Carport uit aluminium

Een carport wordt voornamelijk gebruikt om de auto droog te kunnen stallen. Dit is erg prettig met het uitstappen als het regent. Een carport zorgt er echter ook voor dat de lak van de auto langer meegaat en dat de auto minder snel vuil wordt aan de buitenkant. Carports kun je van allerlei materialen maken. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de carport van hout. De laatste jaren is de aluminium carport ook steeds populairder aan het worden en daarover vind je hier meer info.

aluminium carports

Wat is een carport van aluminium?

Een carport is bedoeld om je auto te beschermen tegen de weersinvloeden. Er zijn diverse modellen op de markt, maar het basisprincipe is altijd twee of meerdere staanders en een dak. Een carport kan met een zijde aan de gevel van het huis bevestigd worden, maar je kunt ook kiezen voor een vrijstaande carport. In dat geval heb je minimaal vier staanders nodig. Als de staanders plus de dakconstructie gemaakt zijn van aluminium, spreken we van een aluminium carport. Andere materialen waar een carport van gemaakt kan zijn, zijn: hout, smeedijzer of metaal.

De voordelen van een aluminium carport

Een carport op zichzelf biedt al veel voordelen, maar aluminium carports hebben ook nog specifieke voordelen. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

 • Aluminium heeft een strakke en moderne uitstraling. Bij moderne huizen past een carport van aluminium dan ook uitstekend. Dat wil overigens niet zeggen dat een dergelijke carport helemaal niet bij een klassieke woning zou passen.
 • Met aluminium heb je nauwelijks onderhoudskosten. Hout moet bijvoorbeeld regelmatig geschilderd worden, terwijl je aluminium alleen maar hoeft schoon te maken.
 • Aluminium is een duurzaam materiaal. Je carport van aluminium gaat dan ook gemakkelijk dertig jaar mee.
 • Aluminium is een licht en zeer sterk materiaal. Een aluminium carport kan gemakkelijk een (zware) storm doorstaan. Ook zal aluminium geen scheuren of barsten vertonen.
 • Aluminium kan eenvoudig bewerkt worden zonder dat de kwaliteit vermindert. Je hebt dus heel veel designmogelijkheden. Of je nu bol of rechthoekig wilt, er is veel mogelijk.

De nadelen van een aluminium carport

Als je overweegt om een aluminium carport aan te schaffen, is het verstandig om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen, want alleen dan kom je tot een goede beslissing. Een carport van aluminium heeft gelukkig weinig nadelen, maar we noemen hier toch een paar.

 • Een aluminium carport is relatief duur in aanschaf, in ieder geval behoorlijk duurder dan een houten carport. Aangezien een aluminium carport erg lang meegaat, verdien je de aanschafkosten op den duur wel weer terug. Je moet echter wel het geld hebben om de investering te kunnen doen.
 • Aluminium carports zijn er niet in heel veel kleuren. In de meeste gevallen ben je beperkt tot grijstinten.

aluminium carport

Het dak van een aluminium carport

Een aluminium carport heeft geen aluminium dak, dit zou te zwaar worden en te veel geld gaan kosten. De dakconstructie is wel gemaakt van aluminium en hier wordt het dak op geplaatst. Je kunt hierbij voor verschillende soorten daken kiezen. Een gebogen dak van (doorzichtig) polycarbonaat geeft een carport van aluminium een prachtige uitstraling. Een andere mogelijkheid is een dak van (zonwerend) glas. Ook kun je kiezen voor een dakbedekking van dakleer of EPDM, kunststof dakplaten of dakpannen. Waar je ook voor kiest: qua uitstraling is het erg mooi dat je kiest voor een stijl die goed bij het huis past.

Een aluminium carport: kosten

Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij de totstandkoming van de prijs van een aluminium carport. Een zeer bepalende factor is de afmeting van de carport. De gemiddelde afmeting is drie bij zes meter. Het kan natuurlijk zijn dat je een grotere afmeting wilt en het is logisch dat de prijs dan ook omhoog gaat. Ook plaatsingskosten zijn van invloed op de prijs van een aluminium carport. Het gemiddelde uurloon (inclusief btw, voorrij- en materiaalkosten) ligt op veertig euro. Als twee mannen een dag bezig zijn, ben je al snel duizend euro verder.
Voor een exacte prijs kan je altijd een gratis prijsofferte aanvragen.

