Carport hout

carport houtBij alle aanvragen via onze offertedienst zien we dat de meeste mensen kiezen vooral aluminium of hout voor hun carport. Logisch. Het is dan ook één van de betere materialen om je carport uit te laten maken!

Hout kan altijd en overal worden gebruikt. Het materiaal heeft immers een mooie look die zowel bij klassieke als moderne carports mooi oogt.

Hout is een materiaal voor jong en oud, want het is erg divers. Het past bij iedere woningstijl en door zijn natuurlijke eigenschappen is het ook nog eens sterk, heeft het een lange levensduur en kan het tegen een stootje.
Zoek je naar offertes voor op maat gemaakte carports? Klik hier.Voordelen & nadelen

houten carportVoordelen

 • Hout is een natuurlijk materiaal (geïmpregneerd hout is daarop een uitzondering. Het wordt behandelt met een chemisch bad om bepaalde eigenschappen te verbeteren.)
  Door die natuurlijke uitstraling geeft hout een kalm en rustig gevoel en kan het zowel bij moderne als klassieke woningen worden gebruikt.
 • Hout is makkelijk in onderhoud en gaat nooit vervelen. Als je een beetje uitgekeken raakt op je carport kan je ze altijd van een nieuw likje verf voorzien.
  Bij sommige houtsoorten is geen jaarlijks onderhoud nodig, maar als je ze gaat verven is dat wel het geval. Denk dus goed na voor je met verf, lak of vernis aan de slag gaat.
 • Hout dat voor carports wordt gebruikt is alleen van een hoge duurzaamheidsklasse (lees hieronder meer). Dit wilt zeggen dat alleen stevige houtsoorten worden gebruikt. Een carport uit hout moet immers je leven lang meegaan, tegen een stootje kunnen en liefst zo weinig mogelijk onderhoud met zich meebrengen.
 • Hout is de meest milieuvriendelijke keuze bij de aankoop van een carport.
  Dat lijkt misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk laat je een veel kleinere ecologische voetafdruk achter als je voor een houten carport kiest!
  Dat komt omdat veel carports uit inheemse houtsoorten (eik, kastanje, …) worden gemaakt. Daar is minder transport voor nodig waardoor er minder uitlaatgassen worden geproduceerd.
  Bedenk ook dat hardhout veel ecologischer is dan geïmpregneerd hout. Geïnjecteerd hout heeft immers een chemische behandeling nodig en dat is niet zo goed voor de omgeving…

 

carports houtNadelen

 • Bepaalde houtsoorten hebben een jaarlijks onderhoud nodig. Afhankelijk van de houtsoort zal je het hout af en toe moeten opschuren en eventueel vernissen/beitsen/lakken.
  Nu moet ook wel gezegd worden dat de meeste carports uit hout tegenwoordig uit hardhout of geïmpregneerd hout bestaan. En bij deze houtsoorten moet je je nooit nog druk maken om het onderhoud.
 • Een houten carport blijft duur. Een boom groeit immers niet zo snel en er moet heel wat gebeuren voor dit bouwwerk bij jou staat neergepoot.
  Hardhout kost over het algemeen het meest, maar de duurzaamheidsklasse is wel het hoogst en je krijgt er ook het meeste voordelen voor terug.
 • Grote constructies uit hout wegen veel. Niet dat dit een probleem is eens de carport er staat, maar het kan mogelijk voor problemen zorgen als je de carport zelf aan het zetten bent. Hulp nodig? Vraag hier hulp aan vakmannen.

 

Welk hout kiezen?

houten carportsAls je de rest van dit artikel hebt gelezen, dan zag je geïmpregneerd hout en hardhout wel al enkele keren verschijnen.
Dit zijn twee grote indelingen van hout die elk erg verschillend zijn. We verduidelijken ze even:

Geïmpregneerd hout is (meestal) een inheemse houtsoort zoals eik of kastanje. Normaal is dit hout erg duurzaam en constructief, maar niet bestand tegen houtrot, schimmels en te veel vocht. Aangezien een carport een bijgebouw is dat gedurende het hele jaar door blijft buiten staan kan dit problemen opleveren. Om problemen te voorkomen wordt dit hout dan ook vernist, gelakt, …
Om dit toch wel vervelende werkje niet ieder jaar opnieuw te herhalen, kan hout ook geïnjecteerd worden met een chemische substantie. Dit zorgt ervoor dat alle sterke eigenschappen behouden blijven maar ook dat het hout nu wel bestand is tegen vocht en de nadelen daarvan.

Hardhout is in de meeste gevallen een tropische houtsoort (doch niet altijd: esdoorn behoort ook tot hardhout) zoals bankirai en padouk.
Eigenlijk gaat het hier altijd om een carport met hout van sterke loofbomen, die een hoge duurzaamheidsklasse hebben en bestand zijn tegen schimmels, houtrot en insecten.

Op iedere houtsoort wordt ook een duurzaamheidsklasse gestempeld.
Dit duidt aan van welke kwaliteit de carport uit hout is. Dit alles heeft te maken met de sterkte, weerbaarheid en kwaliteit van het hout. Hoe beter de houtsoort is, hoe langer je zal kunnen genieten van je carport.
Er zijn vijf duurzaamheidsklasses.
Hoe lager het cijfer van de duurzaamheidsklasse, hoe beter het hout.

Klasse I: Erg duurzaam – Een levensduur van meer dan 25 jaar.
Klasse II: Duurzaam – 15 tot 25 jarige levensduur.
Klasse III: Redelijk duurzaam – Een levensduur van 10 à 15 jaar.
Klasse IV: Weinig duurzaam 5 tot 10 jarige levensduur.
Klasse V: Niet heel duurzaam – Minder dan 5 jaar in gebruik te nemen.

 

Prijsadvies carport hout

Een carport uit hout is niet goedkoop… Om je nu zomaar een prijs voor te schotel is dan ook niet zo eenvoudig, want er zijn héél wat houtsoorten en natuurlijk zijn ook niet alle carports hetzelfde.

Voor een eenvoudige carport uit kwalitatief hout betaal je minstens €1200. Daar zitten nog geen kosten bijgerekend om de carport ook te laten plaatsen.

Wil je zeker zijn, of ben je toch van plan om een houten carport te plaatsen? Roep dan de hulp in van onze offertedienst.
Hier kan je een gratis offerte aanvragen voor een houten (of ander materiaal) carport. Die aanvraag komt dan terecht bij verschillende vakmannen die jou een exacte prijsopgave kunnen voorschotelen.
Een aankoop achteraf is niet verplicht, je kan het dus ook gewoon als informatief bekijken.