Hoe kan je het beste een carport isoleren?

Een carport isoleren biedt veel voordelen. De isolatie van een carport zorgt ervoor dat de condensvorming een heel stuk vermindert. Hierdoor heb je ook weer minder kans op schimmels en roestvorming. Isolatie van een carport zorgt eveneens voor minder geluidsoverlast. In dit artikel beschrijven we welke mogelijkheden er zijn voor het isoleren van een carport.

carport isoleren

Hoe gaat de isolatie van een carport in zijn werk?

Het dak van een carport isoleren kan op drie manieren, namelijk:

 • De koud plat dak methode
 • De warm plat dak methode
 • De omgekeerd plat dak methode

Alle drie de methodes hebben hun eigen bij behorende isolatiematerialen. Ook hebben alle drie de manieren hun voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we op uitgebreide wijze iedere manier.

Isolatie van de carport volgens de koud plat dak methode

Bij de koud plat dak methode wordt het dak van de carport aan de binnenkant geïsoleerd. Dit betekent dat eerst de onderkant van het dak van de carport verwijderd wordt. In de ruimte die nu ontstaat, wordt isolatiemateriaal aangebracht. De isolatiematerialen die het meest hiervoor gebruikt worden zijn: glaswol, steenwol, of isolatieplaten. Om de kans op vocht zoveel mogelijk te reduceren, wordt onder het isolatiemateriaal een damp werende laag aangebracht. Ten slotte wordt het dak aan de onderkant weer dichtgemaakt.

Voor- nadelen van de koud plat dak methode

 • Een carport isoleren volgens de koud plat dak methode wordt door veel aannemers afgeraden, omdat het nogal wat nadelen met zich meebrengt. De belangrijkste reden waarom deze manier van isoleren wordt afgeraden, is de kans op vocht in de constructie.
 • Een andere reden is dat deze methode gevoeliger is voor temperatuurschommelingen. Hierdoor gaat het dak van de carport uitzetten en inkrimpen en dit kan op den duur leiden tot scheurvorming.
 • Als je later nog iets wilt veranderen aan het dak, bijvoorbeeld spotjes inbouwen, kan de damp werende laag beschadigen en is de kans op vochtvorming weer groter.
 • Een voordeel van deze methode is dat het relatief goedkoop is aan materialen. In principe heb je alleen maar kosten aan (goedkoop) isolatiemateriaal.

carport isoleren of niet

Isolatie van de carport volgens de ‘warm plat dak’ methode

Bij de warm plat dak methode wordt het dak van buitenaf en van bovenaf geïsoleerd. Als eerste zal de dakbedekking verwijderd worden. Vervolgens zal het isolatiemateriaal op het dakbeschot bevestigd worden. De isolatiematerialen die hier het meest voor gebruikt worden zijn: XPS- platen (platen van polystreen), of PIR- platen (platen van polyisocyanaat). Ten slotte wordt er weer nieuwe dakbedekking aangebracht (bijvoorbeeld epdm of rubber). Als door deze methode het dak hoger is geworden, kan het zijn dat de dakrand nog opgehoogd moet worden.

Voor- en nadelen van de warm plat dak methode

 • Het nadeel van de warm plat dak methode is dat het een zeer ingrijpende bewerking is die vrijwel alleen door een echte vakman uitgevoerd kan worden.
 • Door de bewerkelijkheid van deze klus, is isoleren van je carport op deze manier ook een stuk duurder dan de koud plat dak methode.
 • Het voordeel van deze methode is dat het dak van de carport meer bestand is tegen verschillende weersinvloeden en dat de kans op scheurvorming veel minder is.
 • Ander voordeel is dat je dak er als nieuw uitziet en er geen eventuele beschadigingen aan de onderkant te zien zijn.

isoleren carport

Isolatie van de carport volgens de ‘omgekeerd dak methode’

De omgekeerd dak methode is een veel gebruikte methode om een carport te isoleren. Bij de omgekeerd dak methode legt men op de bestaande dakbedekking isolatieplaten. Hier worden vrijwel altijd XPS- platen voor gebruikt. Op deze isolatielaag worden bijvoorbeeld grind of tegels gelegd om te voorkomen dat de platen wegwaaien.

