Houten carport

Met een houten carport kun je jouw auto, motor, camper of ander vervoersmiddel beschermen tegen extreme weersomstandigheden. De lak wordt zo beschermd tegen vuil en roestvorming, waardoor de levensduur van je auto verlengd wordt.

Ontvang GRATIS offertes en advies

carport hout afdak

Wat zijn de voordelen van een carport van hout?

Het plaatsen van een carport heeft vele voordelen. Zo blijven al jouw vervoersmiddelen beschermd tegen extreme weersomstandigheden zoals storm en hagel. Ook de binnenbekleding van je auto blijft mooier als hij beschut tegen zonnestralen geparkeerd staat. Daarnaast wordt het vervoersmiddel beschermd tegen hars dat van de bomen komt en tegen uitwerpselen van vogels.

Je kunt de overblijvende ruimte onder de carport gebruiken als extra bergruimte. Je kunt er bijvoorbeeld een barbecue of tuingereedschap onder kwijt zodat het niet nat wordt wanneer het regent.

Door de praktische voordelen en stijlvolle uitstraling die hij je woning geeft, verhoogt een carport de waarde van jouw huis. Er zijn talloze materialen waar je uit kunt kiezen wanneer je besluit een carport te laten plaatsen. Eén van de meest populaire materialen is hout. Een carport van hout is landelijk en past goed bij iedere woonstijl.

Carport plaatsen? Ontvang offertes

Wat zijn de nadelen van een carport van hout?

Het plaatsen van een carport van hout heeft eigenlijk maar weinig nadelen.

Soms kan het materiaal voor problemen met de waterafvoer zorgen, en ook inbraak is iets eenvoudiger door het dak. Onder een carport staat de auto natuurlijk iets minder droog en veilig dan in een garage. Bladeren kunnen zich ook tegen je vervoersmiddel ophopen, maar deze kleine nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen ervan.

carport van hout

Van welk soort hout kun je een carport maken?

Wanneer je besloten hebt een carport van hout te laten plaatsen, dan sta je voor een ruime keuze.

Bij geïmpregneerd hout wordt er veelal gebruik gemaakt van een inheemse houtsoort, bijvoorbeeld eikenhout of kastanjehout. Dit materiaal is zonder verdere behandeling niet bestand tegen schimmels, een teveel aan vocht en houtrot. Aangezien een carport je vervoersmiddel juist moet beschermen tegen vocht, is het van belang dat je het hout laat behandelen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

1. Vernis

Vernis is een transparante laag, die het hout beschermt tegen vocht, schimmels, uv-straling en slijtage. Je dient ieder jaar een nieuwe laag aan te brengen om de levensduur van de carport te verlengen.

2. Lak

Het enige verschil tussen vernis en lak is dat lak niet transparant is. Je geeft het hout dus een dekkende kleur. De bescherming is wel gelijk. Ook lak moet regelmatig opnieuw worden aangebracht om de beschermende eigenschap te behouden.

3. Chemische injectie

Een chemische injectie zorgt ervoor dat alle sterke eigenschappen van het hout behouden worden, maar dat het wel bestand is tegen vocht. Dit is een handigere optie dan vernis en lak, omdat je het maar eenmalig hoeft te laten uitvoeren in plaats van ieder jaar.

Carports worden veelal van geïmpregneerd hout gemaakt, omdat dit goedkoper en lichter is dan hardhout. Een populaire houtsoort is Noord-Europees vurenhout. Wil je toch gebruikmaken van een iets mooiere en duurdere houtsoort, dan is een carport van douglas hout een goede opties.

Carports van douglas hout zijn razend populair vanwege de hoge duurzaamheid en de warme kleur van deze soort. Het hout is sterk, recht en stabiel waardoor er goed mee te werken is, en heeft een interessante prijs-kwaliteitsverhouding.

Bekijk bij het kiezen van de houtsoort ook tot welke duurzaamheidsklasse deze behoort, zodat je langer plezier hebt van je carport.

