Carport of garage?

Zowel een carport als een garage zijn erg handig en bieden veel voordelen. Je kan ofwel kiezen om slechts één van de twee te plaatsen, of meteen gaan voor een combinatie van beiden. Zo krijg je namelijk twee functies onder één dak. Qua prijs is het ook aantrekkelijker om een carport en een garage in één keer te laten bouwen. Een garage met een carport geeft dan ook meer toegevoegde waarde aan het huis dan dat je één van beide neemt. Alle wetenswaardigheden over een carport samen met een garage vind je in dit artikel. Maar we sommen ook de verschilpunten tussen afzonderlijk een carport en garage voor jullie op.

carport garage

Wat is het verschil tussen een carport een garage?

Zowel een carport als een garage is bedoeld om een auto onder/in te stallen. Natuurlijk kun je deze twee ook benutten om bijvoorbeeld een boot of een caravan veilig te plaatsen. Het grootste verschil tussen een garage en een carport is dat een carport een open ruimte is en een garage dicht. Een ander verschil is dat een garage meestal aan het huis wordt vast gebouwd, zodat je vanuit de woning direct de garage in en uitloopt. Een carport is meestal vrijstaand of aan de gevel van het huis vast gemaakt. Ook een verschil is dat een garage zowel van steen als van hout gebouwd wordt en een carport meestal van hout of metaal is gemaakt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een garage?

De belangrijkste voordelen van een garage zijn:

 • Er blijft meer warmte binnen de ruimte.
 • Een garage kan afgesloten worden en biedt dus meer veiligheid.
 • Een gemetselde garage is zeer duurzaam.

De belangrijkste nadelen van een garage zijn:

 • Het is relatief een dure aanschaf.
 • Als de auto in de garage staat, heb je beperkte bewegingsruimte.
 • Bij een slecht geïsoleerde garage heb je (veel) warmteverlies).

carport of garage

Wat zijn de voordelen van een carport?

De belangrijkste voordelen van een carport zijn:

 • Een carport is relatief goedkoop in aanschaf.
 • Een carport geeft meer ruimte, dus heb je meer bewegingsruimte rondom de auto.
 • Is relatief eenvoudig te bouwen
 • Je hebt niet altijd een fundering nodig.
 • Je kunt een carport ook als terrasoverkapping gebruiken

De belangrijkste nadelen van een carport zijn:

 • De ruimte kan niet afgesloten worden, dus je auto staat minder veilig.
 • Een houten carport gaat minder lang mee.

carport naast garage

Waarom een carport tegelijkertijd met garage?

Het lijkt een beetje overbodig, maar toch is het heel fijn om bij de aankoop van je carport ook meteen een garage(poort) te nemen. Het is toch meestal zo dat mensen een garage gebruiken als opbergplaats voor bijvoorbeeld (tuin) gereedschap, fietsen en tuinmeubels. Deze spullen stal je meestal niet zo snel onder een carport. Daarbij is een garage natuurlijk ideaal om een auto te stallen. Je zou bijvoorbeeld, een duurdere auto die je meestal in de weekenden gebruikt, of een oldtimer in de garage kunnen stallen en de auto voor dagelijks gebruik onder de carport. Met een carport en een garage combineer je twee functies: het gemak van de opbergruimte en de stalling van de auto in één.

Wat zijn de voordelen van een garage en een carport?

Qua prijs is het aantrekkelijk om een garage en een carport tegelijk te laten bouwen. Je bent altijd goedkoper uit dan dat je eerst een garage laat bouwen en later nog een carport (of andersom). Het is ook gemakkelijker om de garage en de carport op elkaar aan te laten sluiten, zodat het als het ware één gebouw wordt. Zowel voor het gebruiksgemak als voor het aanzicht van de woning is dit veel mooier. Het huis, de garage en de carport worden als het ware een geheel, waardoor je woning ook stijgt in waarde. Het is ook bijzonder effectief om het dak van de carport als verdiepingsvloer door te trekken naar de garage. Zo heb je direct een zolder op je garage en dus nog meer bergruimte. Daarnaast profiteer je natuurlijk van het feit dat je twee stallingsmogelijkheden hebt voor je auto’s en altijd droog in de woning kunt komen.

carport met garage

Waar zijn een carport en garage van gemaakt?

De meeste carports zijn gemaakt van hout of van metaal. Het voordeel van hout is dat het een tijdloze en warme uitstraling heeft en bij ieder type huis past. Metaal heeft een strakkere uitstraling en past vooral bij nieuwe, moderne huizen. Wat betreft garages zijn deze meestal van steen (gemetseld) of van hout gemaakt. Bij een stenen garage past zowel een houten als een metalen carport. Bij een houten garage is het toch logischer om ook een houten carport te nemen. Dit is vooral vanwege het aanzicht.

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je een garage met een carport wilt bouwen, is het verstandig om je goed te laten voorlichten. Het bouwen van een carport met een garage vraagt namelijk een behoorlijke vakkennis. Dit geldt zeker als je een gemetselde garage neemt. Een houten garage en een houten carport zijn voor de handige klusser nog wel te bouwen. Er zijn ook bouwpakketten in de handel, waarmee je als het ware een kant en klare garage met carport koopt. Je hoeft hem alleen nog maar in elkaar te zetten en er komt verder geen zaagwerk aan te pas. Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de carport goed geplaatst wordt en je kunt op hem terugvallen bij eventuele gebreken. Met een vakman valt meestal ook wel te onderhandelen over de prijs. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

carport en garage