Eiken carport

Eiken carportDe meest gekozen houtsoort bij een carport is eik. Niet alleen bij carports, maar ook bij veel andere bijgebouwen en afdaken wordt steevast gekozen voor dit mooie en kwalitatieve materiaal. Eikenhout is erg populair in Europa omdat het bij wijze van spreken in onze achtertuin groeit. Daarnaast is dit hout erg goed bestand tegen vochtig weer, schimmels en mossen, insecten en algen. Hierdoor verleent het zich er toe om ook te gebruiken voor buitenshuis gebruik.

Naast Europees eikenhout zijn er ook nog andere soorten eikenhout, maar die worden hier minder ingevoerd.
Kijk naast eikenhout ook even naar andere houtsoorten als je toch van plan bent om een houten carport te (laten) zetten. Tropische houtsoorten hebben vaak nog een betere duurzaamheid tegen dezelfde prijs.

  

Eikenhout en duurzaamheidsklasse

eikenhouten carportEen eiken carport kan niet zo maar uit eender welk eikenhout worden gemaakt. Er moet een strikte controle worden uitgevoerd op de kwaliteit van het hout. Als de boom ziek was, of werd aangetast door beestjes is het uiteraard verboden om die boom te gebruiken om een carport uit te maken.

Daarnaast heeft een eik ook zijn eigen duurzaamheidsklasse.
Elke houtsoort heeft zijn eigen duurzaamheidsklasse. De niveau’s gaan van 1 tot 5. Het laagste nummertje is het best duurzaam, hoe dichter naar de vijf neigend, hoe minderwaardig het hout.
Eikenhout ligt, afhankelijk van de soort, tussen twee en drie. Alleen tropische, hardhouten bomen zoals afzelia, meranti en bankirai doen het beter.

 

Een eiken carport wordt in onze contreien meestal vervaardigd uit Europese eik.
Deze eikensoort is de donkerste van allen. Als je iets lichter wilt, kan je ook kiezen voor Amerikaanse eik. Voor een nog lichtere houtkleur kies je dan weer het best voor Japans eikenhout.

Er zijn eigenlijk twee soorten Amerikaanse eiken. Naast de gewone Amerikaanse eik, is er ook nog een rode variant. Het hout hiervan is licht rood gekleurd, maar is wel van minderwaardige kwaliteit vergeleken met de andere eiken.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere types en soorten eiken, maar voor eiken carports zal je het vaak moeten doen met de keuze uit bovenstaande soorten.

 

Eiken carport prijs

carport eikGenoeg over de duurzaamheidsklasse en de soorten eikenhout. Het interessantste is toch wel de prijs.
De prijs wordt al serieus gedrukt doordat het een inheemse boomsoort is. Hierdoor hoeft het niet te worden geïmporteerd en komen er geen extra kosten bij.

Natuurlijk is eikenhout nog geen eiken carport, en moet he ook nog worden bewerkt.

Dat gezegd zijnde; eikenhout blijft een duur materiaal. Als je per uur zou rekenen, zit je al gauw aan 80 tot 300 euro per uur. Hier zit naast de plaatsing door vakmannen, ook de tijd bij dat het nam om de carport van nul op te bouwen.
Eiken caports vind je in veel verschillende prijsklasses. 5000 euro, maar even makkelijk 25000 euro. Alles hangt een beetje af van de grote, de soort eik, de firma en jouw wensen.

Vraag hieronder offertes aan om prijzen te vergelijken van eikenhouten carports, maar even goed van andere materialen die vaak een pak goedkoper zijn.