Een carport voor een caravan of mobilhome / camper

Wat is er handiger dan tussen twee vakanties in je caravan of mobilhome/camper even stallen op je eigen oprit. Het is helemaal handig als dit ook nog kan onder je eigen carport. Jouw huis op twee of vier wielen is dan beschermd tegen de zon, regen, wind en kou. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden die er zijn om een caravan te stallen onder je eigen carport.

Waarom een carport voor een caravan?

Bijna iedereen weet wel wat een carport is. Een carport is een constructie die bestaat uit steunpalen, liggers en een dak. Hieronder kun je, zoals de naam al zegt, je auto stallen. Op deze manier is de auto altijd beschermd tegen neerslag en vallend blad. De zijkanten kunnen eventueel voorzien zijn van een wand. In dit geval is de auto nog beter beschermd tegen weersinvloeden (bijvoorbeeld vorst). Eenzelfde soort constructie kun je ook maken voor een caravan of mobilhome. Aangezien deze groter en breder zijn dan de gemiddelde auto moet een carport voor een camper ook groter zijn qua afmetingen. Ook de dakconstructie kan worden aangepast aan de afmetingen van je caravan (hierover lees je hier meer).

Het verschil tussen een carport voor een auto of voor een caravan

Een klassieke carport voor een auto heeft een afmeting van ongeveer drie meter diepte en een breedte van twee tot drie meter. De hoogte is ook ongeveer twee meter. Als je een carport wilt aanschaffen voor een camper of caravan dan moet deze zeker een diepte hebben van vijf meter. Daarbij is een hoogte en een breedte van drie meter zeker noodzakelijk.
Afhankelijk van de grootte van de mobilhome of caravan zal de carport wellicht nog groter gemaakt kunnen worden.
Zelf zo’n overkapping ontwerpen en bouwen is een mogelijkheid. Het is echter ook mogelijk om complete bouwpakketten van een carport te kopen. Deze zijn vaak goedkoper in aanschaf, maar je zit dan wel vast aan vaste maten.

Bouwmaterialen

Een carport voor een caravan kan van verschillende materialen gemaakt zijn. We zetten ze hieronder even op een rijtje:

Een populair en veel gekozen materiaal voor een carport is hout. Het voordeel van hout is dat het relatief goedkoop in aanschaf is. Daarbij het is gemakkelijk te verwerken en het heeft een tijdloze en warme uitstraling die vrijwel bij ieder type huis past. Het is tegenwoordig namelijk mode om de carport zoveel mogelijk bij het huis te laten passen. De carport moet als het ware opgaan in de woning en dat kun je met hout heel goed realiseren. Een nadeel van hout is dat het minder duurzaam is dan bijvoorbeeld metaal. Ook heeft hout relatief meer onderhoud nodig.

Aluminium is een licht, maar toch sterk materiaal. Het grote voordeel van aluminium is dat het niet roest en daarom zeer duurzaam is en nauwelijks onderhoud nodig heeft. Ook is aluminium eenvoudig te bewerken en het geeft een mooie, strakke uitstraling. Bij nieuwe, moderne huizen lijkt een aluminium carport erg mooi door de strakke lijnen. Het is wel zo dat aluminium bewerkelijker is , omdat het aan elkaar gelast moet worden, waar je met hout kunt volstaan met schroeven. Het grote nadeel van aluminium is dat het behoorlijk duur is in aanschaf.

Het belangrijkste voordeel van metaal is dat het een degelijk en stevig materiaal is. Een metalen carport kan wel een stootje hebben en daarbij heeft de constructie van een metalen carport een grote draagkracht. Als je een carport uit metaal koopt, heb je een hele stevige constructie die eenvoudig is op te bouwen of (later) eventueel te verlengen. Ook voor veel onderhoud hoef je niet bang te zijn: ijzer rot niet en trekt geen schimmel of insecten aan. Daarbij is materiaal ook zeer duurzaam. Als je een metalen carport goed onderhoudt en af en toe van een verfje voorziet, gaat deze erg lang mee. Qua aanschafprijs zit de prijs tussen die van een houten en een aluminium carport in (in vergelijking met eenzelfde type overkapping).

Het dak van een carport voor een caravan of mobilhome

Je kunt kiezen voor een dicht dak of een doorzichtig dak. Als je voor een dicht dak gaat dan is deze meestal gemaakt van houten of van metalen platen.
Een dicht dak is in het algemeen goedkoper dan een doorzichtig dak. Als je kiest voor een doorzichtig dak dan is deze gemaakt van glas of polycarbonaat (een kunststof). Het voordeel van een doorzichtig dak is dat het een mooie en stijlvolle uitstraling geeft. Het is erg handig voor een carport voor een caravan om een zadeldak of een enigszins gebogen dak te nemen. In vergelijking met een plat dak heb je hiervoor immers minder hoge steunpalen nodig. Dit scheelt in materiaalkosten, maar het geeft ook een (veel) mooiere uitstraling. Hier hangt natuurlijk ook wel een ander (hoger) prijskaartje aan vast.

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een carport is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om een dergelijke overkapping eigenhandig te plaatsen. Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een carport op de juiste manier te plaatsen. Daarbij moet je ook over de nodige materialen en gereedschappen beschikken. Zonder hulp lukt het ook al bijna niet. Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de carport goed geplaatst wordt en je kunt op hem terugvallen bij eventuele gebreken. Met een vakman valt meestal ook wel te onderhandelen over de prijs. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

Ben je benieuwd naar wat een carport plaatsen jou zou kosten? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan via onze offertedienst op deze pagina.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een carport voor een caravan / mobilhome?

In Vlaanderen is het aanvragen van een vergunning voor het bouwen van een carport in principe niet nodig, maar je hebt wel meldingsplicht. De meldingsplicht geldt als:

  • De functie van de woning niet veranderd wordt.
  • De carport niet hoger wordt dan vier meter gemeten vanaf de grond.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (twee meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).
  • De carport tegen een aanpalend gebouw gebouwd wordt, mag deze tot op de perceelgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van de carport mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en slechts te melden. Het is echter wel zo dat iedere gemeente ook weer zijn eigen regels en voorwaarden heeft. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.