Eiken carport

Eiken carport

Bij een houten carport wordt heel vaak gekozen voor eikenhout. Dat is trouwens het geval voor heel wat bijgebouwen en/of afdaken. Een eiken carport is kwaliteit en straalt klasse uit, waardoor het meteen ook een van de duurdere opties is.
Eikenhout is een erg populair materiaal in Europa omdat het bij wijze van spreken in onze achtertuin groeit. Natuurlijk is dit niet de enige reden. Het hout van een eikenboom vergt weinig onderhoud. Vochtige weersomstandigheden, schimmels, houtrot, mossen, insecten en algen kunnen allemaal niets beginnen tegen je eiken carport. Daardoor is dit het perfecte materiaal om je auto te nestelen.
Als je het hout een beetje onderhoud (af en toe schoonmaken is voldoende!) dan zal je carport tientallen jaren meegaan.

Naast Europees eikenhout zijn er ook nog andere soorten eikenhout, maar die worden bij ons natuurlijk zelden ingevoerd.
Kijk naast eikenhout ook even naar andere houtsoorten. Eikenhout is verrassend duur in vergelijking met sommige andere (mooie) tropische houtsoorten. Bovendien zijn deze tropische varianten vaak even duurzaam (of duurzamer!) en even duur of goedkoper.

Duurzaamheidsklasse van eikenhout

eikenhouten carportEr zijn tientallen soorten eikenhout, en niet al dit hout is geschikt om carports uit te vervaardigen. Vooraleer het hout wordt gebruikt voor een eiken carport wordt eerst een strikte controle uitgevoerd.
Zieke bomen of bomen waar schimmels, houtrot of beestjes in zitten worden al meteen links gezet. Alleen de hoogste kwaliteit hout kan worden gebruikt voor een carport.

Iedere eik heeft ook zijn eigen duurzaamheidsklasse. Dit is eigenlijk het belangrijkste om de kwaliteit te bepalen.
Om de duurzaamheidsklasse van een houtsoort te bepalen, wordt die in een bepaalde klasse of niveau gestopt. Deze niveau’s gaan van 1 tot 5. Het laagste nummertje staat voor het duurzaamste hout (1), hoe dichter naar de vijf neigend, hoe slechter de kwaliteit van het hout.
Eikenhout ligt, afhankelijk van de soort, tussen twee en drie. Alleen tropische, hardhouten bomen zoals afzelia, meranti en bankirai doen het beter.

Een carport uit eik wordt in onze contreien meestal vervaardigd uit Europese eik.
Als je houdt van een donkere kleur, dan is dit de beste keus. Als je iets lichter wilt kan je ook kiezen voor Amerikaanse eik. Voor een nog lichtere houtkleur kies je dan weer het best voor Japans eikenhout.

Eigenlijk zijn er twee soorten Amerikaanse eiken. Naast de gewone Amerikaanse eik, is er ook nog een rode variant. Het hout hiervan is licht rood gekleurd, maar is wel van minderwaardige kwaliteit vergeleken met de andere eiken. Daardoor wordt het eigenlijk nooit gebruikt bij bijgebouwen.
Wil je toch graag een kleurtje aan je eikenhouten carport geven? Denk dan na om de overkapping te schilderen, lakken, vernissen of beitsen.
Bepaalde behandelingen om het hout te versterken (injecteren, impregneren, of een chemisch bad) zorgen naast een verbeterde duurzaamheid ook voor een ander kleurtje.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere types en soorten eiken, maar voor eiken carports is de keuze beperkt tot bovenstaande houtsoorten.

Prijs van een eiken carport

carport eikDat eikenhout een uitstekend materiaal is om bij een carport te kiezen, is natuurlijk al bewezen. Anders zouden er nooit zoveel mensen zijn die kiezen voor eikenhout in combinatie met hun carport.
Niet onbelangrijk bij je uiteindelijke beslissing is de totaalprijs van een carport uit eik.

Doordat eiken carports zelden worden geïmporteerd, worden er ook minder transportkosten doorgerekend. Dit maakt een groot deel van de prijs, en dus krijg je hierdoor al meteen een fikse korting.

Maar… Eikenhout is een gegeerd product en een eikenboom groeit erg traag. Maak je dus geen illusies: eik is peperduur!

Nadat de boom is verzaagd, bewerkt en verwerkt tot een mooie carport kom je tot een erg duur product. Daarbovenop wordt ook nog een kost -per uur- aangerekend door de vakmannen als je dit afdak laat plaatsen.
Reken per uur op een meer prijs dat tussen 80 tot 300 euro ligt. Vaak begint deze prijs al te lopen vanaf het moment dat de vakmannen onderweg zijn. Probeer dus een bedrijf te vinden die in jouw regio actief is! (Dat kan o.a. via deze offertedienst. Jouw aanvraag wordt automatisch doorgestuurd naar de dichtstbijzijnde bedrijven)
Uiteindelijk vind je eiken caports in heel wat verschillende prijsklasses. Voor 5000 euro, maar even goed voor 25000 euro. Alles hangt daarbij samen met de grootte, de soort eik, de firma en jouw wensen en extra’s.

Vraag hieronder offertes aan om prijzen te vergelijken van eikenhouten carports, of vraag meteen meerdere offertes aan van andere materialen. De prijsverschillen zijn vaak enorm!