Carport nadelen

Carports zijn handige dingetjes! Ze beschermen je auto, zijn een meerwaarde voor je huis, nemen geen plek in huis en kunnen voor meerdere zaken dienen. Natuurlijk komen voordelen nooit alleen en zijn er dus ook enkele nadelen aan een carport verbonden.
Hieronder spellen we ze voor je uit en geven we nog een extra woordje uitleg ter verduidelijking. Vergeet niet dat veel nadelen ook kunnen worden opgelost door kleine aanpassingen. Vergelijk in ieder geval met de voordelen.

carport nadelen

 • Zonder twijfel de lastigste opdracht van de carport is om veiligheid te bieden aan je auto. Met een garage of garagebox staat je carport immers volledig afgesloten. Dieven kunnen er dus veel moeilijker mee aan de haal, evenals kostbare voorwerpen er uit halen.
  Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door een dichte of halfdichte carport te zetten. Eventueel met een garagepoort ter afsluiting.
  Een goedkope oplossing om dieven toch ook al wat af te schrikken is een bewegingsdetector lamp installeren.
 • Een carport is niet ideaal tegen aangevroren ruiten. Dat komt natuurlijk omdat de auto nog steeds volledig buiten staat. Als de carport deels is ingesloten door bijvoorbeeld een gevel of bomen is dit nadeel al minder zichtbaar. Sowieso zijn de aangevroren ruiten wel een pak minder dan als je de auto gewoon in de open lucht parkeert.
 • Als het dak niet goed is geïsoleerd hoor je van veel mensen dat er condensatieproblemen voorkomen op de auto. Niet zo leuk natuurlijk. Betere isolatie kan dit verhelpen. Bespreek dit onmiddelijk met je vakmannen zodat dit probleem zich later niet voordoet. Als isolatie niet helpt kan een schuin dak ook helpen, doordat het water op het dak zo makkelijker kan worden afgevoerd.
 • Als je al andere bijgebouwen op jouw grondgebied hebt staan is het mogelijk dat je een vergunning moet aanvragen. In totaal mag je maar dertig vierkante meter aan bijgebouwen zetten rondom je huis. Bovendien zijn daar enkele uitzonderingen op. Als je dus al zaken zoals terrasoverkappingen en bijgebouwen hebt staan is het belangrijk dat je daar rekening mee houdt.

nadelen carports

Nadelen van bouwmaterialen

Niet alle carports zijn uit hetzelfde bouwmateriaal gemaakt. Voor welk materiaal je ook kiest, er zullen altijd wel enkele minpunten aan vastzitten. We sommen ze even voor je op:

Aluminium:

 • Een erg moderne uitstraling, die voor velen ook een beetje koud aanvoelt.
 • Over het algemeen het duurste materiaal om een carport uit te maken.

Hout:

 • Hout blijft een natuurlijk product. Daardoor is er altijd wel een beetje onderhoud aan nodig. Als je kiest voor geïmpregneerd hout of tropisch hout wordt dat onderhoud al aanzienlijk vermindert, maar toch zal je ooit wel eens het schuurpapier moeten bovenhalen!
 • In prijs is hout vergelijkbaar met aluminium. Duur!

PVC (polycarbonaat):

 • Dit plastic is spijtig genoeg niet krasvast. Na verloop van tijd zal je krasjes zien verschijnen. Opletten geblazen dus!
 • Als je niet voor een combinatie met glas kiest, kan je nooit een perfect doorzichtig oppervlak krijgen. In feite niet meteen een nadeel, maar we sommen het toch even op.
 • Regelmatig schoonmaken is een vereiste! Algen, mossen en stof hechten zich erg makkelijk aan polycarbonaat en als je ze niet regelmatig verwijdert tasten ze de sterkte van je carport aan. Om deze vuiligheid weg te krijgen kan je niet zomaar ieder schoonmaakproduct gebruiken. Chemische middelen kunnen het oppervlak beschadigen.