Carport uit hout

Het beschermen van jouw vervoersmiddelen door een carport van hout, kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Jouw kostbare eigendommen zoals: auto, motor, fiets, caravan, camper of boot, kunnen veilig en droog worden geparkeerd voor je huis. De lak van een auto wordt beschermd tegen zure regen, vervuiling en roestvorming als deze wordt geplaatst onder een carport van hout. Vogeluitwerpselen of boomhars kan zo agressief zijn dat het de lak van jouw auto permanent kan beschadigen, dit kan zelfs de inruilwaarde doen dalen. Het interieur van de auto, het dashboard en de bekleding, wordt ook beschermd tegen UV-straling en blootstelling aan hitte door de zon.

Er is profijt van een carport van hout in elk seizoen van het jaar. Naast het voordeel van optimale bescherming tegen regen, sneeuw en zon, kan jij zelf ook altijd droog in- en uitstappen.

carport hout afdak

Rustig je auto in- en uitladen

Stel jezelf deze situatie voor: bij een hevige regenbui, waar je geen carport van hout zou hebben. Wellicht staat je auto niet recht voor de deur, omdat daar geen parkeerplek is op dat moment. Je auto staat wat verder van je voordeur, het regent keihard, je hebt net veel boodschappen gedaan. Nu moet je zo snel als je kan de boodschappen in je hand nemen en maken dat je zo droog mogelijk naar jouw voordeur komt. Dat wordt dus rennen met de boodschappen in je hand, en wie weet moet je nog een keer terug omdat je meerdere tassen heb die naar binnen moeten. Als je in één hand een paraplu vasthoudt, kan je dus alleen de andere hand gebruiken om tassen vast te houden. Geen ideale situatie dus.

Als je dit scenario voor je ziet, dan zal je begrijpen dat met een houten carport dit probleem niet meer speelt. De meeste carports worden tegen de woning geplaatst dicht bij de voordeur. Dus bij een hevige regenbui, als het water met bakken naar beneden komt, kan jij gewoon rustig je spullen uit de auto halen, zonder kletsnat te worden door de regen.

carport hout

Welke soorten houten carports zijn er?

Houten carports zijn er in vele soorten en maten. Er zijn carports die direct aangrenzend aan de woning worden gebouwd, maar ook vrijstaande carports. Bij vrijstaande woningen en villa’s zal de carport waarschijnlijk niet aangrenzend gebouwd worden. Ook de afmetingen van een carport van hout kunnen verschillen. Er kan maatwerk geleverd worden overeenkomstig de afmetingen die jij in gedachten heb.

Beschik jij over meer dan genoeg ruimte om een grote carport te laten bouwen? Wil je graag meer dan één auto parkeren onder de carport van hout? Dan zou je kunnen overwegen om een dubbele carport te plaatsen. Dan kan je makkelijk twee auto’s naast elkaar plaatsen. Bij de beschikbaarheid van een groot oppervlak, wordt ook wel is een combinatie gebouwd van een houten carport met een kapschuur. Dat geeft je dan extra bergingsruimte naast de parkeerruimte.

Een carport wordt meestal gemaakt uit geïmpregneerd Noord-Europees vurenhout. Maar natuurlijk kan je daarvan afwijken en kiezen voor duurdere houtsoorten, zoals Lariks Douglas hout of eikenhout. De wat luxere carports zijn gemaakt van aluminium. Daarnaast zijn er soms uitvoeringen van staal of kunststof. Er kan eventueel ook glas of transparant PVC in het dak worden aangebracht voor extra daglicht. Er kan een plat dak, een zadeldak, of een schuin dak op gemaakt worden.

Er zijn uitvoeringen van grote carports, bijvoorbeeld voor een bedrijfsparkeerplaats, waar wel vier tot zes auto’s onder kunnen. Daarnaast zijn er ook uitvoeringen met houten zijwanden, met of zonder ramen. Kortom, elke denkbare constructie is wel mogelijk om een carport op maat te maken voor jouw situatie.

carport uit hout

Welk hout kiezen?

Geïmpregneerd hout is (meestal) een inheemse houtsoort zoals eik of kastanje. Normaal is dit hout erg duurzaam en constructief, maar niet bestand tegen houtrot, schimmels en te veel vocht. Aangezien een carport een bijgebouw is dat gedurende het hele jaar door blijft buiten staan kan dit problemen opleveren. Om problemen te voorkomen wordt dit hout dan ook vernist, gelakt, gebijtst … Je kan altijd eenvoudig online verf bestellen om je carport optimaal te beschermen.

