Carport nadelen

Als je een carport aan wilt schaffen dan is het verstandig om de carport nadelen en voordelen goed tegen elkaar af te wegen. Dit is heel belangrijk, want zo kom je tot een weloverwogen keuze om de aanschaf wel of juist niet te doen. Ook krijg je zo inzicht in waarvoor een carport dient en waarvoor niet.

In dit artikel gaan we daarom wat dieper in op de nadelen die een carport heeft. Er zitten wel wat nadelen aan een carport, maar in principe hoeven deze niet heel erg nadelig te zijn. Dat kun je dus alvast meenemen in je keuze.

Ontvang GRATIS offertes en advies

carport nadelen

1. Kosten

Toegegeven: je hebt al een carport voor een paar honderd euro, maar op echt goede kwaliteit hoef je dan niet rekenen. Een goede carport die zeker een tiental jaren (of meer) meegaat, vraagt een behoorlijke investering.

De aanschafkosten voor een duurzame carport bedragen zeker 1.500 euro en dan moet hij ook nog geplaatst worden. Dit brengt ook weer extra kosten met zich mee. Ook extra accessoires zoals als verlichting, stuwen de prijs omhoog.

Een carport laten bouwen? Bespaar kosten door offertes aan te vragen.

Je kunt er echter wel heel lang van genieten, dus per jaar vallen de kosten heel erg mee. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan!

2. Veiligheid

Als je wilt dat vandalen niet bij je auto kunnen komen om deze open te breken of te beschadigen, heb je niks aan een carport. Deze heeft geen zijwanden en de auto staat qua veiligheid onbeschermd. In dat geval kun je beter een garagebox nemen. Die is wel een stuk duurder in aanschaf, maar je kunt deze wel helemaal afsluiten.

De vraag is echter hoe groot de kans is dat je auto opengebroken wordt. Woon je in een rustige buurt? Dan hoef je je weinig zorgen te maken.

3. Weersomstandigheden

Onder een carport staat je auto droog en is deze beschermd tegen de weersinvloeden. Het is echter wel zo dat door de open zijwanden de auto niet honderd procent beschermd is. Wind (en dus ook regen) kan gemakkelijk onder de carport doorwaaien en bij strenge tot zeer strenge vorst zal je echt nog wel ruiten moeten krabben.

Het is natuurlijk wel zo dat je auto onder de carport in ieder geval beschermd is tegen sneeuw, vallend blad en UV-straling. Met die wind en strenge vorst valt overigens ook wel mee.

Carport plaatsen? Ontvang offertes

4. Ruimte

Hoe je het ook wendt of keert, een carport neemt ruimte in beslag. Deze ruimte moet je wel tot je beschikking hebben en ook kunnen missen. Nu is het in de meeste gevallen zo dat er een oprit bij de woning is en deze kun je gemakkelijk overkappen. Een carport neemt gelukkig minder verloren ruimte in beslag dan een gemetselde garage en het is ook geen afgesloten ruimte..

5. Vergunningen aanvragen?

In principe hoef je voor het laten bouwen van een carport geen vergunning aan te vragen. Je hebt echter wel een meldingsplicht. Je hebt geen bouwvergunning nodig, maar daarbij komt wel dat er ook allerlei voorwaarden gesteld worden aan het bouwen van een carport. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan veertig vierkante meter aan bijgebouwen hebben.

Het kan ook voorkomen dat je volgens lokale regels toch een vergunning aan moet vragen. Met andere woorden: als je een carport wilt laten bouwen dien je jezelf dus vooraf goed te informeren over de bouw van een carport, voordat je overgaat tot de aanschaf hiervan.

Vraag advies op maat

6. Duurzaamheid

Een carport heeft een fors aantal levensjaren, maar het houdt een keer op. De meeste carports van een goede kwaliteit gaan ongeveer 25 jaar mee en een carport van hardhout zou zelfs het dubbele hiervan kunnen halen.

Een goede gemetselde garage heeft echter een nog veel langere levensduur. Je mag er vanuit gaan dat een gemetselde garage voor altijd blijft staan, maar daar is de prijs dan ook naar.

Natuurlijk is 25 jaar ook al een heel mooi aantal jaren en betaal je voor de langere levensduur van een gesloten garage een hogere prijs.

7. Koude maanden

Onder een carport is je auto goed bestand tegen de weersinvloeden, maar hij staat altijd nog wel gewoon buiten. In de koudere maanden stap je dus altijd in een koude auto. Als een auto in garage gestald is, heb je hier veel minder last van. De auto staat afgesloten en zeker bij een goed geïsoleerde gesloten garage stap je altijd in een relatief warme auto.

nadelen carports

Nadelen van een carport per materiaalsoort

Carports kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn en deze materialen hebben ook weer hun eigen specifieke nadelen. Bij de aanschaf van een carport is de materiaalkeuze van wezenlijk belang, vandaar dat je een aantal nadelen hiervan zeker mee moet nemen in je overweging. Daarom noemen we per materiaalsoort de belangrijkste nadelen die deze heeft.

