er echter voor dat een rieten dak beter ademt. Een rietdekker kan je informeren welke rietsoort het best op het dak van jouw carport past.
 • Kunstriet
  In de meeste gevallen kiest men voor kunstriet als natuurlijk riet moeilijk toepasbaar is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de carport voor een groot deel overschaduwd wordt door bomen, of als de hellingshoek van het dak erg laag is. De kleur en structuur zijn vrijwel gelijk aan natuurlijk riet en daarbij is het bijzonder duurzaam en onderhoudsarm. Ondanks alle goede eigenschappen wordt kunstriet toch vooral gezien als een alternatief voor natuurlijk riet en is het niet de eerste keus om het dak van een carport mee te bedekken.

Hoe wordt een rieten dak op een carport geplaatst?

We kennen twee manieren waarop een rieten dak geplaatst wordt: de traditionele open en de gesloten schroefdakconstructie.

 • De traditionele open dakconstructie
  Al eeuwenlang worden rieten daken bedekt door middel van de open dakconstructie. In dit geval wordt het riet rechtstreeks op de panlatten gebonden. Hierdoor ontstaat er een goede luchtcirculatie tussen het riet en dat komt het behoud ten goede. Deze luchtcirculatie heeft echter ook nadelen. Als er brand uitbreekt, zal het vuur zich snel over het dak verspreiden. De premies voor de brandverzekering van een dergelijk dak is dan ook relatief hoog. Tevens geeft deze constructie weinig isolatie, al is het natuurlijk maar de vraag in hoeverre dit voor een carport echt van belang is.
 • De gesloten of schroefdakconstructie
  Betrekkelijk nieuw is de gesloten dakconstructie. In dit geval wordt het riet op een dichte ondergrond, zoals isolatieplaten, multiplex of underlayment aangebracht. Voordeel van deze methode is, dat in geval van brand, het vuur zich niet erg snel verspreidt. Daarbij geeft een gesloten dakconstructie een hogere isolatiewaarde en hoef je ook een lagere premie te betalen voor een brandverzekering. Voor carports met rieten daken lijkt deze constructie daarom de beste oplossing.

rieten dak carport

Voordelen van een carport met een rieten dak

We hebben al verteld dat een carport met een rieten dak een hele mooie uitstraling geeft. Een rieten dak heeft echter nog wel meer voordelen, welke we hieronder zullen noemen.

 • Een rieten dak is een relatief lichte constructie.
 • Een rieten dak heeft een goede isolerende werking.
 • Een rieten dak is een natuurproduct en volledig recyclebaar.
 • Een rieten dak heeft een hoge duurzaamheid.

Nadelen van een carport met een rieten dak

 • Het brandgevaar is groter ten opzichte van daken van ander materiaal.
 • Een rieten dak heeft relatief veel onderhoud nodig.
 • Een rieten dak brengt hogere kosten met zich mee (aanschaf, onderhoud en verzekering) dan een dak van bijvoorbeeld dakleer of dakpannen.

Hoe lang gaat een carport met een rieten dak mee?

De duurzaamheid van een carport met een rieten dak ook afhankelijk van de constructie, maar die laten we in dit artikel even buiten beschouwing. We beperken ons tot het rieten dak van de carport. Hoe lang een rieten dak meegaat, is afhankelijk van een aantal factoren.

 • De hellingshoek: de duurzaamheid is het hoogst bij een hellingshoek van 45 graden. Bij deze hoekhelling kan het water het beste en snelste van het dak aflopen en ontstaat er minder mos- en schimmelvorming. Bij daken met een hellingshoek van minder dan dertig graden wordt het gebruik van kunstriet aangeraden.
 • De omgeving: als er veel bomen in de omgeving van de carport staan, zal door de schaduw en druppelende bladeren het rieten dak minder snel drogen.
  Bij optimale omstandigheden en als er regelmatig onderhoud aan het dak wordt gepleegd (minimaal een keer in de vijf jaar), mag je er vanuit gaan dat een carport met rieten dak zeker 25 jaar meegaat. Afhankelijk van de omstandigheden kan tijd dat een rieten dak meegaat, oplopen tot dertig en soms wel veertig jaar.

rieten dak carport waterdicht

Welk onderhoud heeft een carport met rieten dak nodig?

Net als bij andere daken geldt ook voor een rieten dak dat hoe meer en beter het onderhoud is, hoe langer het dak meegaat. Met een rieten dak zit je sowieso altijd aan onderhoud vast. We zullen hieronder opnoemen welk onderhoud er (minimaal een keer per vijf jaar) gepleegd moet worden.

 • Verwijderen van algen. Dit doet een dakdekker met bestrijdingsmiddelen. Tevens kun je het rieten dak inspuiten met een middel dat algen weert.
 • Verwijderen van mossen. Mossen brengen geen ernstige schade aan het rieten dak aan, maar het staat onverzorgd en vogels zitten graag tussen het mos te plukken wat weer beschadigingen met zich mee kan brengen. Mos kan met de hand van het dak geplukt worden.
 • Het riet laten kammen. Dit houdt in dat er een klein laagje van het riet wordt afgesneden, zodat het rieten dak er weer als nieuw uitziet. Men doet dit meestal als een dak erg slecht, of niet, onderhouden is.

Wat kost een rieten dak voor een carport?

Bij een rieten dak wordt de prijs berekend per vierkante meter en deze is inclusief de arbeidskosten. De prijs voor het bedekken met riet is echter wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • De afmeting van de carport.
 • Het type riet dat gebruikt wordt.
 • Moet de bestaande dakbedekking verwijderd worden of komt er een geheel nieuw dak?

De richtprijs voor een nieuw rieten dak op een carport ligt tussen de 75 en 110 euro per vierkante meter. Voor een dak met een oppervlakte van honderd vierkante meter moet je dus ongeveer tienduizend euro betalen. Hier komt de prijs van nokvorsten nog overheen. Deze kosten negentig tot 110 euro per strekkende meter.
Opmerking: de prijzen die hier genoemd worden, zijn inclusief btw. Ook gaat het hier om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Voor een exacte prijs kan je altijd een gratis prijsofferte aanvragen.

Vergelijken loont

Er zijn verschillende aanbieders van rieten daken voor carports. Daarom kun je het beste een offerte laten maken door meerdere (bij voorkeur drie) leveranciers. Het vergelijken van offertes loont en je kunt dan ook al snel een flink bedrag besparen. Het is trouwens verstandig om niet direct voor de goedkoopste aanbieder te gaan, maar goed naar de verhouding tussen prijs en het aangebodene te kijken. Een offerte aanvragen via deze website is altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting.

carport met rieten dak