Carport uit glas: mogelijkheden, prijs en offertes

Om je auto te beschermen als je niet genoeg ruimte in je garage hebt, kun je een glazen carport laten bouwen. In dit artikel lees je alle voordelen en nadelen van dit materiaal. Ook lees je meer over de mogelijkheden en de gemiddelde prijzen van een carport met glas.

glazen carport

Wat is een carport van glas?

Wanneer we spreken over een carport van glas, bedoelen we niet dat de hele carport van glas gemaakt is. Dan zou het risico op breken te groot zijn. We bedoelen hiermee een carport waarbij in ieder geval het dak uit glas gemaakt is.

In sommige gevallen wordt ook voor een van de wanden gebruik gemaakt van glas om op die manier je auto nog beter tegen de schadelijke invloeden van extreme weersomstandigheden te beschermen. We verstaan onder een glazen carport meestal een carport van glas en aluminium.

Welk glas wordt gebruikt bij carports?

Als je een glazen dak op je carport laat plaatsen, kun je kiezen uit diverse uitvoeringen.

Wil je mooi zacht licht onder de carport, dan kun je opteren voor opaal glas. Wens je een beter en helderder zicht, dan kun je beter voor transparant glas gaan.
In de regel wordt er gebruik gemaakt van veiligheidsglas dat bijna een onbeperkte levensduur heeft en zeer krasbestendig is.

Waar plaats je een carport van glas?

Net zoals ieder type carport kun je ook een carport van glas vrijstaand laten bouwen. Je kunt er daarnaast voor kiezen de carport als aanbouw of aan het huis te laten bouwen.

Let erop dat je de carport bij voorkeur niet vlak onder een boom plaatst. Je moet dan erg vaak de vallende blaadjes van het dak af plukken. Door bladafval kunnen algen zich namelijk aan het glazen dak hechten, wat de levensduur ervan aantast.

Wat zijn de voordelen van een carport van glas?

Het grootste voordeel van een carport van glas is natuurlijk dat het materiaal licht doorlaat. Daardoor staat je auto nooit in het donker. Het bijkomende pluspunt is dat dit materiaal wel de uv-straling van de zon tegenhoudt. De lak van de auto is daardoor extra beschermd.

Een tweede voordeel is dat glas vrijwel geen onderhoud behoeft. Je hoeft glas alleen maar regelmatig te poetsen, net als de ramen van je huis bijvoorbeeld. Je kunt daarvoor een schoonmaakmiddel naar keuze gebruiken.

Als je voor gelaagd glas kiest, heeft het materiaal bovendien een geluiddempende werking. Dit type glas is erg sterk, waardoor het niet zal bezwijken onder een dikke laag sneeuw.

Voor meer algemene voordelen van een carport kun je dit artikel lezen.

Wat zijn de nadelen van een carport van glas?

Het grootste nadeel van een carport van glas is de prijs. In vergelijking met andere materialen, is glas relatief duur. Een carport met een dak van polycarbonaat is bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Je kunt het echter zien als een investering, want glas is een duurzaam materiaal dat lange tijd mee gaat en een stijlvolle uitstraling heeft. Dit nadeel is dus eenvoudig te weerleggen, want een mooie carport laat de waarde van je woning stijgen.

Een ander nadeel is dat glas breekbaar is. Natuurlijk maak je gebruik van een stevige glassoort als je voor dit materiaal kiest. Vooral met gelaagd glas loop je bijna geen risico. Toch moet je altijd wel blijven uitkijken. Glas is een relatief kwetsbaar materiaal waarop snel krassen ontstaan als er bijvoorbeeld takken op vallen.

En glas heeft dan misschien weinig onderhoud nodig, wel moet het vaak schoongemaakt worden. Je ziet er immers alles op liggen, meer dan bij een dak van polycarbonaat dat ook licht doorlaat. Stof, blaadjes, takjes of uitwerpselen van vogels: het tast de schoonheid van het glas aan. Haal er dus regelmatig een doekje of een trekker over.

Voor meer algemene nadelen van een carport kun je dit artikel lezen.

carport glas dak

HOE CARPORT MET GLAS REINIGEN?

Om een carport van glas te reinigen, is het verstandig om het geheel eerst even te spoelen met een tuinslang met leidingwater. Al het grove vuil verdwijnt dan en je voorkomt dat er krassen ontstaan.

Om het dak beter schoon te maken kun je vervolgens met een sopje van water en schoonmaakmiddel het glas afnemen. Je kunt daarvoor in principe ieder type schoonmaakmiddel gebruiken. Vaak is een beetje afwasmiddel al genoeg, of neem het reinigingsmiddel dat je ook voor je vensterramen gebruikt.

Om strepen te voorkomen kun je het glas vervolgens drogen met een trekker en een zeem.

Overigens kun je tegen betaling ook de hulp van een professional vragen om de carport te reinigen.

VERGUNNING NODIG VOOR CARPORT VAN GLAS?

