Carport op maat

Als je droog vanuit de auto het huis in wilt stappen, geen ruiten hoeft te krabben bij vorst en de lak van je auto mooi wilt houden, is een carport de ideale oplossing. Een carport kun je als kant en klaar bouwpakket kopen. Dit is voordelig en gemakkelijk in elkaar te zetten. Als je echter afwijkende maten hebt, of je wilt echt iets unieks dan kun je veel beter kiezen voor een carport op maat. Deze kun je namelijk helemaal naar eigen wens laten maken. In dit artikel gaan we je veel vertellen over op maat gemaakte carports.

carport op maat

Wat is een carport op maat?

Een carport kun je min of meer zien als een verlenging van je huis en wordt gebruikt om een auto onder te stallen. Een carport bestaat uit twee (of meer) staanders met hierop een dakconstructie en een dak. Deze hele constructie wordt in de meeste gevallen aan een gevel gemonteerd, zodat je de auto kunt hieronder kunt stallen en vervolgens droog naar de achterdeur kunt lopen.
Het is ook mogelijk om een vrijstaande carport te laten bouwen. Deze monteert men niet aan een gevel, maar het dak rust volledig op staanders. Een op maat gemaakte carport heeft volledig zelf berekende maten en is helemaal aangepast op de situatie bij jouw woning.

Een carport op maat: de materialen

Een carport maken kan met behulp van verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn hout en aluminium. Daarnaast wordt er ook wel gebruik gemaakt van metaal of smeedijzer. Het dak van een carport kan eveneens uit verschillende materialen bestaan. Het meest gangbaar op dit gebied is kunststof. Er zijn verschillende kunststoffen die zich lenen om een dak van een carport van te maken, zoals polycarbonaat of pvc.
Daarnaast kun je ook kiezen voor allerlei soorten dakbedekking zoals dakleer of EPDM en ook glas wordt gebruikt om een dak van te maken voor een carport. Als je dus kiest voor een carport op maat worden al deze materialen precies voor jou op de correcte afmetingen gemaakt.

carport op maat gemaakt

Voordelen van een carport op maat

  • Welke afmetingen je ook hebt, met een op maat gemaakte carport vormt de grootte nooit een probleem. De dergelijke carport maakt men helemaal naar jouw eigen wensen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een iets langere carport wilt dan gebruikelijk, zodat je er ook fietsen onder kan stallen, of dat je de carport wilt laten aansluiten op de dakgoot. Dat is met een carport op maat altijd mogelijk.
  • Je kunt zelf helemaal bepalen hoe de carport eruit komt te zien en welke materialen er gebruikt worden. Zo kun je ervoor zorgen dat de carport qua stijl en kleur helemaal bij de woning past en het een mooi geheel wordt. Bij eventuele verkoop van het huis is dit ook een voordeel.
  • Je kunt zelf bepalen wat voor type dak je wilt en daarmee bepaal je ook de lichtinval. Wil je volledige lichtinval? Kies dan voor glas. Als je juist geen lichtinval wilt, kun je beter voor dakleer kiezen.
  • Carports op maat worden net zo snel geplaatst als de carports met vaste maten. Je mag er vanuit gaan dat ook een carport op maat binnen een dag geplaatst is door een goede vakman. Je hoeft dus niet uit te gaan van extra plaatsingskosten.
  • Stel je wilt de carport later nog uitbreiden (bijvoorbeeld voor een extra auto) dan kun je dit altijd zo laten construeren dat dit eenvoudig mogelijk is.
  • Je krijgt bij een carport op maat dezelfde garantie als op een bouwpakket. Deze moet dan natuurlijk wel door een vakman geplaatst zijn.
  • Prefab carports zijn meestal maar in een beperkt aantal materialen beschikbaar (vrijwel altijd hout of aluminium). Bij een op maat gemaakte carport kun je helemaal je eigen voorkeursmaterialen kiezen.

