Carport als aanbouw

Een carport als aanbouw is erg handig als je je auto droog en vorstvrij wilt stallen zonder dat je een complete garage gaat bouwen. Buiten het feit dat je auto beschermd is tegen de weersinvloeden, stap je ook nog eens droog uit de auto het huis in.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is een carport aan huis?

Een carport aan huis bestaat uit een draagconstructie (een frame) en een dak en dit is tegen de woning gebouwd. De carport is in eerste instantie bedoeld om je auto te beschermen tegen de weersinvloeden, maar je kunt er natuurlijk ook bijvoorbeeld een boot, caravan of mobilhome onder stallen.

Een carport kan aan de woning gemonteerd worden, maar er zijn ook vrijstaande carports. In dit artikel gaan we het hebben over de carport die aan de woning bevestigd wordt.

carport aanbouw

Welke types carports zijn er?

Er zijn verschillende soorten carports die aan het huis gemaakt worden te koop. We noemen hier de meest voorkomende types.

  • Carport met lessenaarsdak

Het meest gebruikte en meest populaire type carport die aan de woning wordt bevestigd, is een carport met een zogenaamd lessenaarsdak. Een lessenaarsdak is een dak dat met de lange kant aan de gevel bevestigd wordt (zonder steunpalen).

Het lessenaarsdak loopt schuin af en steunt aan de andere lange kant op steunpalen. Het voordeel dan dit type carport is dat je minder materialen nodig bent, terwijl je toch een heel stevige constructie hebt.

  • De gebogen carport

Bij een gebogen carport is het dak gebogen. Ook dit is een veel voorkomend type carport. Je kunt een gebogen carport zowel in de lengte (lange kant) als in de breedte (korte kant) aan de gevel monteren, maar de voorkeur ligt toch echt bij een montage in de breedte (de smalle kant). Anders heb je last van regenwater dat tussen de carport en de gevel komt te staan.

  • Carport met zadeldak

Het voordeel van een carport met een zadeldak is dat het regenwater (of andere neerslag) er heel gemakkelijk afspoelt. Daarnaast heb je een hogere doorrijhoogte (handig bij caravan of camper), omdat er geen dwarsliggers tussen de steunpalen gemonteerd hoeven te worden.

Ook dit type carport kun je zowel in de lengte (smalle kant) als in de breedte (lange kant) aan de gevel monteren, waarbij de smalle kant de voorkeur heeft.

aanbouw carport

Waar is een carport aan huis van gemaakt?

De draagconstructie van een carport aan het huis kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Hout wordt veel gebruikt en heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is. De laatste jaren is aluminium ook sterk in opkomst. Het voordeel van aluminium is dat het een licht, maar toch sterk materiaal is. Het is wel duurder in aanschaf dan hout.

Je kunt ook kiezen voor een metalen carport (ijzer of staal). Dit is heel stevig en heeft weinig onderhoud nodig. Als je echt iets heel moois wilt, kun je ook kiezen voor een carport van smeedijzer. Een carport van smeedijzer is oersterk en gaat een leven lang mee, maar er hangt ook een fors prijskaartje aan.

Vraag advies op maat

Van welke materialen is het dak van een carport gemaakt?

Bij het dak van een carport die aan het huis gebouwd wordt, kun je kiezen uit twee mogelijkheden: een dicht of een doorzichtig dak. Een dicht dak is meestal gemaakt van hout (mogelijk ook van riet) en is voorzien van shingles, dakleer of een dergelijk materiaal.

Een doorzichtig dak voor een carport kan gemaakt zijn van glas of van polycarbonaat (dit is een doorzichtige en harde kunststof). De laatste twee materialen zijn in de meeste gevallen duurder in aanschaf dan een houten dak voor een carport.

aanbouw carport dak

Een carport bevestigen aan een muur

Een carport aan een muur bevestigen is geen eenvoudige, maar ook geen onmogelijke klus. In het onderstaande stappenplan wordt duidelijk gemaakt hoe een carport aan een muur bevestigd kan worden.

  1. Voorbereiding

Je begint met het uitzetten van de lijnen waar de carport geplaatst moet worden. De lijnen voor het gedeelte dat aan de muur komt, teken je gewoon op de muur.

  1. Steunpalen plaatsen

Plaats de steunpalen in de grond. Het beste kun je de palen in een basis van cement plaatsen met ongeveer veertig centimeter dikte. Bij een houten carport is het is handig om in het beton metalen steunen te gebruiken waar de palen aan gemonteerd worden.

Hiermee voorkom je rotting. Als je ook steunpalen tegen de muur wilt plaatsen (dit hoeft niet bij een lessenaarsdak), bevestig je deze met beugels of een dergelijk materiaal aan de muur, zodat ze extra stevig staan.

  1. De liggers plaatsen

Vervolgens plaats je de liggers op de steunpalen. Je kunt eventueel gebruik maken van schragen of stutten (versterking van een driehoek) om de constructie extra stevigheid te geven. Als de liggers geplaatst zijn, monteer je de dwarsliggers. Als het goed is, heb je nu een stevige constructie.

terrasoverkapping aanbouw
  1. Het dak plaatsen

Nu monteer je de balken, waarop de dakbedekking zal komen op de constructie. Daarna wordt het dak geplaatst van een materiaal naar keuze, bijvoorbeeld: shingles, polycarbonaat, staalplaat of glas.

  1. De afwerking

Als de constructie van de carport klaar is, ga je de afwerking verzorgen. Hierbij moet je denken aan zaken als: dakgoten, de zinkbekleding en alle toebehoren (overlappingen, planken enzovoort). Als je een carport hebt gebouwd van blank hout dan zal deze ook nog geverfd moeten worden.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een carport aan het huis is uiteraard vele malen goedkoper dan dit te laten doen: je bespaart immers behoorlijk op de kosten van het uurloon. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om een carport eigenhandig te plaatsen.

Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een carport op de juiste manier te plaatsen. Daarbij moet je ook beschikken over de juiste materialen en gereedschappen. Vaak is het ook handig dat je hulp hebt, zodat je niet alles in je eentje hoeft te doen.

Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de carport goed geplaatst wordt en je kunt op hem terugvallen bij eventuele gebreken. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. Dan bespaar je in ieder geval iets op de kosten. Als je goed in overleg gaat met de vakman is dit zeker mogelijk.

Ben je benieuwd hoeveel het zou kosten om een carport te laten plaatsen door een vakman? Vraag dan een gratis en vrijblijvende prijsofferte aan via deze pagina.

carport aanbouwen

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een aanbouwcarport?

In Vlaanderen is het aanvragen van een vergunning voor het bouwen van een carport in principe niet nodig, maar je hebt wel meldingsplicht. De meldingsplicht geldt als:

  • De functie van de woning niet veranderd wordt.
  • De carport niet hoger wordt dan vier meter gemeten vanaf de grond.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (twee meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).
  • De carport tegen een aanpalend gebouw gebouwd wordt, mag deze tot op de perceelgrens r eiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van de carport mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en slechts te melden. Het is echter wel zo dat iedere gemeente ook weer zijn eigen regels en voorwaarden heeft.

Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?

2. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?

3. Welk type carport wenst u?

4. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.