In principe heb je in Vlaanderen geen vergunning nodig om een carport van glas te laten bouwen. Wel bestaat er zoiets als meldingsplicht. Deze plicht geldt als:

 1. De functie van de woning niet aangepast wordt.
 2. De carport hooguit vier meter vanaf de grond meet.
 3. De carport gebouwd wordt binnen de perceelgrenzen, dat houdt in drie meter per zijkant en twee meter aan de achterkant.
 4. De carport tegen een aanpalend gebouw gezet wordt: dan mag de carport tot op de perceelgrens gebouwd worden, zolang de bestaande scheidingsmuur maar niet aangepast wordt. De diepte van de carport mag de bouwdiepte van het aangrenzende gebouw niet overschrijden.

Bijna alle standaard carports voldoen wel aan deze voorwaarden. Het is dus niet waarschijnlijk dat je in jouw geval een vergunning moet aanvragen. Toch heeft iedere gemeente zijn eigen voorwaarden, dus het is altijd een goed idee om contact op te nemen met jouw eigen gemeente om zeker te weten dat je aan de regels voldoet.

KAN IK EEN GLAZEN CARPORT ZELF PLAATSEN?

Als je graag wat kosten zou willen besparen, zou je ervoor kunnen kiezen de glazen carport zelf te plaatsen. Je hebt hiervoor wel een flinke portie vakkennis nodig. Dit is zeker geen goed plan voor de beginnende doe-het-zelver. Het kan dus een kostenbesparende actie lijken, maar die kan verkeerd uitpakken. Als je daarentegen gebruikmaakt van een vakman, weet je zeker dat de carport op de juiste wijze geplaatst wordt. Ook kun je in dat geval op een later moment op de professional terugvallen mochten er gebreken ontstaan.

Ben je benieuwd wat het zou kosten om een carport met een glazen dak te laten plaatsen door een professional? Vul dan het formulier in op deze pagina om geheel kosteloos en vrijblijvend offertes te ontvangen. Je komt dan meteen te weten wat een carport van glas in jouw geval zou kosten.

glazen carport kopen

WAT IS VAN INVLOED OP GLAZEN CARPORT PRIJZEN?

Om tot een kostenplaatje van een glazen carport te komen, moet je eerst weten aan welke eisen de overkapping moet voldoen. Alle karakteristieken die jij wenst aan te brengen hebben namelijk invloed op de eindprijs.

Het gaat hier bijvoorbeeld over de materiaalkeuze van de dragende constructie, de afmetingen van het geheel en de extra’s die je in de carport wil terugzien, zoals verlichting of isolatie. Als je de carport zelf plaatst, bespaar je de plaatsingskosten uit. Wil je een vakman inschakelen, dan moet je rekenen op een meerprijs.

Carport van glas: prijsvoorbeeld

Je hebt dus begrepen dat er zonder preciseringen geen duidelijke prijs gegeven kan worden. Om je toch een globaal beeld te geven, laten we je hier een prijsvoorbeeld zien.

Bij dit voorbeeld gaan we uit van standaard afmetingen. Het gaat daarbij om een carport waaronder slechts één auto past. Deze overkapping is zo’n 3,5 meter breed en 7 meter lang. De hoogte is zo’n 2,2 meter. We gaan uit van een carport van glas met aluminium. Een eenvoudige constructie met deze karakteristieken begint bij zo’n 2500 euro. Maar de prijs loopt al snel op richting de 4000 euro afhankelijk van jouw wensen.

Vergeet niet dat er ook nog plaatsingskosten bij komen. Deze liggen rond de 1000 euro. Het totale prijskaartje ligt dus op minimaal 3500 euro voor een basic geplaatste carport van glas.
Een mooiere en degelijke carport zal al snel op een bedrag rond de 5000 euro uitkomen, maar het gaat hier om richtprijzen. De actuele en uiteindelijke prijzen kunnen anders liggen.

Neem daarom vooral contact op met diverse leveranciers om geheel kosteloos en vrijblijvend een prijsopgave op te vragen. Je kunt dan de verschillende offertes vergelijken en kiezen waar je de glazen carport gaat kopen. Op die manier kun je al snel veel geld besparen.

carport glas

HOE VIND IK DE BESTE LEVERANCIER VAN EEN GLAZEN CARPORT?

Er zijn talloze aanbieders bij wie je een glazen carport kan kopen. Iedere leverancier biedt zijn eigen materialen, opties en prijzen. Het is moeilijk om voor een ander te bepalen welk bedrijf het beste bij hem of haar past.
Het is dus een goed idee om een lijstje te maken van jouw eisen.

Vraag vervolgens verschillende offertes aan bij meerdere aanbieders, en vergelijk de resultaten. Het is niet altijd slim om meteen voor de goedkoopste te kiezen. Houd vooral de prijs-kwaliteitsverhouding goed in het oog.

Gratis offertes voor carports

Ben je benieuwd wat een carport met een glazen dak jou zou kosten? Door het onderstaande formulier in te vullen krijg je gratis en vrijblijvende offertes opgestuurd. Zo weet je meteen hoeveel een glazen carport naar jouw wensen je zou kosten.

  Naam + Voornaam

  Straat + huisnummer

  Postcode

  Gemeente

  Email adres

  Telefoonnummer

  Materiaal carport?

  Beschrijf de uit te voeren werken zo gedetailleerd mogelijk.

  De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Carportinfo.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via [email protected] Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.