Carport uit glas

Staat jouw auto ook nauwelijks in de garage, omdat je die voornamelijk gebruikt als opbergschuur? Dan is het een goed idee om een carport te laten bouwen. In dit artikel vind je veel wetenswaardigheden over een carport van glas: voor- en nadelen, soorten, maten en prijzen.

glazen carport

Wat is een carport van glas?

Een carport die helemaal van glas is gemaakt, bestaat helaas niet. Het risico op breken is dan te groot. Als we het hebben over een carport van glas dan gaat het om een carport waarvan in ieder geval het dak van glas is gemaakt. Eventueel kan een wand ook van glas zijn. De dragende constructie is in de meeste gevallen gemaakt van aluminium.

Waar plaats je een carport van glas?

Een carport van glas wordt aan de gevel van je huis gemonteerd of is vrijstaand. Onder de carport heb je de mogelijkheid om de auto te stallen (of bijvoorbeeld de boot, of de caravan). Op deze manier is de auto altijd beschermd tegen neerslag en vallend blad. De zijkanten kunnen eventueel voorzien zijn van een glaswand. In dit geval profiteer je optimaal van de zonnestralen en is de auto nog beter beschermd tegen weersinvloeden (bijvoorbeeld vorst).

Als je nog geen beslissing hebt gemaakt over de plaatsing van je glazen carport, raden wij aan om dat niet vlakbij een boom te doen. De vallende blaadjes zie je op een glazen dak immers altijd liggen, en door dit bladafval zullen algen ook veel sneller aan het dak hechten.

Wat zijn de voordelen van een carport van glas?

Het belangrijkste voordeel van een carport met een glazen dak is dat het licht ongehinderd wordt doorgelaten. Door optimaal gebruik te maken van de lichtinval staat je auto nooit in het donker. Het glas houdt de UV- stralen wel tegen, zodat de lak van de auto ook nog extra beschermd is. Een ander voordeel is dat glas nauwelijks of geen onderhoud nodig heeft. Het enige wat je doet, is regelmatig een flinke poetsbeurt geven. Daarbij ben je niet gebonden aan speciale schoonmaakmiddelen. Je kunt allerlei schoonmaakmiddelen gebruiken, ook bijtende. Mocht je kiezen voor gelaagd glas dan maak je gebruik van extra voordelen. Gelaagd glas is geluiddempend en oersterk. Gelaagd glas kan bijvoorbeeld gemakkelijk een meter sneeuw verdragen. 

Wil je graag meer lezen over de voordelen van een carport? Lees dan ook dit artikel.

Wat zijn de nadelen van een carport van glas?

Een nadeel van een carport met glazen dak is de prijs. Een carport van glas is in vergelijking met andere carports, bijvoorbeeld een carport met een dak van polycarbonaat, beslist duur te noemen. Je hebt echter wel een duurzaam product dat nauwelijks onderhoud nodig heeft en een stijlvolle uitstraling heeft. Een carport zorgt er ook voor dat je woning in waarde stijgt.

Een ander nadeel is dat glas een breekbaar materiaal is. Vooral gelaagd glas kan wel tegen een stootje, maar het blijft altijd uitkijken geblazen. Stof, takjes en blaadjes: je ziet het allemaal op glas. Als je dat storend vindt, dan moet je wat vaker schoonmaken.

Wil je de algemene nadelen van een carport te weten komen? Lees dan zeker ook dit bericht.

carport glas dak

Hoe komt de prijs van een carport van glas tot stand?

Om je een beetje een indruk te geven wat de prijs is van een glazen carport, geven we aan het de prijs tot stand komt. Alle kosten, dus ook die voor het frame, profielen en dergelijke, zijn mee berekend, behalve de plaatsingskosten. Het gaat trouwens om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. De afmetingen zijn heel bepalend bij de prijzen van een glazen carport.
Om tot een goed prijsvergelijk te komen, gaan we uit van een vaste maat. De afmeting voor een gemiddelde carport, waar één auto onder past, is drie en halve meter breed en zeven meter lang. De hoogte is meestal twee meter en twintig centimeter. Dit is een gemiddelde, je kunt natuurlijk zelf je eigen afmetingen aanhouden.

Een prijsvoorbeeld van carport van glas

We gaan uit van een aluminium carport met een glazen dak. De prijzen van een carport van glas beginnen bij ongeveer 2500 euro. Dan heb je een vrij eenvoudige uitvoering. De prijs van een carport van glas loopt al snel op richting de 4000 euro of meer. Dan komen er nog plaatsingskosten overheen en die zijn ook al snel 1000 euro.
Al met al komt een glazen carport, geplaatst en al, op minimaal 3500 euro. Toch mag je er wel vanuit gaan dat als je een mooie en degelijke carport van glas wilt, je zeker wel moet rekenen op een bedrag rond de 5000 euro. Je kunt natuurlijk op de kosten besparen door de carport van glas zelf te plaatsen, maar dit is wel een werkje waar veel vakmanschap bij komt kijken. Dit is niet voor iedere doe-het-zelver weggelegd.

Wie is de beste aanbieder?

Er zijn veel verschillende aanbieders van glazen carports op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is vrijwel altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een carport van glas is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om een carport eigenhandig te plaatsen. Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een carport van glas op de juiste manier te plaatsen. Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de carport goed geplaatst wordt en je kunt op hem terugvallen bij eventuele gebreken. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een carport van glas?

In Vlaanderen is het aanvragen van een vergunning voor het bouwen van een carport in principe niet nodig, maar je hebt wel meldingsplicht. De meldingsplicht geldt als:

  • De functie van de woning niet veranderd wordt.
  • De carport niet hoger wordt dan vier meter gemeten vanaf de grond.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (twee meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).
  • De carport tegen een aanpalend gebouw gebouwd wordt, mag deze tot op de perceelgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van de carport mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en slechts te melden. Het is echter wel zo dat iedere gemeente ook weer zijn eigen regels en voorwaarden heeft. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

carport glas

Gratis offertes voor carports

Ben je benieuwd wat een carport met een glazen dak jou zou kosten? Door het onderstaande formulier in te vullen krijg je gratis en vrijblijvende offertes opgestuurd. Zo weet je meteen hoeveel een glazen carport naar jouw wensen je zou kosten.

 

Naam + Voornaam

Straat + huisnummer

Postcode

Gemeente

Email adres

Telefoonnummer

Materiaal carport?

Beschrijf de uit te voeren werken zo gedetailleerd mogelijk.

De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Carportinfo.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via [email protected] Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.