Metalen carport

Een carport bij je woning is erg handig: je auto staat beschermd tegen weer en wind en je hoeft in de winter niet je ramen te krabben. In dit artikel vind je veel wetenswaardigheden over een carport van metaal: voor- en nadelen, soorten, maten en prijzen.

stalen carport

Wat is een metalen carport?

Een carport bestaat uit een draagconstructie en een dak. Dit afdak is bedoeld om je auto te beschermen tegen de weersinvloeden. Deze overkapping kan aan de woning gemonteerd worden, maar er zijn ook vrijstaande carports. De draagconstructie kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Hout wordt veel gebruikt en de laatste jaren is aluminium ook sterk in opkomst. Een heel goed alternatief voor aluminium is een metalen carport. Een metalen overkapping is licht van constructie en relatief eenvoudig te monteren.

Wat zijn de voordelen van een metalen carport?

Het belangrijkste voordeel van metaal is dat het een degelijk en stevig materiaal is. Een metalen carport kan wel een stootje hebben en daarbij heeft de constructie van een zo’n afdak een grote draagkracht. Als je een metalen carport koopt, heb je niet alleen een hele stevige, maar ook een relatief lichte constructie. Dit zorgt er ook voor dat een overkapping van metaal eenvoudig is op te bouwen of (later) eventueel te verlengen. Ook voor veel onderhoud hoef je niet bang te zijn: ijzer rot niet en trekt geen schimmel of insecten aan. Daarbij is metaal zeer duurzaam. Als je een metalen carport goed onderhoudt en af en toe van een verfje voorziet, gaat deze erg lang mee. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: een carport van metaal is goedkoper dan een garage.

Wat zijn de nadelen van een metalen carport?

Een nadeel van een metalen carport is het onderhoud. IJzer gaat namelijk roesten en daarom zal je het wel moeten verven. Er is ook een andere oplossing: je kunt ook een metalen carport bestellen die voorzien is van een poedercoating. Deze poedercoating is in veel kleuren verkrijgbaar en zorgt voor een lange levensduur van je carport. Een ander nadeel is de prijs. Een overkapping van metaal is aanzienlijk duurder dan een carport van hout, maar daar staat tegenover dat de constructie ook veel duurzamer is.

Carport metaal

Het dak van een metalen carport

Je kunt, als je wilt, ook kiezen voor een metalen dak van je metalen carport. Het voordeel hiervan is dat de constructie nog steviger is. Het nadeel van metalen dakplaten is dat het geen zonlicht doorlaat. Vooral in de winter, als de dagen korter zijn, is het dan erg donker onder de carport. Dit kun je natuurlijk oplossen door verlichting in de carport aan te brengen. Andere opties zijn: een dak van polycarbonaat (een doorzichtige kunststof) of een dak van glas. Deze daken zijn duurder dan metalen dakplaten, maar ze zorgen voor een goede lichtinval en geven je carport een stijlvolle uitstraling. Tegenwoordig is het steeds meer de bedoeling dat een carport in de stijl van het huis opgaat en het huis en de carport als het ware een geheel worden.

Hoe komt de prijs van een metalen carport tot stand?

Om een indruk te geven wat de prijs is van een metalen carport volgt hier een uiteenzetting hoe de prijs tot stand komt. Alle kosten, dus ook die voor het frame, profielen en dergelijke, zijn mee berekend, behalve de plaatsingskosten. Het gaat trouwens om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Daarvoor vraag je beter een offerte of prijsbestek aan bij erkende bedrijven. De afmetingen zijn heel bepalend bij de prijzen van een metalen carport. Om tot een goed prijsvergelijk te komen, gaan we uit van een vaste maat. De afmeting voor een gemiddelde carport, waar één auto onder past, is drie en halve meter breed en zeven meter lang. De hoogte is meestal twee meter en twintig centimeter. Dit is een gemiddelde, je kunt natuurlijk zelf je eigen afmetingen aanhouden.

metalen carports

Een prijsvoorbeeld van metalen carport

De prijzen van een metalen carport beginnen bij ongeveer 2600 euro. Dan heb je een standaard carport die aan de woning is vast gemonteerd met een plat dak van metalen platen. Eenzelfde carport, maar dan vrijstaand, is een paar honderd euro duurder. Als je een mooi afgewerkte metalen carport koopt met een dak van polycarbonaat dan loopt de prijs al snel op richting de 3500 tot 4000 euro. Dan komen er nog montagekosten bij en die zijn ook al snel 800 tot 1000 euro. Al met al komt de prijs van een mooie en degelijke metalen carport, geplaatst en al, gemiddeld op 3500 euro uit. Benieuwd naar een exacte prijs? Vul dan dit formulier in en kom in contact met erkende vakmannen en plaatsers.

Wie is de beste aanbieder?

Er zijn veel verschillende aanbieders van ijzeren carports op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

 

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een ijzeren carport is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om een carport eigenhandig te plaatsen. Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een metalen carport op de juiste manier te plaatsen. Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de carport goed geplaatst wordt en je kunt op hem terugvallen bij eventuele gebreken. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

metalen carport

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een carport van metaal?

In Vlaanderen is het aanvragen van een vergunning voor het bouwen van een carport in principe niet nodig, maar je hebt wel meldingsplicht. De meldingsplicht geldt als:

  • De functie van de woning niet veranderd wordt.
  • De carport niet hoger wordt dan vier meter gemeten vanaf de grond.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (twee meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).
  • De carport tegen een aanpalend gebouw gebouwd wordt, mag deze tot op de perceelgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van de carport mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en slechts te melden. Het is echter wel zo dat iedere gemeente ook weer zijn eigen regels en voorwaarden heeft. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

carport metaal