Om dit toch wel vervelende werkje niet ieder jaar opnieuw te herhalen, kan hout ook geïnjecteerd worden met een chemische substantie. Dit zorgt ervoor dat alle sterke eigenschappen behouden blijven maar ook dat het hout nu wel bestand is tegen vocht en de nadelen daarvan.

Hardhout is in de meeste gevallen een tropische houtsoort (doch niet altijd: esdoorn behoort ook tot hardhout) zoals bankirai en padouk.
Eigenlijk gaat het hier altijd om een carport met hout van sterke loofbomen, die een hoge duurzaamheidsklasse hebben en bestand zijn tegen schimmels, houtrot en insecten.

Op iedere houtsoort wordt ook een duurzaamheidsklasse gestempeld.
Dit duidt aan van welke kwaliteit de carport uit hout is. Dit alles heeft te maken met de sterkte, weerbaarheid en kwaliteit van het hout. Hoe beter de houtsoort is, hoe langer je zal kunnen genieten van je carport.
Er zijn vijf duurzaamheidsklasses.
Hoe lager het cijfer van de duurzaamheidsklasse, hoe beter het hout.

Klasse I: Erg duurzaam – Een levensduur van meer dan 25 jaar.
Klasse II: Duurzaam – 15 tot 25 jarige levensduur.
Klasse III: Redelijk duurzaam – Een levensduur van 10 à 15 jaar.
Klasse IV: Weinig duurzaam 5 tot 10 jarige levensduur.
Klasse V: Niet heel duurzaam – Minder dan 5 jaar in gebruik te nemen.carport hout

Wat zijn de voor- en nadelen van een carport van hout?

De voordelen van een carport van hout zijn:

 • Beschutting van jouw vervoersmiddelen in elk weertype
 • Bescherming tegen hars en uitwerpselen van vogels
 • Extra bergruimte die droog blijft
 • Veel vrijheid in het ontwerp
 • Stijlvolle uitstraling
 • Snel gebouwd

En de nadelen die we kunnen noemen:

 • Soms problemen met waterafvoer
 • Auto niet zo droog als in een garage
 • Inbraak is makkelijker door het dak
 • Zonder verlichting krijg je donkere hoeken
 • Ophoping van bladeren zonder zijwand

Bij de plaatsing van de carport is een goede fundering van groot belang. Een vlakke harde ondergrond kan voor verlenging van de levensduur zorgen. Bestrating met grote tegels of gegoten beton zijn voldoende, er is geen zware belasting op de carport constructie.

Wat vergunningen betreft, de meeste carports hebben geen vergunning nodig. Het is wel raadzaam dit eerst te bevestigen door een gesprek met het bouwloket van jouw gemeente.

houten carport

Een prijsindicatie van houten carports

Zelf bouwen of laten bouwen door de vakman? Die vraag zal ook meespelen als je kijkt om binnen een bepaald budget te blijven. Er zijn carports die volledig als bouwpakket worden afgeleverd bij jouw voor de deur, met uitgebreide bouwbeschrijving erbij. Dit zijn prefab constructies, die kan je zelf in elkaar zetten of het laten doen door de leverancier. Als je besluit dit zelf te gaan doen, trek daar dan wel een aantal dagen voor uit. Het wordt vaak te kort ingepland hoeveel tijd hiervoor nodig is. Het graafwerk dat nodig is voor fundatie, wordt erg vaak onderschat. Je moet wel enige kluservaring hebben en het juiste gereedschap.

Onderstaande voorbeelden zijn richtprijzen voor houten carports.

Houten carport plat dak
Breedtemaat: 250 centimeter
Dieptemaat: 576 centimeter
Hoogte: 229 centimeter
Houtsoort: Grenen geïmpregneerd
Dakvorm: plat
Staanders: 8 stuks van 9 x 9 centimeter
Dak: 0,8 millimeter grijze lichtdichte PVC
Montage: zelfbouw
Prijs: 470 euro

Houten Carport Dubbel
Afmetingen: 600 x 500 x 260 centimeter
Hoogte: 260 centimeter
Staanders: 6 stuks van 12 x 12 centimeter
Materiaal: Naaldhout geïmpregneerd
Dakbedekking: Kunststof dakplaten
Montage: zelfbouw
Prijs: 1000 euro

Elk carport van hout is uit te breiden met zijwanden en aanvullende opties zoals ramen, hekwerken, dakgoot en berging. Voor meer informatie en een offerte op maat, kan je ons vrijblijvend en gratis contacteren.