Carport met plat dak isoleren

Veel mensen vragen zich af of het zin heeft om een carport met een plat dak te isoleren. Het antwoord hier op is dat dit heel goed mogelijk is. Door het platte dak van een carport te isoleren, zorg je ervoor dat de condensvorming een heel stuk vermindert. Afhankelijk van het materiaal waar de carport van gemaakt is, heb je ook weer minder kans op schimmels of roestvorming. Als je een carport met een plat dak goed isoleert, heb je ‘s zomers en ’s winters een aangename temperatuur onder je carport.

carport plat dak isoleren

Hoe gaat de isolatie van een carport met plat dak in zijn werk?

Een carport kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Zo kennen we:

Een carport met plat dak van hout

Een carport van hout is een van de meest populaire soorten carports. Dat is vrij logisch, want hout is goedkoop en gemakkelijk te bewerken. Daarbij komt dat hout een tijdloos materiaal is met een warme en natuurlijke uitstraling. Een houten carport past dan ook bij vrijwel ieder huis. Een carport met een plat dak van hout zie je dan ook vrijwel bij ieder huis.

Een carport met plat dak van hout isoleren:

Het is relatief eenvoudig om een carport met plat dak van hout te isoleren. We geven drie mogelijkheden.

  • De omgekeerd dak methode

De zogenaamde ‘omgekeerd dak methode’ is een veel gebruikte methode om een carport van hout te isoleren. Bij de omgekeerd dak methode legt men op de bestaande dakbedekking (bijvoorbeeld dakleer of EPDM) isolatieplaten. Voor deze laatste worden vrijwel altijd XPS- platen gebruikt. Op deze isolatielaag wordt bijvoorbeeld grind gelegd om te voorkomen dat de platen wegwaaien.

  • Van binnenuit isoleren

Als je carport met plat dak wilt isoleren, kun je ook van binnenuit werken. Het voordeel van deze methode is dat de dakbedekking van het plat dak bestaan blijft. Je brengt isolatiemateriaal van onderen aan op het dak. Het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glas- of steenwol) wordt tussen de balken onder het dakbeschot geplaatst. Vervolgens maak je het dak aan de onderkant weer dicht, zodat er een plafond ontstaat. Je hebt nu wel een beetje hoogteverlies, maar je carport is prima geïsoleerd. Deze methode wordt ook wel de ‘koud dak methode’ genoemd.

  • Van buitenaf isoleren

Bij deze methode werk je net omgekeerd als de methode van binnenuit. Waar je bij de binnenuit methode van onder het isolatiemateriaal aanbrengt, doe je dat nu vanaf de bovenkant. Daarvoor zal je dus eerst de dakbedekking moeten verwijderen. Vervolgens breng je het isolatiemateriaal aan (eventueel zal je eerst nog een plafond moeten maken). Ten slotte komt de dakbedekking er weer op.

carport isoleren of niet

Een carport met een plat dak van glas isoleren

Een plat houten dak isoleert beter dan een glazen dak. Bij een carport met een glazen dak gaat de warmte omhoog, terwijl bij een houten plat dak de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Toch is het niet onmogelijk om een carport met een plat dak van glas te isoleren. Er zijn namelijk verschillende soorten glas waarmee je het plat dak van je carport kunt isoleren. We moeten constateren dat het overbekende dubbelglas weinig isolatiewaarde heeft. Voor een goede isolatie heb je hoogrendementsglas nodig. Een andere mogelijkheid is de zogenaamde vierseizoensbeglazing. Deze beglazing bestaat uit dubbel gelaagd glas en isoleert uitstekend. Daarbij laat het in de koudere maanden het zonlicht uitstekend door, zodat je dan ook nog kunt profiteren van een aangename temperatuur onder je carport, waardoor je ruitenkrabben en startproblemen kunt tegengaan.

Een carport met een plat dak van polycarbonaat isoleren

Polycarbonaat is een doorzichtige kunststof die in principe niet heel erg goed isoleert. Als je carport met plat dak van polycarbonaat toch wilt isoleren, kun je kiezen voor de dubbelwandige variant. Er bestaat zelfs drie dubbelwandig polycarbonaat. Het zonlicht wordt nog wel goed doorgelaten, zodat je ’s winters ook kunt profiteren van een aangename temperatuur onder de carport als de zon schijnt.

Een carport met plat dak van staal isoleren.

Een carport met een stalen plat dak kan men op twee manieren isoleren: van de binnen- of van de buitenzijde. Als je van de buitenzijde het stalen plat dak van de carport gaat isoleren dan wordt op het dak isolatiemateriaal aangebracht, bijvoorbeeld isolatieplaten. Vervolgens wordt hier dakbedekking op vastgemaakt. Vanaf de binnenzijde werkt het net andersom: dan wordt het materiaal aan de binnenzijde aangebracht en vervolgens afgewerkt door een plafond aan te brengen. Wel is het dan erg belangrijk dat je een luchtspouw maakt tussen je isolatie en je dakplaat, zodat het vocht dat door je constructie trekt en onder je dakplaat komt ook daadwerkelijk weg kan.

aluminium carports

Zelf een carport met plat dak isoleren: doen of laten doen?

Het plat dak van stalen of houten carport isoleren, is een klus die je als handige doe-het-zelver meestal wel uit kan voeren. Wat betreft de isolatie van een carport van glas of polycarbonaat is het waarschijnlijk beter om dit uit te besteden. Dit is specialistisch werk en de plaatsing van het glas komt heel precies, zodat er geen lekkage op kan treden. Als je een vakman vraagt, ben je er altijd zeker van dat de isolatie van een carport op een correcte manier gebeurt. Daarbij krijg je garantie en kun je terugvallen op hem als er gebreken zijn. Mocht je een vakman vragen, ga er maar van uit dat hij zeker dertig tot veertig euro per uur vraagt aan werkloon.
Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag hier een gratis offerte aan.

Wie is de beste aanbieder?

Er zijn veel verschillende aannemers die een plat dak van een carport kunnen en willen isoleren op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Omdat het over relatief grote bedragen gaat, is het zeker aan te raden om offertes te laten maken door meerdere aanbieders (minstens drie). Vergelijk deze goed met elkaar en ga niet direct voor de goedkoopste. Een aardige richtlijn is dat je de hoogste en de laagste aanbieder naast elkaar legt en dan de gulden middenweg kiest. Kijk vooral goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte aanvragen via deze website is altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s op het isoleren van een plat dak besparen.

Naam + Voornaam

Straat + huisnummer

Postcode

Gemeente

Email adres

Telefoonnummer

Materiaal carport?

Beschrijf de uit te voeren werken zo gedetailleerd mogelijk.

De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Carportinfo.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via [email protected] Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.