Voor- en nadelen van de omgekeerd dak methode:

 • Een nadeel van de omgekeerd dak methode is dat de algehele constructie van de carport voldoende stevigheid moet hebben. Er komen immers twee lagen (isolatiemateriaal en grind of tegels) extra bovenop de hele constructie.
 • Andere nadeel is dat de hoeken van het dak moeilijker te isoleren zijn.
 • De voordelen van de omgekeerd dak methode zijn dezelfde als die van de warm plat dak methode, namelijk minder kans op vocht en scheurvorming.

carport isolatie

Hoe komt de prijs van de isolatie van een carport tot stand?

De belangrijkste factoren die gehanteerd worden bij de totstandkoming van de prijs voor de isolatie van een carport zijn: de oppervlakte van het dak en de manier van isoleren. Andere factoren waar je rekening mee moet houden zijn: het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiewaarde en de dikte van de isolerende laag. Natuurlijk maak het ook verschil of je de isolatie zelf gaat doen of laat doen.

Zelf de carport isoleren doen of laten doen?

Het dak van een carport isoleren volgens de koud dak methode en de omgekeerd dak methode is een klus die je als handige doe- het- zelver wel uit kan voeren. De warm plat dak methode moet je vrijwel altijd uitbesteden. Hoe dan ook, als je een vakman vraagt, ben je er altijd zeker van dat de isolatie van de carport op een correcte manier gebeurt. Mocht je een vakman vragen dan ga er maar van uit dat hij zeker dertig tot veertig euro per uur vraagt.

Materiaalkosten

De genoemde prijzen zijn richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

 • Glaswol of steenwol kost ongeveer acht tot tien euro per vierkante meter.
 • PIR- platen kosten ongeveer dertig tot vijfendertig euro per vierkante meter.
 • XPS- platen kosten ongeveer twintig tot vijfentwintig euro per vierkante meter.

De prijzen kunnen variëren al naar gelang de dikte van het isolatiemateriaal.

isolatie carport

Een prijsvoorbeeld

Marga en Jan willen hun carport laten isoleren. Deze heeft een oppervlakte van dertig vierkante meter. Aangezien ze al een stevige carport hebben, raadt de aannemer hen aan om de carport te isoleren volgens de omgekeerd dak methode. Hij berekent hiervoor de volgend kosten:

 • XPS- platen voor dertig vierkante meter: € 750, –
 • Grind om de platen af te dekken: drie big bags € 350, –
 • Uurloon inclusief btw: € 400, –

In totaal zijn Jan en Marga dus € 1500, – kwijt om het dak van hun carport te isoleren. Deze prijs is dus inclusief btw en de plaatsingskosten.

Wie is de beste aanbieder?

Er zijn ontzettend veel verschillende aannemers die je een dak van een carport willen isoleren op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Omdat het over behoorlijk grote bedragen gaat bij de isolatie van een carport, is het zeker aan te raden om offertes te laten maken door meerdere aanbieders. Vergelijk deze goed met elkaar en ga niet direct voor de goedkoopste. Een aardige richtlijn is dat je de hoogste en de laagste aanbieder naast elkaar legt en dan de gulden middenweg kiest. Kijk vooral goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting zolang je niets ondertekent en geen afspraken maakt. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s op het isoleren van een carport besparen.

Via het onderstaande formulier kan je offertes aanvragen voor carports te isoleren, of voor een carport. Wij sturen jouw aanvraag door naar geïnteresseerde partijen en verder hoef jij niets meer in orde te brengen!

  Naam + Voornaam

  Straat + huisnummer

  Postcode

  Gemeente

  Email adres

  Telefoonnummer

  Materiaal carport?

  Beschrijf de uit te voeren werken zo gedetailleerd mogelijk.

  De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Carportinfo.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via [email protected] Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.