Aluminium carport: prijs

Een prijs voor een carport van aluminium is lastig te geven. Je kunt er al een kopen voor zeshonderd euro, maar ook voor zesduizend. De prijs voor een goede, stevige aluminium carport van gemiddelde afmetingen begint bij 2500 euro. Afhankelijk van de opties die je neemt (bijvoorbeeld een gebogen dak van polycarbonaat of van glas) kan deze prijs oplopen tot 3500 euro. Daar bovenop komen dan ook nog de montagekosten. Al met al moet je dus rekenen op een prijs ergens tussen de 2500 en 4000 euro (deze prijzen zijn inclusief btw). Het gaat hier trouwens om richtprijzen. Voor een exacte prijs waarbij jouw wensen volledig worden ingewilligd, kan je een gratis offerte aanvragen via deze pagina.

carport aluminium

Een aluminium carport: zelf plaatsen of de vakman laten komen?

Door een aluminium carport zelf te plaatsen, spaar je de kosten van de vakman uit. Er zijn prefab carports in de handel, waardoor je geen eigen constructie hoeft uit te denken. Met behulp van de gebruiksaanwijzing, het juiste gereedschap kan een handige klusser deze carport zelf plaatsen. Een vakman kan echter ook uitstekend een prefab aluminium carport plaatsen en natuurlijk ook een carport naar eigen ontwerp. Het voordeel van de vakman is dat hij beschikt over de nodige kennis en ervaring en dat je garantie krijgt, zodat je op hem terug kunt vallen bij eventuele gebreken. Benieuwd naar wat dat kost? Via deze pagina kan je in contact komen met een vakman.

Aluminium carport prijs: vergelijken loont

Aluminium carports zijn in groten getale verkrijgbaar. Aangezien de aanschaf hiervan geen investering is die je zomaar even doet, is het verstandig om bij meerdere aanbieders (minstens drie) een offerte op te vragen. Door de offertes te vergelijken krijg je vaak een goed beeld van hoe de prijs tot stand komt. Het zal je al snel opvallen dat de goedkoopste aanbieding zeker niet altijd de beste is. Door deze offertes te laten maken, bespaar je al snel veel euro’s. De besparing kan oplopen tot wel dertig tot veertig procent.

Aluminium carport: vergunning

In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen voor het bouwen van een aluminium carport. Het kan wel zijn dat je te maken krijgt met meldingsplicht. De meldingsplicht geldt in de volgende gevallen:

 • De functie van de woning verandert niet.
 • De carport wordt niet hoger dan vier meter gemeten vanaf de grond.
 • Je blijft binnen de perceelgrenzen (twee meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).
 • De carport wordt niet tegen een aanpalend gebouw gebouwd wordt, mag deze tot op de perceelgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van de carport mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en slechts te melden. Het is echter wel zo dat iedere gemeente ook weer zijn eigen regels en voorwaarden heeft. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet. Vaak is het ook zo dat de vakman precies weet welke regels er gelden en hij kan ook vergunningen voor je aanvragen of de melding uitvoeren.

Prijsadvies carport aluminium

Doordat wij van Carportinfo.be onmogelijk kunnen weten wat jouw wensen zijn, hoe groot jouw carport zou moeten zijn, waar je je carport zou willen plaatsen, … is het onmogelijk om een prijs op je aluminium carport te plakken.
Wat wij wel kunnen doen is een prijsofferte naar jou toesturen als je ons wat meer informatie geeft over de carport die je graag zou willen laten zetten.
Alles wat jij hoeft te doen is het onderstaande formulier invullen en op “offertes aanvragen” klikken als je gedaan hebt.
Wij sturen je binnen de kortste keren enkele offertes door van professionele vakmannen. Uiteraard is een offerteaanvraag vrijblijvend en kan je dit dus ook doen om gewoon informatie te krijgen. De offerteaanvraag is volledig gratis.

Naam + Voornaam

Straat + huisnummer

Postcode

Gemeente

Email adres

Telefoonnummer

Materiaal carport?

Beschrijf de uit te voeren werken zo gedetailleerd mogelijk.

De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Carportinfo.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via [email protected] Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.