Nadelen carport van hout

  • Hout is een natuurproduct. Dat geeft een prachtige warme uitstraling, maar er zitten ook nadelen aan verbonden. Een carport van hout ‘werkt’ bijvoorbeeld. Het zet uit en krimpt onder invloed van de weersomstandigheden en dit kan tot scheuren en gaten leiden. Bij de kwalitatief betere houtsoorten heb je dit probleem minder.
  • Doordat hout een natuurproduct is, zijn schimmels, algen en insecten hier dol op. Deze zijn echter niet zo goed voor de duurzaamheid van de carport. Regelmatig schoonmaken is dus een must.
  • Kwalitatief minder goed hout (vuren, grenen) heeft meer onderhoud nodig dan de betere houtsoorten (Douglashout) en is ook minder duurzaam. Je kunt dus wel voor een goedkope carport gaan, maar de vraag is of je uiteindelijk niet duurder uit bent.
  • Hout is op zich goedkoop in aanschaf. Neem je een carport van hardhout? Dan ben je gewoon een fors bedrag kwijt. Een bedrag dat ook nog wel eens hoger uit kan vallen dan een luxe carport van aluminium. Met hardhout koop je wel een carport die vrijwel een leven lang meegaat.

Nadelen carport aluminium

  • Carports van aluminium zijn gemiddeld duurder dan die van hout en ook de aanvangsprijzen hiervan liggen hoger. Als je een aluminium carport neemt, weet je gewoon dat je de portemonnee moet trekken. Daar staat weer tegenover dat deze zeker een twintigtal jaren meegaat en zo bekeken valt de prijs per jaar best mee.
  • De uitstraling van aluminium is strak en modern. Een aluminium carport moet dus wel bij je woning passen. Heb je een klassieke woning? Dan is aluminium minder geschikt, maar bij een nieuwbouwwoning staat dit metaal prachtig. Welk materiaal je kiest, is natuurlijk wel altijd afhankelijk van je eigen voorkeuren en smaak.
  • Zeker in het verleden waren aluminium carports beschikbaar in slechts een beperkt aantal kleuren. Meestal waren dit grijstinten of wit en veel keuze had je hier niet in. Tegenwoordig neemt het aantal kleuren toe en heb je een iets uitgebreidere kleurkeuze. Gemiddeld kun je uit ongeveer 150 kleuren kiezen. Hout kun je natuurlijk in iedere gewenste kleur schilderen.

Nadelen carport glas

Met een carport van glas wordt bedoeld dat het dak van glas gemaakt is. Het is onmogelijk om een carport helemaal uit glas te laten bouwen. De nadelen van glas:

  • Een glazen carport bouwen is zeker niet goedkoop. Daarvoor krijg je wel een carport met een hele mooie en luxueuze uitstraling.
  • Bladeren, takjes, algen of vogelpoep: ze mogen zich graag hechten aan glas. Een dergelijke carport moet je dus zeer regelmatig schoonmaken.
  • Ook al kies je voor gehard glas, het blijft toch een kwetsbaar materiaal. Moeten er bijvoorbeeld reparaties uitgevoerd worden aan de carport dan is het verstandig om voorzichtig te handelen met de gereedschappen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Nadelen carport pvc

Evenals glas bedoelen we met een carport van pvc dat het dak hiervan gemaakt is. Polyvinylchloride (pvc) is een doorzichtige kunststof en het wordt ook wel plexiglas genoemd. De nadelen van pvc in relatie tot een carport:

  • PVC is gevoelig voor krassen. Als er takjes en dergelijke op de carport vallen, heb je (een kleine) kans op krassen. Als er iets zwaars op de carport valt, heb je zelfs kans op scheuren. Toch is pvc een sterk materiaal. Het is bijvoorbeeld drie keer sterker dan glas.
  • Algen en mossen hechten zich graag aan pvc en ook zie je vaak zwarte strepen op pvc. Het is zaak om deze tijdig te verwijderen anders zullen ze het materiaal aantasten.
  • PVC is kwalitatief minder goed en daardoor minder duurzaam dan glas of polycarbonaat. Sommige mensen vinden dan ook dat pvc enigszins ‘goedkoop’ aandoet. Daar staat tegenover dat pvc zeer betaalbaar is. Het gaat alleen minder lang mee dan polycarbonaat of glas. Pvc gebruik je vooral bij een budgetcarport en daar is op zich niks mis mee.
  • De weekmaker die in pvc verwerkt is, zal na verloop van tijd minder krachtig worden, waardoor het materiaal stugger wordt. Ook de bescherming tegen UV-straling vermindert op den duur.
  • Door de warmte van de zon kan het gebeuren dat pvc ook enigszins gaat ‘werken’. Je hoort dan knallen en dit kan erg hinderlijk zijn. Het kan echter geen kwaad.
nadelen carports

Nadelen carport polycarbonaat

Ook polycarbonaat is een doorzichtige kunststof. Het is alleen veel sterker dan pvc en ook veel sterker dan glas (250 keer). Evenals glas en pvc gebruik je polycarbonaat alleen voor het dak van de carport.

  • Net als pvc is polycarbonaat niet krasbestendig. Polycarbonaat is wel sterker dan pvc, maar niet harder. Daarom heb je door de relatief zachte buitenkant kans op krassen. Polycarbonaat kan trouwens niet breken of scheuren.
  • Ook op polycarbonaat hechten zich gemakkelijk mossen of algen. Op tijd verwijderen is zeker aan te raden. En ook polycarbonaat is op den duur minder bestendig tegen UV-straling.

Carport plaatsen? Vind vakmannen in je buurt

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes voor een carport. Vergelijk prijzen van verschillende vakmannen en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?

2. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?

3. Welk type carport wenst u?

4. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.