Fundering carport

Fundering carportBen je van plan een carport te zetten of laten zetten? Dan zijn er wel enkele voorbereidingen nodig… Een fundering plaatsen is bijna altijd een must. Ten minste als je wilt dat je carport vele jaren mee gaat en stabiel (en veilig!) staat.
Je kan de fundering voor een carport laten plaatsen of het zelf doen. Zelf doen bespaart een hoop kosten en laat een groter budget over voor de uiteindelijke carport. Als je denkt handig genoeg te zijn geven we hieronder wat meer uitleg over hoe dat precies in z’n werk gaat.Het makkelijkste is natuurlijk als de carport op een stenen ondergrond komt te staan. In dit geval is er immers geen nieuwe fundering meer aan te leggen en kan je de carport meteen op de stenen vloer installeren.
Bij een stenen ondergrond hoef je alleen de voetsteunen in de ondergrond vast te zetten met behulp van (roestvrije) vijzen.
Is dit niet het geval? Dan volg je best onderstaande stappenplan:

 

Stappenplan fundering carport aanleggen

carport fundering zelf makenBelangrijk is dat je eerst weet of je enkel de steunpalen wilt verankeren, ofwel meteen de volledige carport. Dit is handig wanneer je toch van plan bent om een ondergrond te leggen.

Bij alleen het verankeren van de steunpalen doe je het als volgt:
Graaf een vrij diepe en dikke sleuf uit op de plek waar de steunpalen komen te zitten. Dit hangt in feite af van de dikte en grootte van de steunpalen, maar in de meeste gevallen is een diepte van 30 à 40 cm voldoende met een breedte van 30 cm.
Rondom het volledige gat plaats je vervolgens kunststof of houten bekisting. De houten moet je later verwijderen, bij kunststof hoeft dit niet noodzakelijk.

Als alles goed is gecontroleerd en lijkt te kloppen kan je het beton in het gegraven gat gieten. Het is geen slecht idee om eerst nog een plastic folie in de sleuf te leggen zodat het beton niet met aarde gaat mengen. Hierdoor bespaar je later, bij een eventuele afbraak, heel wat tijd en moeite.

Op de hoeken van het beton worden nu de funderingsankers geplaatst. Deze zijn erg belangrijk, want later worden hier de startprofielen van de carport op geplaatst. Zorg dus ook dat ze meteen goed worden geplaatst.

Als het beton is gegoten sla je met een rubberen hamer rondom de bekisting zodat overtollig lucht uit het beton kan ontsnappen. Strijk de laag beton ook meteen mooi glad en kijk of alles waterpas staat.

Alles in orde? Laat de beton dan drogen. Eens alles is opgedroogd kan je de bekisting definitief verwijderen en kan je de carport nu vastzetten.

 

carport funderingBij volledige verankering doe je het als volgt:
Graaf de oppervlakte van je carport uit op een diepte van ongeveer 15 tot 25 centimeter. Zorg dat alles mooi waterpas ligt, zo verspil je geen extra beton aan de oneven ondergrond.

Voor je het beton giet, moet je natuurlijk wel zorgen dat alle planten (gras, onkruid – met wortels weg!) zijn weggehaald. Ook dit keer moet je een bekisting voorzien zodat het beton in een goede vorm kan worden gegoten. Vervolgens plaats je de funderingsankers en kan het beton gegoten worden.
Eens je gecontroleerd hebt dat alles waterpas ligt, het beton is gladgestreken en de overbodige lucht uit het beton is geklopt kan je wachten tot de ondergrond is opgedroogd en kan je beginnen met het verankeren van je carport.
Kies meteen voor gewapend beton, aangezien verzakkingen dan onmogelijk zijn. Aangezien een wagen een erg zwaar object is, is dit zeker aangeraden.