Hardhout is meestal een tropische houtsoort zoals padouk of bankirai. Er wordt dan gebruik gemaakt van hout van sterke loofbomen met een lange duurzaamheid. Deze houtsoorten zijn bestand tegen schimmels, insecten en houtrot.

carport uit hout

Wat betekent een duurzaamheidsklasse van hout?

Iedere houtsoort is bestempeld met een duurzaamheidsklasse. Deze duidt aan van welke kwaliteit het hout is. Hoe beter de houtsoort, des te langer zal je kunnen genieten van de carport. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vijf klassen. Klasse 1 is hout met de beste kwaliteit, klasse 5 wordt als de minst kwalitatieve houtsoort beschouwd.

Klasse I: Erg duurzaam – Hout met een levensduur 25 jaar of langer.
Klasse II: Duurzaam – Hout met een levensduur van 15 tot 25 jaar.
Klasse III: Redelijk duurzaam – Hout met een levensduur van 10 tot 15 jaar.
Klasse IV: Hout met een levensduur van 5 tot 10 jaar.
Klasse V: Hout met een levensduur van minder dan 5 jaar.

Vanzelfsprekend is hout uit klasse één duurder dan hout uit klasse vijf. Bedenk je hoe lang je graag van je carport wilt kunnen genieten en maak daarna een weloverwogen keuze. Als je nu goed investeert, heb je er lang profijt van en is het het bedrag dubbel en dwars waard.

Wil je graag meer weten over de prijsverschillen tussen de diverse houtsoorten? Vraag dan geheel kosteloos en zonder enige aankoopverplichting een prijsopgave op via onze offertedienst.

Ontvang GRATIS offertes

Met welk materiaal kun je hout combineren?

Vaak kiest men voor een carport van metaal en hout. Deze combinatie geeft de constructie niet alleen meer stevigheid, maar zorgt ook voor een luxueuze uitstraling, die de waarde van je woning kan verhogen.

Een andere optie is het gebruik van kunststof. Kunststof is relatief goedkoop en behoeft weinig onderhoud.

Soms wordt er glas in de houten carport aangebracht, zodat je kunt genieten van extra daglicht.

Welke soorten houten carports kun je laten plaatsen?

Houten carports vind je in vele soorten en maten. We zullen hier enkele opties noemen, want je zult over al deze keuzes moeten nadenken.

Allereerst moet je bepalen of je de carport vrijstaand wil laten bouwen, of dat je de carport van hout als aanbouw aan de woning wil laten plaatsen. Bij vrijstaande woningen wordt er meestal voor een vrijstaande carport gekozen. Je kunt de carport natuurlijk ook aan een vrijstaande garage laten bouwen.

Nadat je deze keuze hebt gemaakt, is het verstandig om contact op te nemen met de gemeente. Afhankelijk van het type carport en de afmetingen ervan, gelden verschillende regels wat betreft vergunningen en de meldingsplicht.

In de regel geldt bij een carport van hout als aanbouw meldingsplicht en ben je daar bij een vrijstaande carport van vrijgesteld. Laat je goed informeren zodra je een duidelijk beeld van je wensen hebt.

Bedenk ook hoeveel ruimte je nodig hebt onder de carport. Heb je aan een kleine carport voldoende, of wil je er meerdere auto’s onder kunnen parkeren? Bedenk je dat je onder een carport ook bijvoorbeeld een caravan of een boot kwijt kunt, mits de overkapping groot genoeg is.

Je zou dus kunnen overwegen om een dubbele carport van hout te laten bouwen. Let bij de aanbouw van een dubbele carport van hout wel op de maximale afmetingen. Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt.

Wil je enkel een carport plaatsen, of wil je daaraan ook nog een tuinhuis of garage laten bouwen? De opties zijn talloos. Je kunt dan extra bergruimte naast je parkeerplaats creëren. Ook in dit geval is het verstandig om op de regelgeving te letten, want dit zorgt voor grotere bouwwerkzaamheden dan een enkele carport.

carport hout

Welke extra’s kan ik kiezen bij de constructie van een carport van hout?