Nadelen van een carport op maat

Een op maat gemaakte carport heeft ook nadelen, maar gelukkig zijn dit er niet zoveel. Toch kan het geen kwaad om ook de nadelen te bekijken. Door de voor- en de nadelen tegen elkaar af te wegen, kun je een juiste keuzen maken als het gaat om de aanschaf van een carport op maat. Daarom noemen we hieronder ook de nadelen.

  • Een carport op maat is vrijwel altijd duurder dan een prefab carport. Er komt nu eenmaal meer kijken bij het maken van een dergelijke carport. Bouwpakketten worden massaal geproduceerd en zijn daarom goedkoper in aanschaf. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit van beide soorten carports.
  • Een carport op maat is niet zomaar gemaakt. Na het opmeten, moet je meestal vier tot zes weken wachten, voordat de carport geleverd wordt en dan moet deze ook nog geplaatst worden.
  • Een carport op maat valt meestal groter uit dan een standaard carport. Je moet er dus rekening mee houden dat een dergelijke carport meer ruimte in beslag neemt dan een carport met standaardmaten. Ook moet je kijken of je oprit wel breed genoeg is. Het kan dus zijn dat er nog extra kosten gemaakt moeten worden, of dat je meer ruimte om het huis in moet leveren dan je lief is.

Een carport op maat: factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn diverse factoren die de prijs van een carport op maat beïnvloeden. De belangrijkste is natuurlijk de grootte. Hoe groter de carport wordt, hoe duurder hij ook wordt. Daarnaast zijn de plaatsingskosten ook niet onbelangrijk.
Als je een moeilijk bereikbare plek hebt, gaat er meer tijd in de montage zitten en ben je daar dus ook meer geld aan kwijt. Bij de plaatsingskosten zitten trouwens altijd de btw, de materiaalkosten en de voorrijkosten inbegrepen. Ten slotte is ook de keuze van de materialen van invloed op de prijs. Hout is bijvoorbeeld goedkoper dan aluminium en een glazen dak of eentje met riet is een stuk duurder dan een van dakleer.

Een carport op maat: de prijs

Het is onmogelijk om van op maat gemaakte carports een exacte prijs te geven, want iedere situatie is weer anders. Ook heeft ieder mens weer een eigen persoonlijke smaak en, niet te vergeten, een eigen budget.
Om een exacte prijs te krijgen raden wij dan ook aan om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen via deze pagina.

Om toch een prijsindicatie te geven, gaan we uit van een op maat gemaakte carport van zes bij drie meter. Deze carport is gemaakt van een kwalitatief goede houtsoort (bijvoorbeeld Douglashout) en heeft een kunststof dak (wordt het meest gekozen). Als je een dergelijk carport op maat laat maken, kost deze tussen de 2500 en 3000 euro (inclusief btw). Dan moet de carport nog wel geplaatst worden en hier ben je gemiddeld duizend euro aan kwijt. We benadrukken dat dit richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Benieuwd? Vraag hier een offerte aan.

Een carport op maat: zelf plaatsen of laten doen?

Als je beschikt over veel tijd, een goede vakkennis en inzicht en het juiste gereedschap is het mogelijk om een carport zelf op maat te maken en deze ook zelf te plaatsen. Bezit je voorgaande zaken niet dan is het altijd beter om een vakman in te schakelen. Je betaalt dan wel meer aan de plaatsingskosten, maar je krijgt er ook een keurig geplaatste carport op maat voor terug. Daarbij heb je ook nog eens garantie op de plaatsing, dus als er onverhoopt een probleem optreedt, kun je altijd op de vakman terugvallen.

Een carport op maat aanschaffen? Vergelijken loont

Zoals hiervoor al aangegeven verschillen op maat gemaakte carports behoorlijk in prijs. Aangezien de aanschaf hiervan ook geen investering is die je zomaar even doet, is het niet onverstandig om bij meerdere aanbieders langs te gaan voor een offerte. Een goede regel is dat je minstens drie offertes laat maken (bij verschillende aanbieders) en deze goed met elkaar vergelijkt. Gek genoeg kom je bijna altijd bij de middelste offerte uit, als het gaat om de juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Je kunt op deze manier veel euro’s besparen, omdat je niet meteen voor de eerste de beste aanbieder kiest.