Afhankelijk van jouw wensen, kun je ook nog voor extra’s kiezen. Houd er rekening mee dat die wel van invloed zijn op de kosten van de carport van hout. Overleg met de leverancier of neem een kijkje in de showroom om alle opties door te nemen. Iedere denkbare constructie is mogelijk om een carport op maat te maken die bij jouw situatie past.

Enkele voorbeelden zijn het plaatsen van houten zijwanden, het aanbrengen van vensters of het gebruik van ledverlichting in de carport.

Ontvang gratis offertes

Kun je een carport van hout zelf maken?

Als je een goedkope carport van hout wilt plaatsen, kan je ervoor kiezen die zelf te bouwen. Er zijn carports die je als prefab constructie kunt bestellen. Ze worden dan volledig als bouwpakket voor jouw deur afgeleverd.

Je krijgt er een uitgebreide bouwbeschrijving bij met de stappen die je moet volgen om de constructie in elkaar te zetten. Je trekt hier best meerdere dagen voor uit, want het is geen eenvoudige klus.
We raden dit dan ook alleen aan als je over de nodige kluservaring en het benodigde gereedschap beschikt. Het voordeel van hout is wel dat het een relatief licht materiaal is en dat je het vrij eenvoudig kunt plaatsen.

De moeilijkheid zit hem vooral in de fundering voor de carport. Het graafwerk dat daarvoor nodig is, wordt namelijk vaak onderschat. Deze fundering is van groot belang. Een vlakke en harde ondergrond kan de levensduur van de carport verlengen. Een carport is niet erg zwaar, dus bestrating met grote tegels of een ondergrond van gegoten beton is al voldoende. Dit is niet weggelegd voor iedere doe-het-zelver.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de fundering aan een vakman over te laten en er vervolgens een zelfbouw carport van hout op te plaatsen. Zo bespaar je toch op de kosten, maar ben je wel gegarandeerd van een goede ondergrond.

Ben je niet zo’n ervaren klusser, bedenk dan of het de risico’s wel waard is om de carport van hout zelf te maken. Als je straks alsnog een vakman moet inschakelen omdat er iets is misgegaan, ben je nog verder van huis. Je investeert dan misschien beter in de hulp van de leverancier zodat je zeker weet dat alles goed verloopt.

houten carport

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een carport van hout?

Over het algemeen heb je in Vlaanderen geen vergunning nodig als je een carport wilt laten plaatsen. In sommige gevallen geldt wel een meldingsplicht. Om er zeker van te zijn dat jouw carport van beiden is vrijgesteld, kun je het best contact opnemen met jouw gemeente.

Iedere gemeente mag namelijk een aangepaste regelgeving handhaven. Zij kunnen je dus het beste vertellen aan welke eisen de carport moet voldoen en welke stappen je dient te ondernemen. Wanneer je voor een lokale leverancier kiest, kan deze je doorgaans ook inlichten over de plaatselijke regelgeving.

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor een carport van hout?

Het is niet eenvoudig om je een duidelijk beeld te geven van de kosten van een carport van hout. De uiteindelijke prijs wordt beïnvloed door vele factoren. Zoals je hebt gelezen is een carport van geïmpregneerd hout goedkoper dan een carport van hardhout.

Natuurlijk spelen ook de afmetingen een rol. Een dubbele carport van hout is vanzelfsprekend duurder dan een enkele. Ook eventuele extra’s, zoals het aanbrengen van glas of verlichting hebben een meerprijs. Als je kiest voor een zelfbouw carport van hout, bespaar je op de kosten van een professional die het bouwwerk komt plaatsen.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen. Vergelijk prijzen en vind de beste optie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?

2. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?

3. Welk type carport wenst u?

4. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.